2007-12-30

En gammal trotjänare


En gammal trotjänare dök upp när jag städade lite på vinden.

Ett Optimus 00 primuskök. Mitt första fotogenkök som inte har använts på jättelänge. Men det var bara att smörja pumppackningen och så fungerade det!

Köket är en klassisk konstruktion från slutet av 1800-talet och en liten bit svensk industrihistoria. Konstruktionen är genial med få rörliga delar, inbyggd bränsletank och en brännare som låter som ett F-16 jaktpan med efterbrännare. Men den ger 2500 Watt och kokar en liter vatten på 3 – 3 ½ minut.

Optimus 00 fasades ut under 70-talet och det dröjde till 90 talet innan Optimus tog upp produktionen av multifuelkök. Det retar mig lite att jag inte har någon original metallbox till köket, får väl börja leta på loppmarknader eller hos secondhandhandare.

Med åren har det blivit en del andra kök. Trangiakök införskaffades innan Optimusen, på den tiden man hade tålamod att vänta på att en t-röd brännare skulle värma vattnet.
Men vid vintertältning i fjällen var det fotogenbrännare som gällde, inget är som att dra igång primusköket på morgonen och snabbt ha dräglig temperatur i tältet innan man kryper ur sovsäcken

En tid använda jag även en Optimus 199 multifuelbrännare, den är primärt ett bensinkök. Fungerade jättebra som eldkastare, men var annars en ganska hopplös konstruktion med löstagbar pump. Ett felköp utan like med andra ord.

Därefter blev det Kiruna Arktiska Produkter KAP Arctic som jag fortfarande har kvar. Det är en mycket genomtänkt konstruktion som har varit med både i fjällen och på Spetsbergen. Jämfört med Optimus 00 så är KAP Arctic utrustad med hattbrännare och har en mycket mer behaglig ljudnivå än ”noll-nollans ” koppbrännare. KAP Arctic är först och främst ett fotogenkök men kan enkelt byggas om till bensinkök. På Spetsbergen körde jag det oftast på flygfotogen (JET A1).

När paddlingen började dominera uteaktiviterna så blev det dags för gasoltillsats till Trangiaköket (har avverkat ett par stycken, den första modellen med gummislang var inte speciellt hållbar).

Och i höstas har friluftslivsutrustningen utökats med ett Jetboilkök. Jetboil är OK för dagsturer men är på tok för högt prissatt. Det var först när jag kom över ett ex på Addnature, i samband med att de öppnade sin andra Stockholmsbutik, för 549,- jag tyckte det var prisvärt.

2007-12-27

Paddelåret 2007

Helgelandskusten med de Sju Systrarna i bakgrunden.

2007 blev ett bra paddelår, trots att jag var mycket utomlands. Antal paddeldagar blev därför färre än 2006, men antal paddelkilometer blev en god del mer. Färre nätter i tält än tidigare år blev det också, dålig tajming att köpa nytt tält, men det får man ta igen nästa år.

Några höjdpunkter under året var Helgelandskusten i Norge, Nigel Foster kurs på Landsort och paddlingarna i Gräsö Skärgård. Turerna med Friluftsfrämjandet Uppsala har varit inspirerande framförallt var det kul att vi fick så bra respons på navigeringsturen, det blir nog flera turer med utbildningsinslag nästa år.

Skim Distance väcker stort intresse!

Positivt med paddelåret är att jag har paddlat Skim Distance mer och mer, kanske dags att skaffa en egen? Eller skall det bli en Dex med large cockpit, kan inte bestämma mig. Distance är en bra långturskajak, men det har jag ju redan. Dex är bra för dagsturer och lek i vågor vilket skulle komplettera VKV’n ganska bra.

Lek bland vågor och klippor vid Öja i Augusti

Planerna för 2008 då? Paddla lika mycket eller mer än 2007! Det blir nog inte Helgelandskusten igen, men kanske Arctic Sea Kayak Race istället.

Dessutom har vi diskuterat Åland och skall vi dit så skall vi paddla över via Singö, Understen och Märket. Ytterskärgård skall det också bli om vädret tillåter både utanför Gräsö men även Röder, Svenska Stenarna, Skarv och Svenska Högarna om vädret tillåter.

Sedan får man väl försöka att ta sig till lite andra delar av Sverige, det blir västkusten i början på Juni, kanske Stockenträffen i augusti och så lockar Blekinge. Och slutligen skall Arholma Nord med batteri Arholma museet besökas.

Just nu får man sitta och drömma om kommande kajaksommar, smida planer och se över paddelutrustningen. Och om mildvädret ger sig så blir det massor av långfärdsskridsko framöver.

Gott Nytt Kajakår!

Hedesundafjärden, Dalaälven 22 December. Inte paddlingsbart, men det är sällan dessa delar av Dalaälven bjuder på så bra isförhållanden.

2007-12-16

Fruset


Den övre delen av vattnet har gått över i fast fas, därmed är det skridsko som gäller istället för paddling om vintern håller i sig framöver, så länge vi snackar om utomhusaktiviteter.

Paddling blir det ändå, men då i klorgrönt och klorskönt vatten i Fyrishovs 50-meters bassäng. Vattentemperaturen är i alla fall behaglig för att öva eskimåsvängar i.

Det kryllar av kajaker och kanadensare i bassängen när UPK har träning. Kajakpolo i den djupa delen, slalom i mitten och vi som ligger mest upp-och-ner i den grunda delen.