2012-06-16

Kajakdagarna 2012 - rekommenderad klädsel torrdräkt

Kajakdagarna 2012 första dagen blev en blöt historia med regn och gråmulet väder. Tyvärr skrämde vädret bort de stora skaror av besökare som brukar komma. Nu kom bara de riktiga entusiasterna och det var endast ett fåtal som provpaddlade. 

Nynäs Kajak fanns på plats med stort sortiment av Arrow kajaker och Carbonology surfskis.

Kajaksaker.se hade en liten monter med ett pyttelitet tak och nere till höger syns bivacksäcken från Outdoor Research som är ett alternativ för paddlare som inte vill släpa på för mycket och samtidigt inte lider av klaustrofobi. 

Nordic Kayaks med Fusion och Rapido 2.0

Rapido 2.0 var det många som ville provpaddla. Killen på bryggan från Nordic Kayaks hade rätt klädsel för dagen dvs Ursuit MPS torrdräkt.

Outnorth satsade stort och visade upp mängder med prylar, dels i en megastor tältkåta men även i en massa utställningstält. Utan Outnorth hade nog mässan känts liten då en del utställare som normalt brukar vara med inte kom i år då de hade fullt upp på hemmaplan.

Tältutställningen var enorm med tält från Bergans, Helsport, Hilleberg, Tentipi, Marmot, Exped, Vaude och några till.

Det fanns små tält för gramjägare.

2012-06-03

Vault, Zest och V8

Det blev en bra runda på Ekoln idag, regnskurar och SV-vind gav lite grann vågor. Christina hängde på med sin Vault och Göran lånade min V8:a.
Carbonology Zest övertyger mer och mer. Bara man vänjer sig med initialrankheten ärdet inga problem. Några timmar till i den så är det nog bara att ösa på. Vi hade lite obetydliga vågor ute vid Morga Hage,  den fångar små vågor relativt enkelt och tuffar lätt på i 12-13 km/h i surf.
Jämfört med Vault så är sitsen bredare och djupare, sen så tycker jag personligen att jag sitter bättre i Zest än Vault. Sittbrunnens kanter är lite lägre vilket säkert förenklar re-entry. Framförallt de extra 2 cm bredd som finns vid fotstöden/pedalerna är bra. I Vault är det för tight med neoprenskor storlek 44 medan det är oproblematiskt i Zest.
Tittar man på undersidan ser man tydligt att Zest är lite mer plattbottnad från sittbrunnen och bakåt.
Rodret på Zest tycker jag tar bättre än på Vault, men å andra sidan kan man tycka att det är lite för känsligt.
Göran körde V8:an det mesta av tiden och hängde med bra. Han provade också Zest och tyckte att den kändes bättre än Honcho Gurun han lånade på Spring Campen.

2012-06-01

Carbonology Zest


Första turen i med Carbonology Zest.  Lite vingligt de första 50 m, aningen initialrank, men därefter gick det snabbt att vänja sig. Den tar emot ordentligt när man kantar den. Lättdriven, man kan slöpaddla i 9,5 km/h och tar man i lite går den snabbt upp i 11-11,5 km/h. Bra sittställning men jag måste lägga in lite distansmaterial på sidorna av sitsen så att jag får bättre kontakt med skin. Även om den liknarVault så är skrovformen lite plattare från sittbrunnen och bakåt dessutom är den 2 cm bredare men har samma längd. Skall bli riktigt kul att prova den i lite vågor.

Har både lucka och gummicords på akterdäck. Kajaksport 24 cm lucka borgar för att den borde vara ganska säker mot läckage. Som vanligt med Carbonology är byggkvalitet och finish utomordentligt bra.

Samma typ av fotstöd som på Epic, enkelt att justera. Förberedd för montage av släproder. Självlänsen, 2 st, är oerhörd effektiv. 

Packutrymmet skall vara på 25 l, verkar större rymmer nog utan problem en minimalistisk Orust Runt packning.