2008-05-28

Kajakprovarkväll Sunnerstastugan


Kvällens kajak- och friluftsmässa vid Sunnerstastugan var lyckat när det gäller kajakdelen. Det var stor tillströmmning av folk hela tiden melllan 16 och 20. Killarna från Kajaktiv och Naturkompaniet fick jobba på hela tiden. För kanotsektionens sin del så träffade vi på både nya och bekanta ansikten och det var många som ville ha information om vår verksamhet och vad för sorts kajaker vi hyr ut.


Kajaktiv var entusiastiska och sade att de gärna kommer tillbaks nästa år om det blir aktuellt med ett liknade upplägg.

Det vackra sommarvädret gjorde sitt till att det blev en mycket bra kväll även om myggen nu börjar dyka upp vid bryggorna.

Tältutställningen i Sunnerstagropen var kanske inte lika välbesökt, det verkade som de flesta som kom var seriösa kajakintressenter.


De kajaker som fanns på plats var hela Prijonsortimentet, några Venture, Riot, Hurricane och en Ruahine Ocean X. Alla kajaker var på vattnet hela tiden utom en Prijon Barracuda som fick ligga på land. Vad är fel med den? den är ju bara lite topprank.

Ocean X verkade kul 640 lång, 50 cm bred och 16,5 kg, med rätt maskin ombord är den nog mycket snabb.

2008-05-27

Kvällspaddling till Flässjan


Kvällspaddling till Flässjan ikväll.
En riktig fin kväll på Ekoln, lite vind på vägen ut men vindstilla på hemvägen. Fika på ön Flässjan
10 nöjda deltagare och tre nöjda ledare.

2008-05-25

Färnebofjärden

En hel helg med en halv paddel! Dvs ledartur med kanadensarepaddling i myggornas nationalpark.

Vilken skillnad mot förra helgen, nu var sommaren tillbaks när vi startade i Gysinge och gav oss iväg uppströms Dalälven in i Färnebofjärdens Nationalpark.

NO-vinden gav oss en bra skjuts så vi märkte inte så mycket att vi paddlade mot strömmen. Efter lunch fick vi upp hastigheten och vi ankom Sandön vid 16 tiden.

Sandön är nog Färnebofjärdens bästa tältplats, vindskydd, eldstäder och läckra sandstränder. Myggen hade inte kommit igång ännu så det blev en fantastisk kväll med mycket god mat.




Skönt att sova i tält, men vilket spektakel när fågelsången drog igång på morgonen, eller rättare sagt mitt på natten. Vid 03.48 var de igång och det var svårt att somna om.


Söndag morgon låg fjärdarna spegelblanka och efter att Curt hade gett oss instruktion i olika styrtag gav vi oss iväg mot nordost i fallen på väg ner mot Gysinge.


Skitkul att paddla kanadensare i strömmande vatten, men det krävs att samarbetet mellan paddlaren i fören och aktern fungerar. I sista delen av Sevedskvarnfallet missade vi ideallinjen lite grann och fick väldigt mycket vatten i kanoten när vi for igenom vågorna.

2008-05-20

En kväll med vingpaddelteknik hos KS Ägir


Igår stack fem av oss kajakledare över till KS Ägir för en kväll med instruktion i paddling med vingpaddel. Johanna och Kjell stod för instruktion både på land och på vattnet.

En bra kväll som gav många tips om moment man kan förbättra.

2008-05-18

Kolarmoraån

Idag blev det en rekognoseringsrunda på Kolarmoraån. Vanligtvis paddlar de flesta kanadensare på Kolarmoraån och tar två dagar på sig, men vi tog ett par inte alltför snabba kajaker (Valley Aquanaut Club) istället och avverkade sträcken från badplatsen i Vällen till bron vid Järinge på ca 4 timmar inklusive lyft, lunch och pauser.

Vädret var fortfarande dåligt på förmiddagen och det blåste ganska kraftig NO-vind och det gick vita gjess på Vällen. Det blåste så mycket att vi paddlade mer än vi kollade kartan och missade utloppet där Kolarmoraån startar. Efter å ha insett misstaget fick vi paddla tillbaks en liten bit och då dök skylten kanotled upp bakom ett buskage.



Efter lyftet förbi dammen var det bara att paddla igenom skogslandskapet. Vattennivån var ganska hög så det var ingen risk att man skulle slå i paddeln i stenar och stockar. En del fågelliv var det, vi såg så många gråhegrar att vi slutade räkna dom.

Efter lunch vid vindskyddet i norra delen av Aspdalssjön blev sista delen av turen mest en transportsträcka genom vassbevuxna kanaler.

När vi tog upp kajakerna hade det även slutat regna och vi var nöjda med dagen. Det är trots allt bättre att paddla än att sitta inomhus och gräma sig över att vädret är dåligt.


2008-05-17

Solö – Ängsö


Egentligen skulle vi till Arholma – Idö, men väderprognosen skrämde oss in i skärgården till området söder om Norrtälje. 5 plusgrader, regn, dimma men inte så mycket vind i innerskärgården. Ingen njutardag direkt, det mesta blev blött i duggregnet och på hemvägen var det ganska kraftigt regn.



Skönt att få en skärgårdstur i alla fall. Vi la i kajakerna på Solö och paddlade ner till Ängsö Nationalpark via Stensholmarna.


Men även en grådimmig folktom skärgård har sin tjusning. Fast helt folktomt var det inte, på Ängsö kryllade det av fotoentusiaster från Stockholmsbild. På lunchen dök det upp en kille och tyckte att våra orange paddelkläder var en bra färg för att få lite liv i bilderna denna grådassiga lördag.

2008-05-15

Prova på paddling

Prova på paddling på torsdagskvällen. 10 duktiga deltagare som vi fyra ledare tog hand om.
Medan vi höll på med instruktion vid bryggorna strök KS Ägir förbi ute på Ån med ett stort gäng racingpaddlare.

2008-05-14

Kvällspaddling


Det blir paddling nästan varje dag denna veckan.
Efter en kall, gråmulen eftermiddag med en del regn så blev det ganska bra väder på kvällen.
Årets första kvällspaddling blev runda på Ekoln i lagom tempo, där även solen tittade fram lite grann.

2008-05-13

Teknikträning


Teknikträning på Fyrisån igår kväll där vi gick igenom programmet för de kommande teknikkurserna vi skall ha.

Vilken skilnad mot helgens värme, det var småkallt på händerna även om den kalla nordanvinden som fannns tidigare på dagen hade lugnat ner sig.

Göran svänger in i "hamnen" vid kanothuset.

På slutet tog vi en sväng ner till åmynningen för att få upp värmen. Lugnt på Ekoln denna måndagskväll.

I skymmningen dök Henrik från Ägir upp i en ny Nelo.

2008-05-11

Kajakdagarna 2008


Kajakdagarna 2008 verkade större än någonsin. Bättre väder än förra året och med alla stora aktörer i branschen på plats.

Från Skåne dök KajakEvent upp med Tiderace Xcite och Xplore. Mycket bra byggkvalitet (byggs av Polska Plastex) av det man kunde se. Fotstödet känner man igen från Rockpool en av de bästa lösningarna på marknaden för roderlösa kajaker.

I år hade man satsat på fler bryggor, enligt Magnus Fischer då en del återförsäljare av plastkajaker hade klagat på att det blev för mycket repor i kajakerna på stranden? Nu trängdes alla kring ett par småbryggor i den östra delen av utställningsområdet medan det var gott om plats på stora bryggan. En del återförsäljare höll även mycket hårt fast vid att det var deras brygga om man råkade ta fel när man skulle lägga i. OK att veta det, så att man vet vilka man inte skall köpa kajak av!


Fören på en Skim Differ i Djurgårdsviken, gräsligt färgschema på kajaken!

En del nyheter bl.a. Skim Kayaks nya Skim Differ. I princip en förlängd Dex (535 cm lång, 51,5 cm bred) dock lite mer V-format skrov. Provpaddlade den och tyckte den påminde mycket om Dex. Den har högre deplacement vilket gör den mycket lämpad som både dagstur och turkajak. En kajak med mycket hög ”vill ha faktor”

Tre läckra Skim kajaker. Längst ner Distance, i mitten Differ och högst upp Dex

Nigel Fosters nya Point 65 Whisky 16 var en positiv överraskning. Den svänger som en forskajak, bara att luta den så vänder den. Nigel Foster har väl aldrig misslyckats med någon kajak och Whisky 16 är en utmärkt kajak. Bra lastutrymme också trots att det är en ganska kort kajak (486 cm).
Perfekt för rockhopping. Hoppas bara att Point kan leverera kajaker med bra kvalité, de senaste åren har inte varit helt övertygande men de har varit duktiga på att ta hand om kunder med klagomål.
För 22 000,- förväntar man sig en välbyggd och hållbar kajak. Provpaddlade Whisky 16 med en Werner Kallista som kändes mycket bra för tekniska styrtag.

De två ovannämda är kanske mina favoriter när det gäller att skaffa en mindre skäddakajak. Troligen kommer nog Skims överlägsna byggkvalitet och finish bli avgörande.

Dessutom är det tveksamt om man skall köpa en kajak som har transporterats 20000 km från ett produktionsland utan demokrati, ordentlig miljölagstiftning och med tveksamma arbetsmarknadsregler.

Boothaus visade upp Lettman Speedliner. Snacka om spetsig för, dessutom kan den nog lasta en god del. En havsracer som säkert kan hålla 10 km/h i snitthastighet och med ett bra pris jämfört med konkurrenterna. Fast en så lång kajak är svår att få in i kajakförvaringen.

Trapper hade med sig en halv kajak som man kunde hamra loss på för att visa att även glasfiber tål en del stryk. Lite fusk var det då det var endast den undre halvan som flexade när man slog på den dvs ingen spänning i skrovet.

Magnus Fischer slår loss på en en halv Trapper kajak

Trapper har ett mycket bra tillval i form av tunn alu-skena längsmed kölen på sina kajaker som säkert minskar slitaget avsevärt. Den väger endast 200 gram extra.

Hillberg var på plats och visade upp en del tält och tarpar.