2011-03-12

Kevlar kölförstärkning del 2

Idag var det dags att fortsätta arbetet med kölförstärkning av Skim kajakerna som vi påbörjade i november.
Skära upp kevlar över skäddahuset, slipa bort ojämnheter och lägga på ett första lager med topcoat.
Dags att skära upp kevlaren som ligger ovanpå skäddahuset
Skäddahuset är frilagt och skumplasten som ligger under var ett skydd för att epoxy inte skulle rinna ner i skäddahuset
Robert finputsar kevlarstripen i aktern
Lasse blandar topcoat
Robert lägger på det första skiktet med topcoat

2011-03-11

Vildmarksmässan och Båtmässan – Allt för sjön 2011

Tog en sväng förbi Vildmarksmässan idag. Även i år var det tre olika mässor samtidigt och det var nog bra för Vildmarksmässan ensam är nog inte värt ett besök varje år. Stort sett samma utställare som tidigare år och avsaknad av en del större producenter på Friluftsmarknaden. Sen finns det lite av varje som är ganska perifert ur friluftssynpunkt så som  korvförsäljare, glasögonputs, färjerederier (Eckerölinjen) osv




På kajaksidan fanns det inte så mycket nytt, men återupplivade  Skim Kayaks var tillbaks med nya Braveheart och de "gamla" modellerna i MKII utförande med bättre benutrymme.

Positivt var att flera leverantörer som importerar kajaker har sänkt sina priser rejält tack vare den starka svenska kronan

Tahe fanns på plats med en stor utställningsyta och sina numera fyra olika märken Tahe, Marine Fit (lågpriskajaker), Zegul (kvalitetskajaker) och Trapper Canoes (kanadensare designade av Hans Friedel).

Zegul visade upp en vacker svart Baidarka inspirerad skapelse, kul att de har vågat sig på en sådan klassiker.

Hos Petrus Kajak höll man på med bygge av en BT Black Pearl i Plywood, det var nog en del jobb kvar men de hinner nog innan söndag. Hade man haft plats till ännu en kajak så hade nog deras byggkurs varit intressant.

Efter ett tag blev det så mycket folk på Vildmarksmässans begränsade yta att det kändes befriande att ta sig till båttillbehörsdelen av båtmässan och Classic Boat Show. Som vanligt snygga träbåtar.

Båttillbehörsdelen innehåller alltid lite av varje som kan intressera paddlare, kartor, GPS'er m.m. och sen kan man besöka Sjöräddningssällskapets monter eller någon av de myndigheter som håller koll på oss som färdas på sjön.

2011-03-08

Kajaktivs "Megalog" 2011

Kajakbroschyrer och reklamblad för tillbehör brukar vara väldigt snabblästa och de flesta hamnar ganska snabbt i pappersåtervinningen.
Kajaktiv har för vana att ge ut en jättekatalog ”Megalog” varje år och året katalog är  inget undantag.  114 sidor som pdf för de miljömedvetna och på papper för de som föredrar ”dead-three publications”.
Självklart massor av reklam för de produkter de säljer men även en och annan läsvärd artikkel bl.a. om Babs och James Lofoton paddling förra året.
Lite om högt och lågt stöd finns det också, bra att de påpekar riskerna att få axeln ur led vid felaktigt högt stöd.
Artikkeln om val av utrustning för mörkerpaddling är ett jättebra initiativ och numera finns det stort utbud av lanternor så det finns ingen ursäkt att inte ha rätt belysning.
Stand Up Paddle (SUP) får stort utrymme, vet inte hur stort det har blivit i Sverige? Har bara sett  brädpaddlare i samband med Kajaktivs testdagar, men helgen2-3 juli arrangeras ett ”SUP in the City” Event i Stockholm som jag tror handlar om brädpaddling ;-)
Av kajaktillbehören så finns det ett och annat som är värt att titta lite närmare på, kanske redan på Vildmarksmässan nu i slutet av veckan. Måste nog förnya lite paddelkläder och det är kanske dags att skaffa en SPOT nödsändare.