2012-03-11

Vildmarksmässan 2012Även om det verkar som om Vildmarksmässan blir mindre för varje år så var stämningen bättre än tidigare år. Som vanligt arrangerades mässan samtidigt med Allt för sjön medan flugfiskemässan var en del av Vildmarksmässan i år.
Det fanns en god del kajakutställare, Tahe, Trapper, Charger komposites (Skim, Miks), Söderkajak, Nautopp, Swima, Stockholm kajak, Kajakspecialisten (VKV), Aterra, Point65, Kanuk, Kanotcenter Grebbestad, Bootshaus m.fl. Kajaktiv hade gömt sig på Allt för sjön med en mindre utställning än vanligt.


Kul att se en del surfskis, Swima hade tre Epic modeller (V8, V10 Sport och V12) och en Nordic Kayaks med ny logga och gjuten i ett stycke kolfiber. Jag glömde att fråga om vikten men gissningsvis under 10 kg kanske närmare 8kg?
Hos Kanuk fanns en Stellar surfski, medan Aterra denna gången satsade mest på Arrow kajaker. Men lite surfskisnack hade Leif tid med.
Kajakspecialisten Magnus Fischer däremot tyckte inte att surfski var något, "en kombination av dykning och paddling"! kallade han det. Han föredrar nog den torra sittbrunnen i VKV' n. VKV hade också lagt om produktionsproceesen för sina egna modeller och fått ner vikten ett par kilo och samtidigt sänkt pristillägget om man vill ha kolfiberskrov.


Trappers nya ägare har lagt om produktionsprocessen och skall vara lite mindre miljöovänliga med sitt nya material Ecolite. Kul att se lekkajaken Trapper Adventure i ny skepnad som Trapper Eyre. Enligt Hans Friedel har Eyre har fått sittbrunnen framflyttat en liten bit och akterdäcket bakom sitsen skall vara förstärkt. Dock har den blivit lite tyngre och gått upp en del i pris jämfört med gamla Trapper Adventure.


Miks hade en faceliftad Artisan 5G med fikalucka på framdäck, Kajaksport koncentrerar sig numera  på delar och tillbehör och har slutat med egen produktion av kajaker.

Annars fanns det en god del övrig friluftsutrustning på mässan, Primus och Bruntons utställning var populär och Bergans hade bra erbjudanden. Primus Omnilite Ti verkade intressant men ganska dyrt, när man paddlar så klarar man ju den extravikten som Omnifuel Kit medför.

Var även innom båttillbehörsdelen av Allt för sjön, Classic Boat Show är ett måste. På cafeet brevid Classic boat show åt jag en av de torraste mackor jag har ätit på länge, men cafeet kändes ändå mer lockande än Cafe Flugan nere på Vildmarksmässan.


På fredagseftermiddagen hjälpte jag till i Friluftsfrämjandets monter, träfffade på en god del nya och gamla paddlare. Region Mälardalens kajakprogram i tryckt form var det stor efterfrågan på. Några sa till och med att det var en av de viktigaste anledningarna till att de gick på mässan!
Mot stängningsdags blev det lugnare och jag fick tid att titta närmare på montergrannarnas  (Primus, Klean Kanteen, Tentipi och 24meal) utställningar. 24meals pasta carbonara smakade faktiskt rikitigt gott.

Primus och Brunton  har lagt ut en time -lapse video som visar aktiviteten i deras monter och även vår (i bakgrunden) under några timmar på fredagen.

Andra som skriver om Vildmarksmässan:

2 kommentarer:

eriksjos sa...

ojdå, har blå band lyckats göra en nästan ätbar rätt? Deras Expedition Meal brukar vara grymt trista.
Kajakprogrammet missade jag ju, kan man få ett på posten tro?
mvh erik

lars kristian sa...

Rätten var ganska OK, men deras powerbars var tråkiga
Fixar ett kajakprogram via snigelpost

Mvh/LK