2010-05-24

Kajakprovarkväll

Kajaktiv AB var på besök vid kanothuset ikväll. Babs Lindmann hade med sig ett lass Prijon, Venture, Pyranha och Hurricane kajaker samt en stand-up-paddle bräda. Bra mycket folk och bra möjlighet att snacka kajak och göra reklam för vår kajakverksamhet.




2010-05-23

Utsidan av Arholma


Lördagen var rätt dag för en dagstur ute vid Arholma. Vi valde Östersjö brygga på Björkö-Arholma som iläggningsplats, den är bättre än Simpnäs, kortare överfart till Arholma men parkeringen är något dyrare då man endast kan köpa 3 dagars biljätter.
Kanonväder, sol, svag NO-vind och 17-18 grader i luften gjorde valet av paddelklädsel svårt. Men vattentemperaturen på 7 grader avgjorde det hela – det fick bli torrdräkt.

 En lite ojämn grupp gjorde att det inte blev någon längre tur. Först gick vi igenom Stridsholmsundet och cirklade runt öarna SO om Arholma innan vi lunchade på Bredskär helt i ute i havsbandet.

Fördelen med Arholma är de korta avstånden mellan skärgård med jordbrukslandskap på Arholma och ytterskärgård, på 20 minuter är man ute i havsbandet.

Ofta går det en del roliga vågor på nordspetsen av Arholma och ute vid Ovanskär, denna gången nöjde vi oss med att känna på lite skvalpig sjö utanför Bredskär innan vi stack söderut till Idö.

En lugn dag i fantastiskt paddelväder resulterade i 23 km paddling innan vi steg iland på Björkö-Arholma

2010-05-17

Flytbryggorna på plats

Idag hade nivån i Fyrisån sjunkit såpass att vi kunde lägga i flytbryggorna. Rekordsent med andra ord och på tiden med tanke på sommarvärmen som äntligen har dykt upp.


2010-05-09

Kajakdagarna 2010

Årets upplaga av Kajakdagarna vid Sjöhistoriska blev en blöt historia under lördagen. Det mesta regnade bort tydligen. Jag valda att ta vägarna förbi under söndagen då det var uppehåll, men kallt och molnigt.
Var där tidigt och det hela kändes lite avslaget men efterhand kom det en del folk.

Kanske det dåliga vårvädret, eller avsaknaden av vår, påverkar kajakintresset? Flera återförsäljare vittnade om att det är lite svalt på kajakmarknaden just nu, lågkonjunktur, osäkerhet kring Grekkrisen m.m. påverkar säkert när det gäller inköp av ny kajak.

Återstå att se om även de som håller på med ledarledda turer påverkas av ett mindre intresse. Har hört från Stockholm att intresset för nybörjarturer är mindre i år vilket säkert har en orsak i den kalla våren.

Även om mycket var sig likt så fanns det lite nyheter på kajakdagarna, framförallt när det gäller lite snabbare kajaker. Nordic Kayaks Rapido som Björn Thomasson har varit inblandat i designen av såg läcker ut. Verkar stabilitetsmässigt vara lite mindre rank än Rocket och har en del detaljer i skrovdesign gemensamt med Fusion. Den sista fanns på plats i racingutförande med vikt 9,5 kg inte illa för en kajak på 6,25 meter.

Snyggt arbete i karbon på Nordic Kayaks surfski Fusion, pedalerna ser tunna ut men skall tydligen vara starka nog. Egen lösning på dräningshålet gör att kajaken töms av sig själv efter 10 - 12 paddeltag.

 Diskussion kring prototypen till Point65's nya surfski XP21, Point påstår att det skall vara "the mother of all surfskis",som vanligt med Point65 sin marknadsföring får man kanske ta det med en nypa salt.

 Egna lösningar i cockpitlayouten på Point65 XP21

 Den främre fikaluckan på nya  Lettmann Streamliner S verkar ta en del benutrymme

Snygga däcksdetaljer på träkajak

 Det fanns mycket surfskis i år. Här några stycken från Honcho. Men även Epic, Nordic Kayaks, Think, Zedtech m. fl. ställdes ut. För vanliga havspaddlare är det nog Epic V10 Sport, Honcho Guru och Think Fit som ligger inom räckvidd när det gäller att hålla balansen.


Tillräckligt med batterikraft för att driva GPS, Ekolod, Mp3 spelare m.m. Men den är tydligen tänkt för att driva...


kajaken när man fiskar. Man kan komma upp i 5 km/h, styr gör man med pedaler så att man har händerna fria till fiske.

2010-05-07

Skim Kayaks kommer tillbaks

Skim Kayaks kommer tillbaks! Idag kom det ett nyhetsmail från Skim där de berättar att producenten Charger Composites tar över.
Kul att dessa kanonbra kajaker igen finns på marknaden och att produktionen även i fortsättningen görs nära marknaden.

Så här skriver Skim killarna i nyhetsbrevet:

"Från och med den 1 maj 2010 ägs och drivs Skim Kayaks av Charger Composites, Finland. Charger har tillverkat Skims kajaker sedan starten 2003 och en sammanslagning av verksamheterna känns naturlig;

Tillverkningen behålls nära Skims marknad i en miljömässigt bra produktionsanläggning; Kajakerna byggs fortsatt av de erfarna personer som alltid byggt dem och som ligger i framkant vad gäller laminatutveckling och teknik; Produktionen kan snabbt komma igång och leverera båtar igen; Och genom att kapa ett led mellan tillverkning och slutkund finns de rätta ekonomiska förutsättningarna, inte minst för intressant produktutveckling."

2010-05-05

Årets första kvällspaddling - årets första kamraträddning

Årets första kvällspaddling och årets första kamraträddning. Trots dyster väder prognos så blev vi några stycken som gav sig ut på en spegelblank Ekoln ikväll. Solen tittade fram i början och det var inte ens kallt när vi fikade på klipporna ute vid Morga Hage.
 När vi vände hemåt välte en av deltagarna, har aldrig sett någon vara så snabb upp ur vattnet. Det var kallt med andra ord.
Kul att praktisera kamraträddning i alla fall. hemkomsten blev lite senare än beräknad pga av räddningsinsatsen men det var en fin kvällstur.

2010-05-02

Cafepaddling Skokloster

Årets första paddling Skokloster T/R idag. Fiket på Skokloster är värt ett besök, goda mackor men framförallt mängder med goda kakor och bakelser. Totalt så brukar det bli 22 km T/R så man kan unna sig en och annan kaka.
Inget fel på bakverken i år, men som vanligt var det stort sett motvind oavsett vilken riktning vi paddlade. På hemvägen var det lite stökig sjö från Krusenberg och norrut när vinden lå på från väster, inget problematiskt men med Lettmann Streamliner så skärper man sig lite grann den är ju aningen rankare än de havskajaker jag paddlar normalt.