2007-03-30

Kvarncrossen


Imorgon är det dags för Kvarncrossen. UPK arrangerar paddeltävling mitt i stan. Både kajakkross och störtlopp. Det är nog den bästa kajakreklam vi kan få, en solig lördag med stan full av lördagshandlare.

UPK har varit väldigt aktiva och har fått mycket mediauppmärksamhet de senaste veckorna. Skall bli kul å se störtloppet, vattenföringen i ån är någolunda normal nu, så kanske vinnaren i öppen klass kör multisportlåda eller havskajak? Det gäller att klara både Kvarnfallet och Islandsfallet.

2007-03-25

This is the Sea 3


Tredje DVD'n från Justine Curgenven på temat This Is The Sea håller lika hög standard som de två första. Fast jag tycker nog att tvåan är snäppet bättre. Men det är en bra mix av actionfyllda scener från tidvattenströmmar till lugnare inslag från paddelexpeditioner.

För de som föredrar latex finns 15 minuter med grönlandsrollande med Freya Hoffmeister och Cheri Perry.

När det gäller actionpaddlingen så tycker jag nog forspaddlare med hjälmkamera ger mer känsla än kamera på för eller akterdäck som Justine Curgenven kör med. Kolla Felix Lämmelers film från Rhenfallet

Slutsatsen är att det är en DVD som rekommenderas för allla inbitna kajakpaddlare.

2007-03-24

Blommande skärgård


Skärgårdsstiftelsens vänbok 2007 Blommande Skärgård av Klas-Rune Johansson kom i veckan. Det finns massor av anledningar att vara medlem i skärgårdsstiftelsen, vänboken är en av dem.
Årets bok är ett riktigt praktverk, även för den som inte är speciellt intresserad av botanik (växtlighet = fästingar).
Mycket bra bildmaterial lyfter boken.
Dessutom är det läsvärda beskrivningar av växtligheten i de olika delarna av skärgården. Framförallt beskrivningarna av ytterskärgården.

Man kommer att få ett helt nytt perspektiv på mark och växtlighet nästa gång man ger sig ut i Skärgården.

Fyrisån


SMHI lovade sol, men det blev en gråmulen morgon.
Men det var skönt att paddla en sväng på Fyrisån. Carin och Thomas hängde med.
Både Thomas och jag hade nya Epic Mid Wing, Thomas köpte kolfiber modellen medan jag har hybridmodellen (kolfiber/glasfiber. För oss båda har det varit en lång väntetid innan paddlarna kunde levereras.

Byggkvaliteten verkar OK på de kinesiskproducerade paddlarna, men finishen på den sydafrikanska jag provade förra året var högre. Första intrycket är att den går väldigt mjukt i vatnet, det är även enkelt å få till en plaskfri isättning. Paddeln är delbar och det kan vara lite svårt att få upp skruvfattningen. Hybridmodellen har ett skaft som flexar lite mer än kolfibervarianten vilket säkert blir skonsammare för axlarna i längden. Dessutom är hybridmodellen en tusenlapp billigare.

Vi paddlade upp till Islandsfallet lekte lite i stömmen där innan fika och färd tillbaks. På hemvägen kom solen fram så det blev en riktig skön eftermiddag.

Vid kanothuset träffade vi på Lasse som höll på att göra iordning de gamla kajakerna vi skall sälja. Det är spännande veckor som kommer nu med ett antal nya kajaker på väg in i flottan.

2007-03-08

Allt för sjön 2007

En snabbsväng inom Allt för sjön 2007 idag.

Tittade mest på kajaker som vanligt men hann även med C-hallen där båttillbehör presenterades och framförallt classic boat show. Trebåterna luktar gott.

På kajaksidan fanns det en del nyheter, bl.a. visade Skim första prototypen på Skim Dex (bilden ovanför) med keyhole sittbrunn. Vingarna skall tydligen byggas om med lite större kurvatur på nästa prototyp/produktionsmodell. Kajaken kändes tight och bra, men jag föredrar ursprungsmodellen med liten sittbrunn där man kan variera sittställningen lite mer och vinkla upp benen mer än med keyhole sittbrunnen. Men en större sittbrunn kan säkert attrahera nya köpgrupper.
Annars så skall det bli kul när Friluftsfrämjandet Uppsala får leveransen av Skim kajaker i april. Det blir ett nytt inslag i uthyrningsflottan och något som mer avancerade paddlare har efterfrågat. Ser framimot att testa Skim Dex i strömmande vatten vid ledarhelgen i Gysinge i slutet av maj!

När det gäller paddlar så var Lendal Ion (t.v.) en nyhet med självlysande paddelblad som säkert kan vara till nytta i skymmningen. Frågan är om hur materialet står sig i längden. Bra idé men än så länge på en för tung paddelmodell. Men med Lendal sitt system med 4 delade paddlar kan man ju kombinera lite hur man vill.

P & H hade en ny mycket robust skäddalösning på Capella. Ingen skäddawire som kan böja sig, men konstruktionen av handtaget verkar vara en miss, omöjligt att hantera med paddelhanskar på.

Reval Commander S verkar vara en läcker kajak med otrolig bra byggkvalitet. Med ny lägre sits har den kanske blivit mindre rank. Kanske något att ersätta Offshoren med ? Fast det är svårt att slå VKV ' n som expeditionskajak. Å andra sidan vill man ha något snabbare så är kanske Seabird H2O ett alternativ? priset lär bli bättre än Reval sina 32500,- för en Commander S.

Hos SWIMA visades några klipp från DVD'n "Jag paddlar", intressant som kursmaterial för nybörjare. Ser fram imot releasen 20 mars. Fast den lär inte bli den hetaste kajak DVD'n i mars 2007, det blir nog This is the sea 3 med premiär 10 mars.

James Venimore från Kajaktiv var som vanligt på plats med kajaker och 2007 års utgåva av "magalog", deras katalog, som utöver presentation av produkter även innehåller några läsvärda artiklar.

Lasse E och jag tog ett par timmar ikväll till att gå igenom kapell och flytvästar i FF Uppsala sin uthyrningsutrustning. Slitaget är stort när det gäller kapell var nog den viktigaste slutsatsen efter kvällen. Vi skall nog ta en diskussion med en viss producent. Men nya grejer är på gång i fluoriserande färger.

Slutligen, såg att stora delar av Fyrisån ligger öppen efter de senaste dagarna med plusgrader och regn. Dags att ge sig ut igen även med havskajak. I Kvarnfallet går det 20m3/sek just nu (och det ökar dag för dag) så det finns även något för forspaddladlarna.

2007-03-04

Aktivitetsguiden

Söndag eftermiddag har gått med till att lägga in 26 kajakturer för Friluftsfrämjandet Uppsala i Aktivitetsguiden, Per Y tar de resterande.
Vi har som vanligt ett gigantiskt program, 40 aktiviteter. Utöver det kommer arbetskvällar och turer för ledare.
Gamla klassiker varvas med nya turer. Vi drar igång med räddningsövningar i Fyrishov 21/4, Kick-off med bildvisning 26/4, har första dagsturen 28/4 och startar med kvällspaddlingar 15/5. Sedan finns det något varje vecka tills slutet av oktober. Säsongen avslutas med dagsturer i november och december.
Årets godbit blir Helgelandskusten, vi tänker paddla mellan Vega och Dönna dvs lite söder om området vi var i förra året Helgelandskusten 2006

2007-03-03

Gordon Brown Sea Kayak


Äntligen kom Sea Kayak. Beställde boken från Bokus, det tog nästan 1 1/2 månad att få den levererad.

Mer en uppslagsbok än en bok man sträckläser. Mycket fokus på teknik och metoder. Snygg modern layout och design dessutom. Bra illustrativt bildmaterial. Även om den är anpassad för engelska förhållanden så finns det mycket man har nytta av.

Gordon Brown ”Sea Kayak A Manual for Intermediate and Advanced Sea Kayakers”. Pesda Press. ISBN: 095470617X

2007-03-02

Första trevande försök


Det kommer säkert ta lite tid innan det blir ordning på bloggen. Detta är de första trevande försöken, får köra med default till att börja med. Men det skall bli fler bilder.

Just nu händer det inte så mycket på paddelfronten. Isen ligger tjock så det blir bassängträning med UPK och planering för kommande säsong med Friluftsfrämjandet.

Till veckan hoppas jag få tid till ett besök på Båtmässan (Allt för sjön 2007).