2007-04-29

Reparation

Idag blev det en tur på Ekoln med VKV’n och vingpaddel.
Kajaken har varit verkstaden hela veckan. Har fixat en massa småskador och bytt roderlinor.
Bl.a. ett nytt lager med topcoat utmed kölen. Paddling i Gräsö skärgård har satt sina spår. Fel timing på väg över grynnor i surf är en annan orsak till mycket repor. Men å andra sidan en kajak skall användas.
Vaxning och polering blev det tid till också så nu går den ännu snabbare, i varje fall känns det så.

Ängsö - Mälaren

Grodhavet bjuder på mängder av vass. Det är oftast omöjligt att komma i land. Men efter ett antal skridskoturer har vi upptäckt att västra sidan av Ängsö naturreservat i Mälaren är ett undantag. Denna delen av Mälaren har lite skärgårdsprägel och med en bra iläggningsplats och stor parkering på sydspetsen av Ängsö är det ett bra område för en dagstur.

Nordliga vindar hade jagat bort värmen som vi hade i slutet av veckan, nu var det mer normala temperaturer och lite blåsigt. Vi fick ihop 21 km paddling samt en promenad till Ängsö Slott.


2007-04-22

Räddningsövningar Fyrishov

Det mesta av helgen på kvällstid har gått med till räddningsövningar i Fyrishov. För ledare på fredagskvällen och för deltagare på lördagskvällen. Man är ganska slut efter ett tretimmarspass!
Även med 17 kajaker i 50 metersbassängen finns det gott om plats, synd att vi inte kan öva där oftare.

Fredagskvällen gick med till genomgång av lördagens program men även tid för lek och kul. Alla ville testa de nya kajakerna och det blev lite olika omdömen. Vissa får inte plats i Skim Dex, vilket är naturligt, det är en kajak för små personer. En del gillar inte sittställningen i Skim Distance. Valley Aquanaut Club har en del vassa kanter, vi får gå över den med en fil. Alla tre är lättrollade, fast några efterlyste bättre knästöd i Skim Dex.

Lördagens deltagare var mycket nöjda, det var som vanligt en god spridning när det gäller deltagarnas erfarenhet, från vattenskräck till mycket erfarna.

En spin-off effekt av bassängövningar är att vi upptäcker vilka kajaker som läcker in vatten. En Artisan var full av vatten i det främre packutrymmet, när vi lyfte den för att tömma den sprutade vatten ut igenom fören! Inte så kul att få allt vatten över sig när man hade bytt om. Dessutom var det - 1 grader utomhus så det blev att åka hem direkt.



Några fler bilder finns i dagboken på hemsidan till Friluftsfrämjandet i Uppsala.

Veckan som kommer bjuder på både bildvisningskväll på Broströms Kafé och en dagstur till Ängsö i Mälaren.

Under finns en filmsnutt från fredagen där Hanno rollar i en Skim Dex

2007-04-18

Arbetskväll



I tisdags kväll var det arbetskväll i kanothuset. Dammsugning och tvätt av alla kajaker. Iläggning av bryggorna och allmän uppstädning av området. Vi var många, så arbetet gick fort. Två barn ramlade i, som tur var hade de flytväst men det blev att åka hem tidigare än planerat då ombyte saknades. Vi andra njöt av fika och mackor efteråt.

Till helgen är det dags för Räddningsövningar i Fyrishov, därefter drar kajakuthyrningen igång någon gång i veckan som kommer. Även om vi är lite tveksamma till vattemperaturen. Lite skrämmande att se oerfarna paddlare mitt ute på Ekoln i lördags. Man klarar sig inte länge när det är 5 -6 grader i vattnet.

2007-04-14

Lördagstur till Skokloster



Sommarvärme, 21 grader, sol och vindstilla! Dock endast 5 grader i vattnet. Det blev en tur till Skokloster med några andra kajakledare. Mycket utprövande av de nya kajakerna.
Caféet på Skokloster rekommenderas. Det blev lunch (slottslåda), kaffe och morotskaka innan vi paddlade tillbaks. Total sträcka på 23 km i fantastiskt vårväder.

2007-04-13

Ekoln Runt 2007

Kanotsällskapet Ägir arrangerar motionslopp Ekoln Runt 19 augusti. Det blir ett arrangemang under enklare former. 25 km är inte så farligt långt så det blir kanske att ställa upp med havskajak.

2007-04-09

Utmed kanten på Fyrisån

Så här års när det kallt i vattnet skall man paddla nära land. Speciellt om man paddlar ensam. Nackdelen är att om man gör det på Fyrisån så ser man allt skräp folk slänger i ån uppströms. PET flaskor, ölburkar, plastförpackningar, livbojar (14 st mellan Sunnersta och Islandsfallet), båtshakar, trädgårdsmöbler m.m. ”you name it” det mesta verkar finnas.

Annars så var det en bra träningsrunda i snöbyar på förmiddagen, skulle ha väntat lite ut på eftermiddagen tills solen kom fram.

Nu börjar några intensiva kajakveckor med diverse arbete nästan varje dag, nya kajaker på väg in, planering av bildvisningskväll, utbildning av nya ledare, tvätt och genomgång av alla kajaker, räddningsövningar i Fyrishov, bryggiläggning m.m.

Kul att säsongen kommer igång, till helgen skall det bli varmt (i luften) kanske dags för något annat paddelvatten än Fyrisån/Ekoln?

2007-04-01

Söndagstur


En kort runda, 14 km, på Fyrisån och en sväng ut på Ekoln var all paddling som hanns med denna vackra söndag. + 9 i luften och + 3 i vattnet! Nyis i vikarna på östra sidan av Ekoln, enligt Thomas och Anna

Flera andra kajakpaddlare var också ute, även roddarna var igång på ån. Många fler vill ut men uthyrningen har inte startat ännu, vilket är bra med tanke på den låga vattentemperaturen.
Provade lite olika inställningar med längd och vinkling på Epic Mid Wing paddeln, är nere på 217 och 50 graders vinkel nu.

Till veckan måste man ut och prova våra nya Valley Aquanaut Club. Kanske inte de häftigaste kajakerna i FF Uppsala sin flotta men förhoppningsvis skall de vara enkla att hålla i ordning.
Vi får se om vi skall flytta skäddareglaget direkt, korta paddlare och paddlare med låg paddelföring har en tendens att slå handen i reglaget.

Ännu en Trapper Dolphin med skädda är på väg in, en kajak som har många anhängare (främst bland ledarna) men det finns också de som inte tycker om den. Det senare pga av att de första vi skaffade levererades med en felaktig sits. Vilket ledde till att benen domnade bort när man paddlade dem.

Efter påsk kommer de riktigt häftiga kajakerna.

Kvarncrossen 2007



Några bilder och en filmsnutt från gårdagens Kvarncrossen. Det var kallt att vara åskådare, säkert ännu kallare i vattnet. De som gick runt verkade påtagligt påverkade av det kalla vattnet.
Kul med lite paddelaction mitt i stan. Bra arrangemang av UPK, den nya och brantare startrampen var verkligen ett lyft. Dessutom fick de mycket uppmärksamhet i media, och det fanns mängder med publik.