2008-07-12

Skurbådan - Lillkon - Gammelboöarna


Tre dagar i Gräsö Skärgård, lite otur med vädret i onsdags. Regnvädret i södra Norrland hade stuckit lite längre söderut än i SMHIs prognos på morgonen. Det blev en eftermiddag med lätt regn, ganska kallt i NV-vinden och en gråmulen tom skärgård.

Litade lite för mycket på väderprognoserna och tog Marmot tältet som endast har minimala absider, det blev att laga mat under en improviserad (mycket liten) tarp gjord av presenningen som normalt skyddar tältbotten mot slitage.

Det är nog dags att införskaffa en riktig tarp, frågan är var hittar man en som inte är grön? Friluftsprylar skall synas så gärna en röd eller orange tarp.


Torsdagen blev annorlunda, Gräsö på sitt bästa, strålande sol svaga vindar och endast ett fåtal båtar. Näst intil folktomt, vilken skillnad jämfört Stockholms Skärgård!


Paddlade upp till Skurbådan, Tålingen, Kosten, Lillkon och Norrkon dvs så långt ut man kan komma på den här tiden av året. Man får vänta till efter 31/7 (när fågelskyddet släpps) innan man kan ta sig ut till de riktiga godbitarna ytterst i havsbandet.


Inte mycket folk ute i Gräsö Skärgård, även om det var mitt i semestern såg vi endast två andra paddlare i detta paddlingseldorado!

Och som vanligt kom man hem med några nya repor i kajaken, det är mycket sten och grynnor uppe vid Gräsö. Får nog ta en kväll i verkstan med lite topcoat den kommande veckan.

2008-07-04

Flässjan igen

Sista kvällspaddlingen inför sommaruppehållet igår.
Riktigt sommarväder, sol, 26 grader och ganska bra NO vind.
Tillsammans med 12 nöjda deltagare drev vi ner till Flässjan.

På hemvägen avtog motvinden så det var endast en liten sträcka deltagarna fick ta i lite grann. In mot åmynningen var det blickstilla som det ofta blir på Ekoln på kvällen.

En händelserik kväll, ett vält (kul att praktisera kamraträddning) och en som gick vilse när vi fikade på Flässjan!



2008-07-02

Arholma Nord


Paddlade runt Arholma idag och passade på att besöka Batteri Arholma som har blivit museum. Batteri Arholma är en del av Arholma Nord där det även finns ett nytt vandrarhem i de gamla miltärbarackerna.

Eldsjälar på Arholma har jobbat hårt med att rädda Batteri Arholma från det öde som har drabbat de flesta andra batterier längs Sveriges kust.

Idag finns endast några få bevarade anläggningar kvar som museum (Hemsö Fästning, Batteri Arholma, Siarö fortet, Femöre Fortet, Batteri Helsingborg m.fl.) alla andra är raserade och plomberade. Inte bara negativt med avvecklingen, trots allt har det öppnats många nya öar för det rörliga friluftslivet i skärgården.

Man har snyggat upp området ganska bra och själva kustförsvarsanläggningen är väl värt ett besök. Det kan bli riktigt bra om de får fila lite på konceptet, sedan så behövs det guider som brinner för uppgiften.

Jag har varit på Hemsö fästning tidigare och hade turen att få en guide som själv hade tjänstgjort vid anläggningen, det var en engagerad berättelse om fortet. Dagens guidning var kanske inte helt i samma klass.

Anläggningen är välbevarad och det finns mycket klassisk utrustning kvar inne i fortet. På utsidan är det endast en ny nödutgång som har tillkommit, annars är allt som det var när anläggningen lades ner. Väl, det är ganske mycket mindre taggtråd nu jämfört med förr i tiden.

Paddlingsmässigt bjöd inte Arholmaområdet på några överraskningar idag svaga NO vindar som vände mot sydlig på eftermiddagen. Skönt att känna lite på Ålands hav på utsidan av Arholma och längsmed ö-raden från Ovanskär och söderut. Molnigt och grått var det hela dagen vilket var lite av en besvikelse solen kom först när kajaken var uppe på takräcket.


Receptionen till vandrarhemmet på Arholma Nord


TV kamera och lasersikte för stridsledningen på batteri Arholma


Klassiska gamla termosar!


Varken patient eller sjukvårdspersonal ser ut att må speciellt bra


Det berömda handtaget med kopplingen mellan krig och fred vid ammunitionshissen på pjäs 1 Batteri Arholma.


Inte mycket utrymme för den stackarn som fick dela bädd med ett stort rör


Ammunitionshissen i pjäsen

Havssvalget

Landhöjning pågår fortfarande



Ankare på Liss-Äspskär