2010-11-21

Grå novembersöndag på Ekoln

0 grader i luften, gråmulet och lätt regn är inget hinder för paddling. Det gäller att passa på innan den ”arktiska” kylan kommer nästa vecka och vi riskerar att isarna lägger sig på Ekoln. Redan nu finns det lite is  och med en ytvattentemperatur på 1 grad kan det snabbt frysa på om det blir kallt och vindstilla.
Det kändes bra att kunna paddla en sväng, vi fick ihop 21 km, och så farligt kallt var det inte utom på fingrarna i motvinden på väg hem.
Vid kanothuset var det lite is i hamnen så vi fick hacka en ränna för att komma ut till ån

På väg in till Flässjan för en första fikastopp

Lugnt när vi passerar bryggan vid Krusenberg Herrgård

Henning smyger längsmed iskanten i Kyrkviken

Vi tog en sista fikastopp vid Morga Hage innan vi gav oss ut i motvinden in mot Flottsund.

2010-11-07

Kevlar kölförstärkning

Några timmar i kajakverkstan idag, hjälpte Lasse och Erik med att lägga på kölförstärkning på tre av sektionens Skim kajaker. Kevlarband var inköpt från Kajaksaker.se och vi följde den instruktion som finns på deras hemsida med ett undantag vi tog bort skäddan och fyllde utrymmet med skumplast (lättare att få bort än om skäddan skulle limmas fast).

Maskeringstejp läggs på för att begränsa ytan som skall slipas
Vi började slipa med maskin men....
kom snabbt på att det blev ett lika bra resultat om vi slipade för hand

Att klippa kevlar är ett bra sett att få en slö sax

Lite över fem meter kevlarband måttas ut för en Skim Dex

Ett första skikt med polyester läggs på så att kevlarremsan fastnar

Sen dränks kevlarremsan i polyester

Lite jobb att få det snyggt i för och akter



Efter ca 15 min. tas det första skiktet med maskeringstejp bort sen skall polyestern härda minst 4 tim,  fortsättning följer

2010-11-01

Till Arholma Nord i blåsten


Riktigt höstväder i helgen men det hindrade inte oss från att ta en tur till vandrarhemmet på Arholma Nord. Vindprognosen var inte den bästa och på morgonen var det upp mot 10 m/s sydlig vind  i byarna och som skulle öka utöver dagen. Eftersom vindar från syd eller norr ibland gör det problematiskt att ta sig över till Arholma gällde det att komma iväg tidigt.


Vi startade från Simpnäs gick en bit söderut och sedan snett över mot Arholma Båk. Det blev en ganska stökig överfart och några hade lite problem med avdrift.


Väl över i skydd av Arholma var resten av dagen ganska oproblematisk, vi gick runt norra udden och ner mellan Arholma och Ovanskär innan en kort lunch i det gråmuliga vädret. Efter lunch paddlade vi tillbaks till vandrarhemmet på Arholma Nord.


När vi var framme dök det upp ytterligare en kajakgrupp från Friluftsfrämjandet Södra Roslagen.
Efter att vi hade bytt om var det dags för besök på museet Batteri Arholma Norra. Intressant som vanligt men den påhittade inledningsvideon kunde de ha skippat.

Gemensam trerättersmiddag på kvällen ingick och det var god mat och rikligt med mat. De gemensamma utrymmena på Arholma Nord rymmer två kajakgrupper utan problem.




Söndagens färg var grå, låga moln, regn i luften men nästan vindstilla. Vi paddlade söderut vi Ovanskär, Granskär,  Björkskär, Långskär innan vi vi vände upp mot Arholma Österhamn och sedan söderut via Viberön till Stridsholmen där vi lunchade. Till lunch hade vi massor av rester från lördagens middag.


Sen var det raka spåret norrut via Granö och Sveduddens fyr upp till Simpnäs.
Vi fick ihop 29 km paddling. Höstskärgården är en speciell upplevelse, tyst och med en egen färgskala. Även om vädret var lite lurigt och vattnet kallt, vilket en deltagare som välte fick känna på, var alla  jättenöjda med turen och upplägget.