2007-12-30

En gammal trotjänare


En gammal trotjänare dök upp när jag städade lite på vinden.

Ett Optimus 00 primuskök. Mitt första fotogenkök som inte har använts på jättelänge. Men det var bara att smörja pumppackningen och så fungerade det!

Köket är en klassisk konstruktion från slutet av 1800-talet och en liten bit svensk industrihistoria. Konstruktionen är genial med få rörliga delar, inbyggd bränsletank och en brännare som låter som ett F-16 jaktpan med efterbrännare. Men den ger 2500 Watt och kokar en liter vatten på 3 – 3 ½ minut.

Optimus 00 fasades ut under 70-talet och det dröjde till 90 talet innan Optimus tog upp produktionen av multifuelkök. Det retar mig lite att jag inte har någon original metallbox till köket, får väl börja leta på loppmarknader eller hos secondhandhandare.

Med åren har det blivit en del andra kök. Trangiakök införskaffades innan Optimusen, på den tiden man hade tålamod att vänta på att en t-röd brännare skulle värma vattnet.
Men vid vintertältning i fjällen var det fotogenbrännare som gällde, inget är som att dra igång primusköket på morgonen och snabbt ha dräglig temperatur i tältet innan man kryper ur sovsäcken

En tid använda jag även en Optimus 199 multifuelbrännare, den är primärt ett bensinkök. Fungerade jättebra som eldkastare, men var annars en ganska hopplös konstruktion med löstagbar pump. Ett felköp utan like med andra ord.

Därefter blev det Kiruna Arktiska Produkter KAP Arctic som jag fortfarande har kvar. Det är en mycket genomtänkt konstruktion som har varit med både i fjällen och på Spetsbergen. Jämfört med Optimus 00 så är KAP Arctic utrustad med hattbrännare och har en mycket mer behaglig ljudnivå än ”noll-nollans ” koppbrännare. KAP Arctic är först och främst ett fotogenkök men kan enkelt byggas om till bensinkök. På Spetsbergen körde jag det oftast på flygfotogen (JET A1).

När paddlingen började dominera uteaktiviterna så blev det dags för gasoltillsats till Trangiaköket (har avverkat ett par stycken, den första modellen med gummislang var inte speciellt hållbar).

Och i höstas har friluftslivsutrustningen utökats med ett Jetboilkök. Jetboil är OK för dagsturer men är på tok för högt prissatt. Det var först när jag kom över ett ex på Addnature, i samband med att de öppnade sin andra Stockholmsbutik, för 549,- jag tyckte det var prisvärt.

1 kommentar:

maja sa...

hej, bara undrar om du som paddlat mkt och i olika sällskap har ngn rekomendation/ hört synpunkter med för - nackdelar på _färgen_ på kajaken? letat och prövat och har bestämt mej för modell men den finns ju i 4 färger... tips? /maja (har förresten morfars primus i orginalträlåda (!)