2010-03-21

Våren på intågande? öppet vatten på delar av Fyrisån

Gårdagen gav indikationer på att våren är på gång. Men idag snöar det igen, får hoppas det är förbigående.
Den senaste veckans blidväder har gjort att det finns öppet vatten på Fyrisån från Kungsängsbron och ner till Övre Föret. Det ryktas att de första paddlarna redan har varit ute på denna 1,5 km sträcka. Lite svårt att lägga i vid Vindbron men vill man paddla så går det nog.
Nere vid kanothuset syns det tydligt att värmen har gjort ett och annat med isen ute på ån. Lite mer värme och vårfloden kommer igång så skall nog iseländet vara borta.

2010-03-13

Vildmarksmässan 2010

Tillbringade ett par-tre timmar på allt för sjön och Vildmarksmässan igår. Även Flugfiskemässan fanns, men är inte så intresserad av flugor ;-)
Mycket folk, enorma köer när mässorna öppnade vid lunchtid, tack vara Primus Equipment  hade jag en gästbiljett så del var bara att glida in.Vildmarksmässan var nog lite mindre i år, lågkonjunktur? Desto mer båtar på allt för sjön. Kajakleverantörerna var de samma som brukar vara på mässan, Boothaus, Kajaktiv, Kajakevent, Point65, OutdoorSports Scandinavia, Seabird, VKV, Tahe, Swima och några till.
Hos Boothaus fanns den nya Lettman Streamliner S med lägre och smalare framdäck och tightare sittbrunn. Det första borde underlätta paddelisättningen medan det sista ger bättre kontakt med kajaken. En bra kajak har blivit ännu bättre, men det är nog inte dags att byta upp sig ännu? Får slita lite på min egen standard Streamliner först.
Annars så hade Boothaus en intressant hybrid mellan kajak och surfski, Think Fit, klart intressant för de som inte vill sitta och balansera i en knappt 40 cm bred Skida. Fit hade en bredd på 52 cm och kan förses med kapell för kalla dagar. Priset 22500,- är ju inom räckhåll.


Horisont kajak hade en plastsurfski Sprinter från Ocean Kayak. Kort till att vara surfski endast 5,17 m men såg ganska intressant ut bredd 53 cm och med packluckor. Kanske värt att ta en sväng ut på Värmdö och prova när isarna försvinner.
Hos Point65 fanns den nya XP18 i svart och gult färgschema, ser snabb ut men varför både skädda och roder? Lite klent med däckslinor och point sina egna luckor ser lite "billigare" ut än Kajaksport original.  Annars verkar den prisvärd, men man får ju bygga om den lite, ta bort skäddaboxen och sätta dit ett bättre roder (Smarttrack) och Lettmann pedaler samt såga bort vingarna på sittbrunnssargen om det skall bli någon ordning på den.
Snygga träkajaker fanns både hos VKV (byggda av Ha-Bo kajaker) och hos finsnickaren Olle Lodén.
Som vanligt var Latexinuiterna på plats och hade uppvisningar i eskimåsväng i en liten bassäng.

Provade lite torrdräkter hos Kajakevent. Peak UK Adventure torrdräkt med dragkedja i benen är klart intressant, enkel att ta på sig, bra passform på övre delen. Är ju på jakt efter ny torrdräkt men varken medium eller large passade helt så man får leta vidare.

Vid tvåtiden började det bli ganska knöfullt på vildmarksmässan så jag tog en sväng förbi tillbehörshallen på båtmässan och tittade på lite träbåtar på Classic Boat Show samt GPS mottagare hos Garmin innan jag fick nog och gick ut i vårsolen istället.

Erik på kajak.nu har också skrivit om Vildmarksmässan

2010-03-07

Våren väntar runt hörnet

Våren är på gång i södra Sverige. Här uppe närmade temperaturen sig nollan i helgen men orkade inte helt fram. Veckans isproblem i Söderarm har satt "Ensamhetens ö" Tjärvens fyr på kartan för hela Sverige och även utanför Sverige.
UPK har flyttat datum för Kvarncrossen till söndag 18 april. I lördags var det några som jobbade på dammen till Kvarnfallet (bilden ovan), förberedelser inför vårfloden?

Till veckan väntar "Allt för sjön" och Vildmarksmässan"!

2010-03-04

Kajaktivs "Megalog"

Mitt i värsta vintern så dök det upp en kajakljusglimt idag.
Kajaktivs katalog eller Megalog som de föredrar kalla den låg i brevinkastet när jag kom hem. Nästan 100 sidor, mycket reklam men ett och annat läsvärt också bl.a. fortsättningen på James och Babs paddling i vikingarnas kölvatten.

När det gäller prylar är det kanske den nya versionen av SPOT Tracker som är mest intressant, äntligen ett säkerhetsskydd över knapparna för hjälp och larm. Bättre batteritider utlovas också. Sen är frågan skall man ha SPOT eller räcker det med VHF eller skall man ha både och eller kanske en riktig nödsändare?

Prijon Marlin och Proteus i glasfiber och kolfiber/aramid är nya i år. Bra vikt på kajakerna, men personligen tycker jag Marlin är lite för mycket "middle of the road".

För de som inte vill läsa Megalogen på papper, vem vill det när den finns på nätet så kan den laddas ner som en megastor pdf-fil 12,3 Mb från Kajaktivs hemsida.

Appropå Kajaktiv så kan man provpaddla deras kajaker här i Uppsala måndag 24 maj vid kanotbryggorna till Friluftsfrämjandet vid Fyrisån nere vid Sunnerstastugan. Mer information kommer på Kanotsektionens webbsidor och säkert från Kajaktiv också.

2010-03-01

Datum för Kvarncrossen 2010

Datum för UPK's tävling Kvarncrossen 2010 blir söndag 11 april med 18 april som reservdag. Hoppas isen är borta tills dess och att vi har världens snösmältning med tillhörande vårflod.
Kvarncrossen är en en riktig kul tävling med bra reklam för paddelsporten mitt i stan.