2007-09-03

Navigeringstur utanför Gräsö

Helgen gick med till att leda en tur med Friluftsfrämjandet Uppsala. Utbildningstur med tema navigering. Vi var 4 ledare, tre ledare under utbildning samt 10 deltagare. En ganska stor grupp med andra ord. Men vi delade upp oss i en grupp som paddlade lite längre och en som tog en lite kortare rutt. Med gemensamma luncher och tältplats fungerade det utmärkt.


Lagom mix av teori och praktikövningar där alla fick prova på att läsa karta och ta sig fram med hjälp av den och kompass i det myller av småöar som finns utanför Gräsö.Speciellt uppskattat var övningen där man fick prova på kompassnavigering över lite längre överfarter, för några var det första gången de var ute på ”riktigt” öppna fjärdar.
När vi gick ut i bränningen på östra sidan av Vitgrynnan blev en del rejält blöta av vågorna och ett antal vattenflaskor som förvarades på framdäck tappades.
Vi fick lite medvind och emellanåt fick jag Skim Distance upp i 16 km/h i de bästa surfvågorna in mot Tålingen.Det kändes som en hösttur mer än en sensommartur. Vattentemperaturen är redan nere på 13 grader. Sent på lördagskvällen kom det lite regn och mer kom under natten. Men vid frukost tittade solen fram och vi fick en fin men lite blåsig tur norr om Söderskäret innan vi gick igenom kanalen vid Rosten och stannade upp för lunch.På vägen hem kom det några åskskurar och det blåste ganska friskt. Alla deltagare var mycket nöjda med helgen och önskade sig fortsättningskurser på samma tema.

Inga kommentarer: