2007-05-27

Provpaddla Point65 i Uppsala

Rockwater och Point65 har demo med provpaddlingsmöjligheter av Point65 kajaker nu på fredag 1/6 kl 12-16. De kommer att hålla till i Gotlandsparken mitt imot Upplandsmuseet .

Gysinge


Har varit i Gysinge och paddlat fors i helgen.

Fantastiskt väder, trevligt att träffa så många ledarkollegor och duktiga instruktörer från UPK. Det blev självklart en del simmande i forsen, kom inte överens med den freestylekajaken, (DragoRossi Squashtail) jag började med, men efter byte till en creekbåt (liquidlogic chuck) gick det mycket bättre.

Av havskajakerna överraskade både Valley Aquanaut Club och Skim Dex i forsen framförallt den första. Att Skim kajaken skulle uppträda bra och vara lättsvängd visste vi redan.


Det blev ett antal pass på lördagen och två vändor i flottningsrännan under söndagen. Grillning och god mat på lördagen.
Boende i bruksmiljö i värdhusets självhushållslägenheter gjorde att det var kort till forsen på söndagsmorgonen.

En mycket bra utbildningshelg som bidrar till ökad trygghetskänsla och mer vattenvana.

2007-05-25

Blåsig kväll på Ekoln


Hängde på kvällspaddlingen igår kväll. Det visade sig vara så många deltagare att det var bra med några extra ledare. Vi kunde dela upp gruppen i en snabb och en lite långsammare grupp. Det var lite vind 5-6 m/s som avtog under kvällen.
Ett vält, på Fyrisån, blev det också vilket uppskattas av oss ledare ;-) då man får möjlighet att praktisera räddning.

I morgon bär det iväg till Gysinge för ledarhelg tillsammans med forspaddlare från UPK, vi kommer att köra både forskajak, kanadensare och havskajak i både strömmande vatten och på slätvatten - skall bli riktigt kul!

2007-05-20

Vitudden 2


Större delen av helgen har blåst bort. Vindprognoserna har varit tillförlitliga, kan tyvärr inte säga det om prognosen om regn på torsdag. Alla trodde det skulle bli skitväder, verkligheten var annorlunda molnigt några få regnskurar, varmt och svag vind. Skärgårdsturen blev inställd så det blev en runda på Ekoln istället.

Paddeln som fick sig en smäll i tisdags kan nog lagas, alternativt kan man köpa en halv. Men den har varit med ett tag så jag började titta efter en ersättare.
Alternativen var Vitudden 2 , Werner Shuna, , Ty Warp 8 och Robson Voyager. De tre sista har jag provat en del och tycker att de är OK. Bladet på Wernerpaddeln flexar lite i slutet av paddeldraget , skaftet på Robsonpadeln känns kallt.


Vitudden 2 skiljer sig en del från den förra Vitudden (som fortfarande kan levereras på beställning). Den är svart vilket är förkastligt ur säkerhetsynpunkt, bladet har lite smalare form inte lika mycket pizzaspadestuk som Vitudden. Dessutom har den ställbar skarvhylsa. Det som skiljer sig mest är att skaftet är runt inte ovalt som på den gamla Vitudden.

Eftersom jag nyligen har lagt ner ganska mycket pengar på en Epic Mid Wing tidigare i år, så fick det bli Vitudden 2 som ersätter den gamla Vitudden paddeln.

Så i lördags bar det iväg till Kanotcenter Östhammar. Och efter en stunds diskuterande inhandlades en Vitudden 2. Som vanligt med VKV får man ta viktuppgifterna med en nypa salt ,paddeln väger inte 850 gram utan 900 gram. Den känns välbyggd. Det blåste kuling så det var inte aktuellt att provpaddla på plats, skulle gärna tagit en sväng med en Seabird Design H2O men det får bli nästa gång.

Ikväll blev det dock dags för en provrunda på Ekoln och Fyrisån. Paddeln går mycket bra i vattnet och har bra bett när man tar i. Den är som gjord för hög paddelföring. Det runda skaftet vänjer man sig med ganska snabbt. Skulle det bli för mycket motvind så är det bara att förlänga paddeln och sänka paddelföringen.

2007-05-16

Kvällspaddling


Igår gick säsongens första kvällspaddling av stapeln. Det var ganska blåsigt 8-9 m/s SV vind, mer i kasten, ute på Ekoln. Med tanke på deltagarnas erfarenhetsnivå och att det för flera var den första turen iår så valde vi att paddla på Fyrisån och Sävjaån istället.

Kanske ett klokt beslut med tanke på gårdagens kajakincident i Stockholm, det är fortfarande kallt i vattnet.

Så det blev att trängas med roddarna på ån. Vid övre föret fanns det en flock kor som var väldigt nyfikna på våra Skim kajaker. Sävjaån var riktigt kul, har inte paddlat den förrut (det heter ju havskajak som en kompis sade till mig). Vi vände vid fallet uppe vid järnvägsbron.

I det strömmande vattnet provade några på lite kontring - styrtag i forsen. Tyckte att Skim Dex uppförde sig riktigt bra. Det roliga tog slut när jag körde paddeln in i en sten i full fart under bron och kajaken pressade på. Slutsats man skall inte leka i fors med en Vitudden kolfiberpaddel.

Hade planer på en skärgårdstur imorgon men SMHI snackar om 20 - 30 mm regn så det blir nog att stanna hemma. Istället för paddling så får man ta ett ryck med planeringen för Helgelandskusten i Juli, det är bara två månader kvar nu!

2007-05-13

Kajakdagarna 2007


Passade på att besöka Kajakdagarna några timmar i lördags. Tidigare år har de alltid haft tur med vädret, inget regn i år men ganska kallt. Det kalla vädret gjorde nog sitt till att det var många ”redan frälsta” som sökte sig dit. Inte ofta man träffar på så många ledarkollegor från olika lokalavdelningar inom Friluftsfrämjandet, så det blev mycket kajaksnack.

Det skall vara surfski i år, både Nomado Kajak med Epic och Ut i naturen med Custom Kayaks ställde ut mängder av dessa farkoster. Kanske dags att komplettera wingpaddeln med en surfskida?

Det fanns annat kanske mer intressant, Skim har ändrat formen på ”vingarna” på sittbrunnssargen till Dex LC, samma sarg kan även levereras till Distance numera. De nya "vingarna” sitter lite högre och har en annan kurvatur.

Bootshaus hade med sig mängder av kajaker. En Lettmann Eski hade genomskinlig skott mellan sittbrunn och främre packutrymme. Hann aldrig fråga om det var ett utställningsexemplar eller om det var standard. Tror nog att det var det första, vad är meningen med det annars? Lettman verkar annars ha prisvärda kajaker. Current Design däremot såg ut till å ha dragit iväg när det gäller pris helt till man kollade prislistan som hade lagts till i slutet av katalogen. Men 32-33 tusen är fortfarande mycket pengar.


En kajak som gynnas av låg dollarkurs är Seda Glider, med tanke på prestanda och kapacitet är det en klart intressant kajak och 26400,- SEK är ju vad varje kvalitetskajak kostar numera

Utöver kajakåterförsäljare fanns Paddling och kanotförbundet på plats (bemannat av flera UPK kollegor), Friluftsfrämjandet och längst ute på ena flanken Qajaq Sverige. Latexgubbarna från Qajaq körde som vanligt sin uppvisning i grönlandsroll. Synd bara att deras speakerutrustning är lika gammal så de är själva, så man måste stå brevid om man skall höra något.
På vägen hem diskuterade vi hur många kajaker till man behöver. Ytterligare en är standardsvaret. I lördags var det en Skim Dex LC som lekbåt och en Epic Surfski när man har bråttom.

För min del är del begränsande faktorn att hitta förvaringsplats för flera kajaker. Ett problem som jag delar med många, i Uppsala är det nästan omöjligt att hitta plats för en kajak.

Kajakdagarna är ett bra arrangemang synd bara att Sjöfartsmuseet var stängt för ombyggnad , caféet där har de bästa mackorna på Djurgården.

Tyvärr glömde jag att ta med en riktig kamera, därför mobilbilderna.

2007-05-07

Några kajakevents de kommande veckorna


Det finns en god del kajakaktiviteter i Stockholmsregionen de kommande veckorna.
Först ut är Kajakdagarna till helgen (12-13/5). Magnus Fischer och medarrangörer har lockat fler utställare än någonsin. Norska Ut i Naturen kommer med en mängd kajaker för bråttompaddlare.

23 Maj är det invigningsfest för Pampaskajak
Point65s butikverksamhet läggs i ett eget bolag Pampaskajak som säkert kommer att ge Swima hård konkurrens ute vid Pampas.
Ny flytande butik med sjösättning inne i butiken!, kursverksamhet, uthyrning (från 149 kr per dygn!) och gratis stadspaddling varje onsdag. Gissar att deras uthyrningspriser kommer att sätta press på andra uthyrare i Stockholmsregionen om inte nu de låga priserna gäller enbart enkla modeller som Point Nemo Basic och Point65 Picnic?
Invigningsfesten bjuder på provpaddling, kajakinstruktion, kurs med Nigel Foster, kajakuppvisning och bildspel m.m.

Tillsammans med Kajaktiv och Point 65 håller Kajak & Uteliv på Rådmansö öppet hus 2 och 3 juni. Västernäs 2 juni och 3 juni på Gräddö. Ett bra tillfälle för de som vill prova Prijon, Galasport, Riot och Point 65 i skärgårdsmiljö.