2007-09-23

Singö - Svartklubben - Måssten


Dagstur utanför Singö idag. Lite gråmulet väder på morgonen men det klarnade snabbt upp. Startade från Backby och paddlade via Svartklubben ut till Måssten och därefter en vända norrut till Fisö innan jag vände tillbaks mot Singö. Inte världens längsta tur, men det var skönt att ta en tur i det vackra höstvädret. Lugnt i skärgården på den här tiden av året, såg endast en segelbåt och en motorbåt på hela dagen.

Det har inte blivit någon paddling de två senaste veckorna då jag har varit down-under, hade tyvärr inte tid till någon paddling där nere . Dagens Singö-tur och gårdagens vända på Eklon hjälpte till att bli av med ”jet-laggen”.

Webb-baserad kajakutbildning


På hemsidan till det amerikanska kajakföretaget Atlantic Kayak Tours finns det under ”Expert center” ett flertal intressanta artiklar om kajakreparation, säkerhet och paddling. Webb-platsen innehåller information både för nybörjare och för de som har hållit på ett tag, självklart med en amerikansk vinkel på det hela men det finns mycket nyttigt som passar även svenska förhållanden. Bra bildmaterial och flash-animeringar lyfter innehållet. Navigationskursen över 15 sidor är mycket bra.

Källa: kajaknett.no och qajaq.no

2007-09-03

Navigeringstur utanför Gräsö

Helgen gick med till att leda en tur med Friluftsfrämjandet Uppsala. Utbildningstur med tema navigering. Vi var 4 ledare, tre ledare under utbildning samt 10 deltagare. En ganska stor grupp med andra ord. Men vi delade upp oss i en grupp som paddlade lite längre och en som tog en lite kortare rutt. Med gemensamma luncher och tältplats fungerade det utmärkt.


Lagom mix av teori och praktikövningar där alla fick prova på att läsa karta och ta sig fram med hjälp av den och kompass i det myller av småöar som finns utanför Gräsö.



Speciellt uppskattat var övningen där man fick prova på kompassnavigering över lite längre överfarter, för några var det första gången de var ute på ”riktigt” öppna fjärdar.
När vi gick ut i bränningen på östra sidan av Vitgrynnan blev en del rejält blöta av vågorna och ett antal vattenflaskor som förvarades på framdäck tappades.
Vi fick lite medvind och emellanåt fick jag Skim Distance upp i 16 km/h i de bästa surfvågorna in mot Tålingen.



Det kändes som en hösttur mer än en sensommartur. Vattentemperaturen är redan nere på 13 grader. Sent på lördagskvällen kom det lite regn och mer kom under natten. Men vid frukost tittade solen fram och vi fick en fin men lite blåsig tur norr om Söderskäret innan vi gick igenom kanalen vid Rosten och stannade upp för lunch.



På vägen hem kom det några åskskurar och det blåste ganska friskt. Alla deltagare var mycket nöjda med helgen och önskade sig fortsättningskurser på samma tema.