2009-04-12

Påskdagen – Arholma


På väg över Norrfjärden med fyren norr om Högskär i bakgrunden.

Vilket väder, vilken skärgårdsdag! Frans och jag tog oss ut till Simpnäs för att ta en runda på utsidan av Arholma.

Vid cafeet på Simpnäs kom två små barn bort till oss och frågade varför vi hade så konstiga kläder på oss. Även om det var strålande sol och svag SO-vind så krävde en vattentemperatur på 2 grader att vi paddlade i torrdräkt.

Första paddlingen med nya Lomo Renegade torrdräkten, den uppfyllde förväntningarna med råge. Så länge man håller ett lagom tempo blir det inte för svettigt. Sedan är det lite si och så med andningsförmågan när man har både kappel och flytväst samt Chotas utanpå dräkten men det gäller ju alla torrdräkter.


I solen på "skärgårdsklippa" av glasfiber eller rättare sagt kamuflagehuv till 40 mm Lv kanon.

Från Simpnäs stack rakt österut mot Högskär, Mellanskär och Österskär och sedan ner till viken vid vandrarhemmet Arholma Nord och museet vid det gamla kustartilleribatteriet.


10,5 cm kanonen på Batteri Arholma


Skum typ inne i skyddsrum skyddskupol SK10 vid 2:a luftvärnspjäsen Batteri Arholma

Lunch i solen och en kort rundvandring ovanpå fortet innan vi gav oss iväg österut runt nordspetsen på Arholma. Normalt brukar det vara stökigt vid SO-vind att runda udden men idag var det lugnt så vi fortsatte på utsidan av Ovanskär, Granskär, Björkskär och Långskär innan vi gick på insidan av Bredskär till södra sidan av Villösan för fika.


Åland nästa! norra udden på Arholma öppet hav utanför. Det är sällan det är så lugnt här, pga uppgrundningen går det ofta vågor här.

Chokladpåskägg och espresso innan det blev lite väl kyligt i den tilltagande vinden. Tillbaks igen på insidan av Villösan och öraden norrut mot Ovanskär igen.


Inget pulverkaffe, utan riktigt kaffe.

Ganska varmt i torrdräkt i medvinden, men på överfarten mellan Högskär och Simpnäs behövdes den verkligen. SO-vinden hade ökat under eftermiddagen och vi fick lite vågor innan vi kom fram.

2 kommentarer:

Robsons Blogg sa...

Härlig kontrast mot gårdagens åpaddling!!

Det får nog bli en sväng utöver till havs snart.

/Rob

lars kristian sa...

Det var lite skillnad jämfört med gårdagen, vinden från havet kyler ner rejält.

Fantastiskt väder och mycket fåglar på utsidan av Arholma.

Till helgen blir det nog paddling närmare Uppsala men söndagen 26/4 planerar vi för en ny tur ute på kusten.

/LK