2007-11-19

Rough Waters / Skärgårdspaddling


Blev ingen paddling denna helgen. Fick däremot tid att läsa lite kajakböcker när jag satt på Kastrup ett antal timmar pga försenat flyg.

Alex Matthews Sea Kayaking Rough Waters är en riktig bra bok med fokus på paddling med havskajak i turbulent vatten. Bildmaterialet håller hög klass, det är nästan värt att köpa den bara pga av bilderna.

Boken tar för sig basutrustningen, teknik, säkerhet, hur man bedömer vågor och strömmande vatten m.m. Inriktningen i boken är för nybörjare, men det finns mycket att plocka upp även för erfarna paddlare. Boken rekommenderas för den som vill ut och paddla i vågor.

Håkan Wike’s Skärgårdspaddling tio pärlor längs Sveriges kust har också bra bildmaterial. Det är mer en bok som ger inspiration för kommande paddelturer. En bra bok att ha i novembermörkret när det är lite torftigt med paddelupplevelser . Det finns en del nyttigt för nybörjare om hur man packar kajaken osv , men är man ute efter den typen av information så finns det bättre böcker på marknaden.
Beskrivningar av paddelområden varvas med intervjuer med ”locals”, ett intressant grepp. Beskrivningarna varierar lite i kvalitet och ibland önskar man sig mer information.

Rough Waters kostade 149,- och Skärgårdspaddling 186,- på Adlibris.com


Håkan Wike: Skärgårdspaddling, ISBN: 9789153428466
Alex Matthews: Sea Kayaking Rough Waters, ISBN 978-1-896980-26-3

2007-11-11

Svartklubben en novembersöndag


8 – 13 m/s nordlig vind på förmiddagen, vridande till 7 – 11 m/s nordvästlig vind på eftermiddagen. Molnigt, noll-gradigt och risk för byar med snöblandat regn. Lägg till 8 grader i vattnet, med andra ord riktiga kanonförhållanden för en hösttur med Friluftsfrämjandet i Uppsala!

Dock skrämde vädret bort alla deltagare och en och annan kajakledare också. När vi startade från Backby på Singö var det bara Göran och jag kvar.


Det var ganska lugnt inne i viken, lätt duggregn och dålig sikt. Väl ute vid Svartklubben fick vi lite känning av NV-vinden, dessutom gick det dyningar från öster vilket gjorde att sjön bröt ganska bra på grynnorna utanför Örsten och på Ytterfjärden. Vi vände upp mot Svartklubben och tog lunch på Stor Skarpan.


Efter lunch paddlade vi upp längsmed Singö och över mot Gåssten, då hade vinden ökat på lite så vi gick inte längre norrut utan gick på insidan av Kittelörarna söderut mot Backby. På väg in på Backbyfjäden i skymningen möttes vi av snöblandat regn.

Men stort sett en bra dag på sjön –vind, vågor, regn, lite snö, dålig sikt och ibland var det kallt också. Vår erfarenhet att höstpaddlingar alltid blir bättre än man hade tänkt sig stämde även denna gången.


2007-11-04

Söndagstur Ekoln



Det verkar som om vintern är på gång. Snö igår morse och ganska grått idag. Men det är ingen ursäkt för att inte paddla. Stack iväg en runda ner förbi Morga Hage och runt Moraviken. Det blev ganska varmt med superställ, ylle och paddeljacka. Inga paddlare ute men några jolleseglare, fritidsfiskare och en och annan motorbåt.
Väl en nertrappning inför vintern är det, paddlar kanske en gång i veckan istället för tre – fyra. Snart är det dags för den jättetrååååkiga roddmaskinen för att hålla sig i form.
Fast några skärgårdsturer till skall det bli.