2010-06-28

Bland oljetunnor, grodor och fortkörare på Fyrisån

Har inte paddlat på över en vecka pga utlandsresa förra veckan. Det syntes på Streamlinern att den inte hade använts på ett tag. En stor fet spindel hade tagit plats i packututrymmet och spunnit ett stort nät. Vi var några stycken som stack upp Fyrisån  in till stan för att få lite omväxling i paddelvatten. Vi var inte ensamma på ån ikväll. Massor av fritidsbåtar, paddlare och roddare var ute i det vackra sommarvädret.

På väg förbi Ultuna såg vi en stor rälig groda mitt i ån.

Ovanför Kungsängsbron dök  "Kung Carl Gustav" upp på sin kvällstur till Skokloster. Yrkestrafiken vet iallafall vilka hastighetsbegränsningar som gäller på ån. Tyvärr är de ganska ensamma om det

Vi tog en fikapaus vid Ultuna på hemvägen. Lägg märke till båten uppe till höger, max tillåten hastighet på denna delen av ån är 7 knop, båten håller säkert 15-20 knop. De flesta kör för fort på ån, de tror väl att skyltarna bredvid ån anger vattendjup eller liknande? För oss som paddlar relativt stabila kajaker är inte vågorna något stort problem men det är värre för våra vänner bland bråttompaddlarna och roddorna. Men även för oss är fortkörarna ett besvär, man vet ju inte om de har någon sikt framöver, om de är onyktra eller om de överhuvudtaget vet vad de håller på med.

2010-06-20

Havsdimma

Försommaren bjuder ofta på ett samspel mellan sjöbrisen och havsdimman. I lördags fick vi uppleva det gång på gång hela dagen. Ofta ligger dimman kvar ute på havet utanför de stora skärgårdsöarna, när fastlandet värms upp och sjöbrisen kommer igång vandrar dimman in i skärgården. Sen kyls marken ner och sjöbrisen avtar och solvärmen tar över och dimman försvinner. Är dimman borta så börjar sjöbrisen igen och då kommer dimman tillbaks.

Vi la i kajakerna vid Östersjö Brygga, medan vi packade kajakerna kunde vi se dimman utanför öarna söder om Arholma. Vi hade tänkt att går runt Arholma på östra sidan men ändrade planerna snabbt och stack söderut genom Stridsholmsundet mot Idö.

Då kom dimman för fullt och vi tog lunch vid Havssvalget. Under lunchen lättade dimman och vi tänkte att nu sticker vi till Gisslingö när vi har sikt. När vi väl satt  i kajakerna kom dimman tillbaks, så det blev att gå på kompass och GPS. Halvvägs över Havssvalget försvann dimman och vi tänkte att nu är det väl över för idag och gav oss iväg till Håkansskär i solen. På Håkansskär var det dimma en stund, sen sol och så fortsatte det fram och tillbaks hela eftermiddagen.

Slutligen slog vi läger på Vattungarna i kvällssol. Det blev en klar och kylig kväll med ljudet från Finlandsfärjorna som drog förbi i farleden söder om oss.

Idag vaknade vi till sol och sydlig vind 5 – 7 m/s. Vi valde att paddla mot Arholma via Gisslingsö. Vid Gisslingsö insåg vi att det bästa var att utnyttja medvinden och gå raka spåret mot Bredskär sydost om Arholma och sedan fortsätta upp via Ovanskär till Arholmas norra udde där vi tog lunchstopp.

Efter lunch blev det motvind ner förbi Arholma västerhamn via Tunnholmssundet ner till Rumpudden. Här var det ganska igenväxt men skam den som ger sig, igenom vassen tog vi oss. Sundet mellan Svedudden och Granö över till Östersjö Brygga är knappt 450 meter över brett, men det har jävlats med oss tidigare. Idag var det dags igen, vinden hade ökat till 10 – 12 m/s rakt söderifrån från fjärdarna mellan Idö och Lidö.  Vi fick jobba lite extra i motvinden och avdriften var enorm. Tror inte det skulle blåsa speciellt mycket mer innan man får problem att ta sig över.

2010-06-14

Rundt Flässjan

Ny träningsrunda med  ÅEC Andreas och Andreas ikväll. Ekoln låg spegelblank i fantastisk kvällssol, vilken skillnad mot helgens dåliga väder.
Hyfsat tempo idag men det går att paddla fortare. Körde med Brácsa FW paddeln ikväll. Den har mindre yta än Epic Mid Wing vilket gör att att medelhastigheten blir lite lägre. Med Epic paddeln går det bra att hålla hastigheter runt 10-10,5 km/h med Streamlinern, men med FW'n får man ta i lite mer och det verkar vara en gräns kring 10,7 km/h. Det kan ju bero på dålig teknik, upplever Epic Mid Wing som mer förlåtande än Brácsa'n.

2010-06-07

Det paddlas för lite

Det paddlas för lite. Idag såg jag tydliga tecken på att hamnen vid kanothuset växer igen ;-) En jättestor vassrugge har drivit in bland flytbryggorna.
Bortsett från det så blev den en runda upp till stan och tillbaks med ÅEC killarna. Inget jättetempo men för deras del en klar förbättring jämfört med förra veckan.

Det blev mest att ta det ganska lugnt in mot stan med pauser för teknik- och förbättringstips.

Det börjar bli lite ordning på paddeltekniken


"Räkfyllebåten" kom lite sent vi hade redan hunnit ner till kanothuset, annars brukar den dra upp en fin våg att "ta häng på"

2010-06-04

Prova på paddling

Igår kväll hade vi prova på paddling. 13 förväntansfulla deltagare dök upp. Efter att ha kämpat mot myggen vid kanothuset gav vi oss på en kav lugn Ekoln.
Som vanligt var några av deltagarna riktigt duktiga, medan andra hade lite problem med både rakt-fram-åt-paddling och att styra kajaken dit man vill att den skall gå.
Efter fikat lyckades vi pricka in kvällens enda regn- och hagelskur. Men den försvann fort och när vi var tillbaks var alla riktigt nöjda med kvällens paddling.

2010-06-01

Fyrisån, Sävjaån och Ekoln

Tre olika paddlingar de senaste tre dagarna. I söndags en riktig bra träningsrunda i högt tempo mellan regnskurarna på Fyrisån.

 Igår ny träningsrunda på Fyrisån och Sävjaån tillsammans med några kompisar som skall köra Åre Extreme Challenge. De har inte paddlat så mycket men det de eventuellt förlorar i paddlingen i ÅEC tar de nog igen i löpning och cykling. Paddeldelen av AEC på Indalsälven verkar vara en  kul med mix av slätvatten och fors, men att springa upp och över Åreskutan verkar lite jobbigt.

 Idag höll Robert och jag paddelintroduktion för idrottslärarstudenter, kul gäng som var riktigt duktiga. Två vändor ut på Ekoln med lite instruktionspass i sommarvädret.