2007-06-28

Friluftsböcker


Har tillbringat det mesta av juni utomlands. Zürich, Bern, Brüssel och Köpenhamn har inte erbjudit så mycket möjligheter för paddling. Eller mer korrekt, det finns möjligheter i flera av dessa städer men det har tyvärr inte funnits tid.

Lite friluftsböcker har jag hunnit med att läsa medan jag har väntat på alla försenade flyg.

Staffan Petterssons Paddla kajak i Stockholms Skärgård. Är en mycket bra bok både för nybörjare och vana paddlare och har även en del nyttiga tips för de som har paddlat mycket i skärgården.

Iläggsplatserna som beskrivs är de vanliga, men det är bra att det finns en samlad plats för dem. Många vill ogärna dela med sig när det gäller bra iläggsplatser. Men det är bättre att de är kända än att paddlare använder platser där konflikt med skärgårdsbor eller sommarboende uppstår.

Boken innehåller förslag till 44 turer av varierande svårighetsgrad. Turerna beskrivs med förslag på tältplatser något som är lite kontroversiellt bland vissa paddlare. Känner några som har en databas över hela skärgården men som inte vill dela med sig. Man kan delvis förstå det då många är rädda för ökat slitage på populära platser.


Vandra Fjäderlätt av Jörgen Johansson är ingen kajakbok, men att reducera vikten på lasten ombord i kajaken kan vara viktig. Framförallt när man skall släpa grejerna till och från kajaken.

Ute på vattnet betyder 1 kg mindre vikt 0,25% hastighetsökning dvs man skall nog spara en del kilo innan det märks, speciellt med tanke på att mat, vatten och dryck utgör en stor del av lasten på flerdagarsturer. Det är nog bättre att gå en kurs i paddlingsteknik om man vill öka hastigheten.

Det finns en del nyttigt i boken även för den som inte vill gå till en lika extrem lättviktsnivå som författaren. Det är ju alltid bra att tänka igenom vad man har med sig och varför för att se om man kan reducera packningen


Den sista boken På en låga Kokbok för uteätare av Karin Sundqvist innehåller många bra recept och alldeles för många bilder på Sporks.

Matbilderna är läckra, men en eller två bilder av Sporks hade räckt. Har inte hunnit laga så många rätter ännu men inför planeringen av Helgelandsturen skall den användas.

Alla tre böckerna rekommenderas och den första och sista har både format och inbindning som passar om man vill ta de med sig i kajaken. Vandra Fjäderlätt stannar självklart hemma då den väger för mycket :-)

Köp böckerna via nätbokhandlare (t.ex. Bokus eller adlibris), Paddla kajak i Stockholms Skärgård är 120,- kr billigare jämfört med att köpa den i en sportaffär.

Inga kommentarer: