2008-03-30

Sol, värme och isflak

Verkligen en kontrast jämfört med förra helgen, strålande sol, upp mot 10 plusgrader! Det blev Fyrisån upp till stan tillsammans med Per-Anders, Kjell och Henrik från KS Ägir.

Ägir folket hade en del isflak att ta sig igenom vid åmynningen. Ganska tjock is som gjorde det svårt att få grepp med paddeln. Själv fick jag släpa kajaken på isen ut till ån. Det blev väldigt varmt att paddla med padddeljacka, men på hemvägen kylde SV-vinden ganska bra så det blev inte lika varmt.

2008-03-24

Istider

Fyrisån Annandag Påsk. Jämför med bilden från 8 mars.

Att påsken inträffar så här tidigt händer bara en gång per 100 år, att det även blir så kallt i slutet av mars händer inte ofta.

Uppsala har haft en medeltemperatur på - 3,2 senasta veckan och i natt var det - 12,2 grader!
Kul om man vill leka isbrytare med kajaken med andra ord.

Alla planer på att paddla mycket i påsken gick om intet, det kanske blir en förlängning av skridskosäsongen?

2008-03-16

Kvarncrossen 2008

En riktig stor idrottshelg i Uppsala denna helgen med första deltävlingen i sverigecupen i kajakcross mitt i stan.

Rätt nog bara 20 kubikmeter vatten i sekunden (borde varit upp mot 40 för att få lite mera fart) men ändå en spännande tävling och tidvis var det sol också så att vi åskådare inte behövde frysa alldeles för mycket.

Freestyle uppvisning mellan crossvarven


Kul med en sådan uppvisning av kajaksport på första parkett mitt i stan, det var tidvis mycket åskådare även om det säkert hade dragit mer folk om tävlingen hade varit på en lördag. Troligen kunde man inte ha tävlingen på lördagen då stan var invaderat av lantisar som skulle titta på bandyfinalen.
Med tanke på klimatförändringarna så borde vattensporterna vara sportaktiviteter som har framtiden för sig medan issport borde vara ute.

Några välte men för de flesta satt eskin bra

Medan några fick simma lite i ån.

Det gäller att hålla ett öga på vad de medtävlande gör och se till att välja ett taktiskt bra spår


Det verkade vara lite färre deltagare i år och ingen kajakutför eller slalom, men det var action det mesta av tiden de två timmarna tävlingen varade. Mycket tuffare i kvalificeringsomgångarna och finalerna i år, taktik och knuffade resulterade ibland i förvånande resultat.

Kajaker uppe bland träden på startrampen

Damfinalen på väg mot Kvarnfallet

Fullt ös från första sekund när herrfinalen startar

Herrfinalen på väg in mot bojen vid restaurang Tsatsiki


En liten filmsnutt från Kvarncrossen

2008-03-14

Vildmarksmässan

Var en sväng inom Vildmarksmässan idag.
Man känner igen mycket från tidigare år dvs en inte optimal blandning när det gäller utställare. Det fanns utrustningsleverantörer, turistorganisationer, guldletare, bokförlag, diversehandlare m.m. När det gäller Friluftsutrustningsproducenter så saknas en del leverantörer som man förväntar sig på en friluftsmässa men Bergans och Fjällräven fanns där. Andra var representerade genom Alewalds, GetOut, Addnature m.fl.

På kajaksidan var de ”vanliga” på plats. Tahe Marine visade upp nya Wind 505 (bild till vänster) med en snygg finish. Undrar varifrån de har fått idén till färgschemat. Väldigt likt Skim på ovansidan av däck.

Paddlepoint visade upp Point65 sin senaste kajak Whisky 16 designat av Nigel Foster. Ser lovande ut med markanta slag i skrovformen, en god del bredare än t.e.x. Skim Dex men å andra sidan så kan den lasta mer. Skall bli kul att provpaddla den, hoppas att kvaliteten på de Kina tillverkade kajakerna börjar närma sig det man förvantar sig av en kajak som kostar 22 999,-

Skärgårdens kanotcenter stod för VKV's representation på mässan.

Nytt iår är VKV Easy Kayak Enter (bild till vänster), kanske inget man behöver i nuläget men det är en innovativ uppfinning av Ingvar Ankarvik som säkert gör det mycket enklare för de som har lite svårt att ta sig i och ur kajaken.

Fick tid att diskutera hur jag skall åtgärda den läckande bakre luckan på min Offshore med Ingvar, nu är det bara att ta den in i verkstaden och fixa det hela, antigen byta siliconkant eller ta loss klämmarna fila bort någon mm på skrovet och sätta fast klämmarna igen. Det ekonomiskt sämsta alternativet skulle vara att byta hela luckan. Och som vanligt när man diskuterar med Ankarvik så kommer han alltid med den där sista förmaningen ”hade du låtit bli att stänga luckan när kajaken ligger i kanothuset så hade det aldrig hänt” kort sagt se till att sköta kajaken ordentligt!

Sit-on-top fiskekajaker fanns det gott om på mässan, men jag har aldrig sett någon ute på vattnet. Man undrar också var man gör av storgäddan när man har fått den ombord.

I Kajakboden Aquarius sin katalog hittade jag ett säkerhetstillbehör kallat stigbygeln som skall underlätta uppstigning med hjälp av paddelflottör. Lite skeptisk till hur den fungerar när det går vågor, det finns risk för att tyngdpunkten blir väldigt hög och fel fördelat.

Apropå kataloger så är Kajaktiv sin Megalog både tjock och innehållsrik (14 Mb att ladda hem! om man inte får tag i ett tryckt ex) och med några bra bildserier på hur man gör Re-entry roll med flottör, fångar bakvatten och Loopar med forskajak. Det sista kanske inget man lär sig av att bara titta på bilder.

Träffade på Erik från Kajak.nu , i tidningen Foto’s monter, för dagen inte iklädd något i orange färg men det var nog för att han var där i jobbet.

Bild till vänster: Snygga Vietnambyggda träkajaker fanns i flera montrar

Även för bråttompaddlare fanns det en del. Dalsland kanotmaraton hade en stor utställning ihop med Boothaus med massor av paddlingsmaskiner som ungdomar tävlingsprovpaddlade.

När det gäller tävlingar så verkar Arholma – Landsort Kayak Race 2008 vara intressant . 4 dagar tävling a 35 km är en utmaning med risk för en god del motvind . De borde göra som Stockholm Archipelago Downwind Experience SADE och satsa på medvindspaddling. Arholma – Landsort Kayak Race går av stapeln 1 – 4 augusti. SADE 80 km tävling (del av Stockholmscupen) äger rum 19 juli.

Det fanns lite tältutställningar dels i Addnature sin monter men även hos Bergans. Även ett par Hilleberg Soulo fanns på lite olika håll, säkert ett bra en-mans tält men väldigt dyrt jämfört med motsvarande tält från Marmot och Mountain Hard Ware.

Bergans 6051 Wiglo (ovan) , lagom stort kan man tycka, skulle nog rymma både ett antal paddlare, all utrustning och kanske en och annan kort kajak också. Som alla Berganstält prisvärt.

2008-03-09

Aktivitetskalendern


Söndagseftermiddagen har gått med till att mata in Friluftsfrämjandet Uppsala sitt kajakprogram i Friluftsfrämjandets Aktivitetskalender.

Friluftsfrämjandets webb har kanske inte världens bästa gränssnitt, men det skall tydligen bli bättre med det kommande Frilufts 2.0.

Programmet är mer omfattande än någonsin, mycket fokus på utbildning både nybörjar- och teknikkurser. I praktiken finns det något i stort sett hela tiden från mitten av maj till mitten av oktober.
För de som paddlar enkeltpaddel finns det även ett antal turer som håller på att läggas in i kalendern.


Till helgen blir det Vildmarksmässan för att titta på lite kajaker och friluftsprylar. På söndag blir det kajaktävling mitt i stan. UPK arrangerar Kvarnkrossen. UPK folket hoppas på massor av regn innan dess så at det blir tillräckligt med vatten i Kvarnfallet. Själv hoppas jag att det blir sol på söndagen så att man kan få några bra bilder i år också.




2008-03-08

Vårlördag på Fyrisån

Lite is kvar i "hamnen" vid kanothuset.

Träningsrunda på Fyrisån denna lördag också. Lite is i "hamnen" vid kanothuset gjorde att man fick släpa kajaken ut till ån. Växlande väder och en stadig SV-vind.

Per-Anders, Pernilla och Henrik från KS Ägir dök upp vid 1030 tiden och vi paddlade i ganska bra tempo upp till Islandsfallet.

Soligt på Fyrisån vid Islandsfallet

På hemvägen frisknade vinden till lite. Synd bara att det blev riktigt soligt först när man kom hem.
Bra att komma igång så här tidigt i säsongen och framförallt bra med draghjälp så att man håller tempot uppe. Fast det är ganska varmt att paddla i torrjacka och ylleunderställ som man måste ha pga av det kalla vattnet

2008-03-02

Skridsko eller paddling?

Årets variant på den obligatoriska "Snö i Sunnerstabacken och kajak på Fyrisån bilden". Uppsala Slalomklubb arrangerade tävling och provkörning av fyrhjulsdrivna bilar.

Skridsko eller paddling? Det var valet inför söndagen. Otroligt nog så finns det hyfsad is uppe på Öjaren vid Sandviken, samtidigt lockade KS Ägir med en söndagspaddling på Fyrisån. Det blev paddling, dags att sitta i en riktig kajak utomhus efter all inomhusträning.

Inte det mest inbjudande vädret, svag nordlig vind, +1 grader och lätt snöblandat regn. Ägir-folket var lite försenade så jag tog en sväng upp mot Övre Föret innan jag vände söderut igen. Träffade på Kjell och Per Anders vid SLU och körde upp till Kungsängsbron innan vi vände.

Bra att ta i lite, det märktes att offshoren är nästan 1 dm bredare i vattenlinjen än en Reval Extreme R.

Förhoppningvis blir det flera paddlingar framöver det är dags att komma igång för fullt denna säsongen. Veckan som kommer skall vi börja lägga in Friluftsfrämjandet i Uppsala sitt kajakprogram både i aktivitesguiden och på våran hemsida. Det blir ett stort program med ett flertal turer med utbildningsinslag m.m.