2009-02-22

Äntligen Skärgårdsis !



Passade på att åka skridskor på lördagen med tanke på dagens snöoväder.
Det blev Baggensfjärden och Erstaviken, tyvärr hade det snöat både natten till fredag och lördag så torsdagens fina isar var snötäckta.

Baggensfjärden var ingen njutning, gammal styrande snö i drivor som man körde fast is, vi stack raka spåret söderut till Älgö och tog landpassagen vid SSSK’s klubbstuga. Erstaviken däremot var bättre, bra is men snötäckt.


Det blev en lärorik dag när där det gällde att skilja ut vindbrunnar och områden med icke bäring nyis, här ett exempel från Erstaviken.

Ibland var det tunt med vi tog inga chanser, att beskriva Erstaviken som förrädisk som Sjöräddningen gjorde är kanske att ta i men om man åker i grupp och använder sunt förnuft så är det relativt problemfritt.

Men man förvånas över dessa ensamåkare, gående utan säkerhetsutrustning och personer med barnvagn, det var absolut inte isar för den typen av aktiviteter och tyvärr slutade det med en fatal olycka för en ensamåkare.


Snirklande runt tunnisområden vid Södra Korpmaren.

Vi åkte ner längs Gåsös västra sida mot Ägnö och Söderuddsbergen, vid stora och lilla Korpmaren var det lite snirklande runt partier med nyis. Efter en solig lunch försökte vi att gå öster om Gränö men det tog stopp på tunn is så vi vände västerut till Ängsön. Vid Ängsön blev det stopp vid rännan som Vaxholmsbåten hade brutit under fredagen.


På väg över rännan vid Ängsö, tunnt men med försiktighet gick det. Några blev blöta på knän och armar.

Det gick att krypa över rännan, men vi tyckte att vi var där för att åka skridskor och gav oss iväg norrut igen.


Nyisparti vid Stora Korpmaren.

Denna gången på östra sidan av Ägnö för att prova på Ingaröfjärden men även där blev det stopp vid kanten till nyis. Därefter mer eller mindre raka spåret norrut till bilarna på Baggensudden.

Denna gången var det mina skridskor som strulade, Salomons automatbindingar trivs inte med snö! Hela tiden småstrul när man skall ta på sig skridskorna. Dessutom tappade jag bakre plattan på ena Salomonbindingen, det har hänt en gång tidigare så jag börjar tröttna. Det blir att traska iväg till Leffes cykel imorgon och lämna in dem till reparation.

Till nästa säsong blir det nya grejer synd bara att man måste byta pjäxor också. Lundhagspjäxorna är jag nöjd med, Lundhagsskridskor är jag tveksam till och Salomonbindning finns inte ens med som alternativ.

2009-02-18

Vattentät kompaktkamera från Canon

Nu hänger även Canon med på vågen av vattentäta kompaktkameror. Canon PowerShot D10 är nog inte den snyggaste vattentäta kameran på marknaden men de påstår att de inte har kompromissat med bildkvaliteten.

Specifikationerna är ganska vanliga, 12,1 mpixel, 3x zoom, vattentät till -10 m, tål fall i golvet från 1,22 m och den klarar av kyla ner till 10 minusgrader.

Är skärpan bättre än konkurrenterna (Pentax och Olympus) så kanske man kan stå ut med en ful kamera?

Oavsett blir det svårt att välja, min gamla Pentax Optio WP skall pensioneras inom den närmaste tiden, får se vad den ersätts med.

2009-02-15

Norra Björkfjärden



Skridskosöndag igen, åkte med Friluftsfrämjandet Knivsta, Uppsala var upptagna med Vikingarännet.

Vid Hagviken i Bålsta möttes vi att knottrig trögåkt is som för vissa åkare var ansträngande för underben och vrister. Isytan varierade en hel del under turen - från riktigt bra till "ska det vara så här tar jag av mig skridskorna". Centrala delar av åkområdet bjöd dock på riktigt bra underlag.


En god del råkar fanns det och några av dem var lite svåra att passera.

Annars en helt vanlig söndag på isen enda som är värt att notera var 3 örnar (havsörnar?) och en skena på en Lundhagsskridsko som lossade från infästningen i fotbladet.
Fältreparationen som bestod i att med våld knacka in skenan i dess spår verkade fungera. Skenan är endast limmad, på senare modeller har man även lagt till en punktsvetsning fram och bak mellan skenan och fotbladet. Det var tredje gången i vinter jag har sett det här felet, har samma skridsko själv så man blir lite orolig.

Vi kom tillbaka till Hagviken efter 42 km åkning, inte så farligt långt men några var rejält trötta.


Ett parti med vrakis söder om Härjarö Udd. Notera Jannes gigantiska kartfodral! Fungerar även som vindskydd och som hasplåt vid plurrning (om det blir aktuellt att dra honom in på säkrare is).

2009-02-05

Upp och ner i Fyrishov


Inte mycket paddlat under januari om man bortser från inomhuspaddling i Fyrishovs klorblå vatten. UPKs träningar är ett bra workoutpass i kajak, först uppvärmning med pologänget därefter eskimåsvängövningar tills man blir alldeles snurrig i huvudet. Oansett så är det mycket roligare än roddmaskinen (kommer aldrig ikapp den där andra båten på displayen!)

Fyrishov är en bra träningsbassäng, även om vattnet är jättevarmt (27 grader) jämfört med vad vi normalt paddlar i utomhus så börjar man frysa efter en timme eller två. Kör med Nookie Softcore tröja men överväger byta till något i 1 mm neopren istället.

Denna veckan hade vi även första kurstillfället för vårens eskimåsvängkurs med 11 duktiga deltagare. Ryktet sprider sig att UPKs kurs är bra och det var glädjande att även några havspaddlare dök upp denna gången.

Kul att hjälpa till som instruktör och ett bra tillfälle för klubben att få inkomster.

Annars så håller vintern sitt järngrepp på alla vattenområden, is överallt så det verkar vara små utsikter för någon tur i havskajak den närmaste tiden, men det smids planer och görs program inför den kommande säsongen!