2008-04-30

Sävjaån

Tog en avstickare upp Sävjaån idag.

Motvind och motströms gav bra träning, snitthastighet på 5,5 km/h uppför ån och 11,5 km/h ner!

Uppe vid järnvägsbron var det lite trångt att vända Offshoren, så det fick bli att backa en liten bit.Fantastiskt Valborgsväder träffade på både roddare och segelbåtar på Fyrisån och vid Ultunabryggan satt ett gäng och åt sillfrukost.

2008-04-27

Kajakreparationer


Delar av söndagen gick med till att gå igenom hyrkajakflottan inför säsongstarten. Lite småpyssel på de flesta kajakerna och på några blir det större reparationer framöver.
Slitaget är stort och det skiljer ganska mycket mellan de olika kajakerna hur bra de tål uthyrning.

En kväll på Fyrishov


Tillbringade lördagskvällen på Fyrishov eller mer korrekt i Fyrishovs 50 meters bassäng. Kanotsektionen FF Uppsala hade räddningsövningar. Två grupper a 16 deltagare på en lördagskväll.


Alla fick lära sig att välta, ta sig ur kajaken, genomföra kamraträddning, ensamräddning med flottör och prova på re-entry och eskimåsväng. Man blir ganska mör av att demonstrera och hjälpa till fem timmar i rad. Men lönen är nöjda deltagare.

2008-04-20

Inget paddlat


Inget paddlat i helgen. Lördagen gick med till första hjälpen kurs som UPK och Friluftsfrämjandet Uppsala kanotsektionen höll. Bra att få en uppfriskning av Hjärt – Lungräddning m.m. Trevligt gäng, vilket gjorde att det inte var så farligt att sitta inomhus en så vacker lördag.

Det blev lite skärgård på söndagen ändå, var en vända ute på Singö. Kallt i vattnet verkar det vara, mellan 3 och 4 grader enligt SMHI, så något bad blev det inte.

Veckan som kommer blir hektisk. På tisdag är det bildvisningskväll och på lördag är det dags för säkerhetsövningar i Fyrishov.

Lite kajakevents är på gång de kommande veckorna.

Till helgen (26/4 - 27/4) är det Swimadagarna i Stockholm.

10 – 11 maj går Kajakdagarna av stapeln, de verkar bli större och större för varje år. Skall bli kul att prova Lettman Speedliner om Bootshaus har med sig en sådan.
Fast det är kanske en Lettman Streamliner man borde skaffa som träningskajak om man skall hänga med Ägirs lördagspaddlingar ett tag till?

Kajaktiv kommer till Uppsala 28 maj ett samarrangemang med Naturkompaniet. Inte helt säker på var de skall hålla hus men insiderrykten säger att det blir i Sunnerstagropen och vid kanotsektionens bryggor.

Sällan Sett i Stockholms Skägård


Skärgårdsstiftelsens vänbok 2008 Sällan Sett i Stockholms Skägård av fotografen Magnus Rietz kom i veckan, en månad försenad. Men den var värt att vänta på, massor av snygga fotografier från platser i Stockholms Skärgård som inte tillhör de man normalt besöker (eller inte ens får besöka).

Boken är ingen komplett förteckning över skärgårdshemligheter. Någon sådan går inte att upprätta enligt författaren som uppmanar läsaren att själv ge sig ut i Stockholms Skärgård och göra sina egna fynd samt behålla dem för sig själv. Annars blir de inga hemligheter.

Det finns massor av anledningar att vara medlem i skärgårdsstiftelsen bara vänboken är väl värt medlemsavgiften.

2008-04-12

Aprillördag på Fyrisån


Gråmulen aprillördag på Fyrisån, paddlade från åmynningen upp till stan och tillbaks.
Henrik, Kjell och Per-Anders från Ägir samt Christina och jag från FF. David skulle ha varit med men fick förhinder.

Bra tempo även om man märker att det är motströms upp till stan, snitthastigheten är 1 - 1,4 km/h lägre uppströms.

Träffade på årets första båt på ån, men så länge det är det snyggasta skutan med hemmahamn Uppsala, Sunbeam, så är det bara trevligt att träffa andra på vattnet. Snart blir det nog fullt med båttrafik, uppe vid Kungsängsbron var det full aktivitet inför sjösättning.

2008-04-06

Bassängövningar Gimo


Provade det klarblå klorvattnet i Gimo simhall i eftermiddag.

Kamraträddning och eskimåsvängträning stod på programmet för ett gäng paddlare från kajaknätverket i Uppland. Alltid kul med intresserade deltagare och för alla som provade så satt "eskin" någonlunda.

Robert fanns på plats med sin nybyggda Isfjord, en läcker kajak. Fast den verkade lite rank?