2016-04-18

Tarifa igen

Foto Boyan Zlatarev
Fjärde gången till Tarifa och Surfski center. Utan tvekan bästa destinationen i Europa för surfskipaddling, det blåser nästan jämt och geografin ger bra möjligheter att anpassa teknikpassen efter väderlek och deltagarnas förutsättningar.
Sen är inte resan så lång, pensionärs- och golfflyget till Malaga sen hyrbil 1,5 timme sen är man på plats. Sol, 20 grader i luften, 15 i vattnet känns bra jämfört med några plusgrader i både luft och vatten hemma.
I år hade Boyan höjt säkerhetsnivån ytterligare ett steg med walkie talkies kunde han ge instruktioner när man var på väg genom surfzonen eller när vi var ute i stora vågor.
En annan nyhet var att Boyan släpade med sig en Canon G7X i undervattenhus, tung kamera men en helt annan kvalité på bilder jämfört med en enklare  allväderskamera eller Gopro.

Foto Boyan Zlatarev
I år var det ofta lite lugnare förhållanden på förmiddagen men med kraftiga dyningar in mot stranden vilket gjorde att vi vi övade mycket på stödtag i surf och start och landning genom surfzonen. Kul när timingen satt,  blött när det gick fel.
Först övningar ute på lite lugnare vatten sen in i de stora vågorna, det gäller att att stödtagen sitter i ryggmärgen annars blev det "wipe out" och skin nådde stranden utan paddlare.
Men som alltid i surfzonen det gäller att ha tålamod, läsa havet och vågmönstret tills det rätta ögonblicket kommer. Sen är det bara att paddla på allt man kan för att ta sig genom vågorna.

Foto Boyan Zlatarev
På eftermiddagarna blåste det och vi paddlade i vågorna i "wavesurflabbet" vid sandynorna Punta Palomas. När de västliga vindvågorna möter tidvattenströmmen uppstår ganska branta vågor, vi hade turen att få vågor upp mot två meter och riktigt bra surfförhållanden. Vid varje vändning tog vi paus vilande med båda benen på samma sida av surfskin, behärskar man det i alla typer av vågor så sitter re-entryn också. Lite läskigt i de branta tvåmetersvågorna men det gick bra. Stabiliteten kommer när man sitter framåtlutad stödjer sig på paddeln.
Foto Boyan Zlatarev
Foto Boyan Zlatarev
Några rena teknikpass med rakt frampaddling blev det också tid till, ingen är perfekt och Boyan ser vilka fel man gör och tar fram övningar för att förbättra tekniken. Nu gäller det bara att öva och öva på hemmaplan.
Paddlade den nya V8 Pro, testexemplaret då leveranser sker först i maj, det mesta av tiden. En ski som ger köpbegär.

Annars var Tarifa sig likt, inte mycket folk på vattnet under "vintersäsong", men en del duktiga kitesurfarare var det framförallt på kvällen när det blåste upp.
Skön stämning som alltid längs strandpromenaden med flanörer, joggare, inlines åkare och mängder av hundar som alla springer fritt omkring.
Boendet i lägenheter är bra med nära till bra lunchrestauranger, men lunch serveras först kl 14, fram till 1315 är det frukostmeny!


Inga kommentarer: