2010-11-01

Till Arholma Nord i blåsten


Riktigt höstväder i helgen men det hindrade inte oss från att ta en tur till vandrarhemmet på Arholma Nord. Vindprognosen var inte den bästa och på morgonen var det upp mot 10 m/s sydlig vind  i byarna och som skulle öka utöver dagen. Eftersom vindar från syd eller norr ibland gör det problematiskt att ta sig över till Arholma gällde det att komma iväg tidigt.


Vi startade från Simpnäs gick en bit söderut och sedan snett över mot Arholma Båk. Det blev en ganska stökig överfart och några hade lite problem med avdrift.


Väl över i skydd av Arholma var resten av dagen ganska oproblematisk, vi gick runt norra udden och ner mellan Arholma och Ovanskär innan en kort lunch i det gråmuliga vädret. Efter lunch paddlade vi tillbaks till vandrarhemmet på Arholma Nord.


När vi var framme dök det upp ytterligare en kajakgrupp från Friluftsfrämjandet Södra Roslagen.
Efter att vi hade bytt om var det dags för besök på museet Batteri Arholma Norra. Intressant som vanligt men den påhittade inledningsvideon kunde de ha skippat.

Gemensam trerättersmiddag på kvällen ingick och det var god mat och rikligt med mat. De gemensamma utrymmena på Arholma Nord rymmer två kajakgrupper utan problem.
Söndagens färg var grå, låga moln, regn i luften men nästan vindstilla. Vi paddlade söderut vi Ovanskär, Granskär,  Björkskär, Långskär innan vi vi vände upp mot Arholma Österhamn och sedan söderut via Viberön till Stridsholmen där vi lunchade. Till lunch hade vi massor av rester från lördagens middag.


Sen var det raka spåret norrut via Granö och Sveduddens fyr upp till Simpnäs.
Vi fick ihop 29 km paddling. Höstskärgården är en speciell upplevelse, tyst och med en egen färgskala. Även om vädret var lite lurigt och vattnet kallt, vilket en deltagare som välte fick känna på, var alla  jättenöjda med turen och upplägget.

Inga kommentarer: