2009-05-31

Tahe Multisport och Greenlander


Hade vägarna förbi Vårdsätraviken och Connos kajak idag.
Passade på att provpaddla ett par Tahe kajaker.

Tahe Multisport är en stabil motionskajak. Inga problem för någon som är van vid havskajak att snabbt känna sig bekväm i den. Tyvärr så har den en alldeles för tight havskajaksits med pads på sidorna. Svårt att få till någon rotation överhuvudtaget med sitsen som även var för hög i framkant. Kajaken har stort packutrymme (stor oval lucka) i aktern och kan kompletteras med en airbag i fören.

Smarttrack rodret är bra men i en riktig motionskajak behöver bättre fotstöd när man tar i rejält.

Tahe Mulitisport försvann raskt från min lista över potentiella motionskajaker, inte köper man en ny kajak och för att tvingas bygga om första dagen. Man borde sälja kajaken med en annan sits och bättre fotstöd, då skulle den bli ett alternativ.



Sitsen i Tahe Greenland Ilaga har fått en del kritik antigen gillar man den eller inte, men jag kom bra överens med den när man väl hade kommit ner i sittbrunnen. Kajaken hade en Ocean sittbrunn dvs man sätter sig i den ungefär som man tar på sig en träsko. Kajaken kändes bra i vattnet, relativt snabb och bra respons på styrtag. Borde kanske paddlas med grönlandspaddel ? Hög vill ha faktor med andra ord!

2009-05-30

Repetition av gårdagen


Hade inte tänkt att paddla idag, men det vackra vädret gjorde att man kunde inte låta bli.

Nere i Sunnersta stod Jörgen i verkstan och fixade sin P & H Eskimo, det var inte svårt att övertala honom att hänga med och paddla ett par timmar medan expoxyn torkade.



Det blev en runda upp till järnvägsbron igen. På hemvägen i medvinden blev det olidligt varmt, man är inte van vid 24-25 graders värme ännu.

2009-05-29

Fyrisån i sommarvärme


De senaste dagarnas regn och blåst har gjort att det ”bara” har blivit paddling i tisdags och idag denna veckan. Prickade in de två bästa dagarna med andra ord. Helgen ser också lovande ut med massor av sol och värme.

Sommarväder medför att motorbåtsfolket ger sig ut, de flesta uppför sig bra men det finns en del rötägg som inte har en aning om vad skyltarna med hastighetsbegränsningar som finns utmed Fyrisån står för, det är knappast troligt att de kollar tillåten hastighet enligt sjökortet heller.

I tisdags var det två stycken som drog förbi i 20 – 25 knop vid Nedre Föret på en sträcka där det är max 7 knop, det är kul att surfa på vågorna efter båtar men inte när man riskerar att hamna i buskaget utmed ån. Fartdårarna skaper inte bara problem för alla oss andra på vattnet men stör även fågellivet och bidrar till stranderosion.



Idag stack jag upp Sävjaån, där är det i alla fall lite lugnare.

2009-05-25

Kajaktiv provpaddling


Kajaktivs "road show"var inom Uppsala och Naturkompaniet idag. Iår höll man provpaddlingen inne i stan, norr om Skolgatan.

Tyckte nog att det var mer tryck förra året, men å andra sidan är jag väl lite jävig ;-) Det lockar kanske fler nyfikna som aldrig har paddlat om man håller till i stan?



Stack förbi på vägen hem från jobbet och kände på lite paddlar Ty Warp, Robson och Nytech Wing.

På söndag 31 maj har Tahe Marine provpaddlingsdag ute hos Connos Kajak

2009-05-24

Träningspass på Fyrisån


Ett antal träningspass denna långhelg, 15 km på Fyrisån varje gång med ökande medelhastighet.
Det lär bli en del av det de kommande veckorna som förberedelse inför sommarens turer, väl det finns väl en gräns för hur mycket man kan höja medelhastigheten ;-)


På väg in mot hamnen i Uppsala

Det känns som att man måste skaffa en annan kajak för denna typ av turer, planen är en Lettmann Streamliner Touring.

Vi får se den närmaste tiden, är lite inne på att skaffa en mindre havslåda också, kanske Trapper Adventure. Det verkar vara en kul och prisvärd kajak för surf och lek i vågor samtidigt som den klarar av packning för en helgtur.
Läser man Kristoffer Lundholms lyriska bekrivning av Trapper Adventure på Kajak Höga Kusten bloggen så verkar det vara en kajak man måste titta närmare på.


Träffade på Fyrisåns minsta bogserbåt "Pontus" i fredags ifärd med att bogsera en uthyrningsbastu.

2009-05-19

Prova på kväll


Prova på paddling ikväll med väldigt få deltagare.
Det verkar som det ostadiga vädret skrämmer bort potentiella paddlare.
Men det blir alltid bättre än man tror så det finns ingen anledning att ställa in.
Solen tittade fram och SV vinden försvann, som vanligt, vid 2030 tiden på kvällen.
Paddlade ut till klippan vid Morga Haga för en fika innan vi vände hem
På hemvägen låg Ekoln spegelblank.





2009-05-17

Händelserik tur på Fyrisån



Endast en lugn runda på Fyrisån idag, kände mig lite mörbultad efter 4 timmar i Fyrishovbassängen igår kväll.

Använde turen till att finslipa på vingpaddeltekniken, det blir alltid sämre teknik när man övergår från konventionell europapaddel till vinge och tvärt om.
Fördelen med Fyrisån så här års är att det är lite liv och rörelse i omgivningen vilket gör att det inte enbart blir tråkig åpaddling.



Roddarna var ute med en åtta med styrman samt en etta med följebåt, ett antal segelbåtar var på väg ner från vinterupplaget, flera motorbåtar höll inte hastighetsgränsen medan andra saktade ner, räkfyllebåten dök upp på väg hem från Skokloster.





På land kryllade det av cyklister, fiskare, motionärer, fågelskådare, familjer på söndagsutflykt med matkorg och på östra sidan gick kossorna på bete.



2009-05-16

Canon Powershot D10



Efter 4,5 år och ca 6500 bilder fick Pentax Optio WP’n gå i pension.
Den har fungerat bra hela tiden men lider av avsaknad av bildstabilisering, inte världens bästa skärpa, dessutom är den inte speciellt snabb varken i start, bildprocessering eller fokusering.
5 megapixel är inte mycket att hurra för om man vill göra utsnitt från bilderna.

WP’n ersättas av en Canon Powershot D10. Ganska kompetent kamera även om den ser ut som en leksak. Den är mycket större än Pentaxen men går ner i fickan på flytvästen utan problem. Kameran känns robust men är ganska tung (240 g) och objektivet sticker ut vilket bidrar till det annorlunda utseendet.

Man känner igen Canon’s användarvänliga menyer och funktioner (motiv- och ansiktsgenkänning), även om de är nedbantade.
Kameran startar på ett ögonblick, och tar bilder snabbt men lider ibland av lite långsam fokusering vis svagt ljus. Brusnivån är OK upp till ISO 800. En tendens till att överexponering finns. Undervattensbilder och video blir bra.

Fyrishovhelg


Helgen kommer att gå med till säkerhetsövningar inomhus.
Övningar med befintliga och ledare under utbildning igår och sedan kommer hela kvällen idag att gå med till övningar med deltagare.
Lite logistik att få till det hela 18 kajaker, 2 grupper a 18 deltagare och 10 ledare involverade.
Richard som håller i det hela visar en eskimåsväng på videosnutten under.

2009-05-13

Säsongens första kvällspaddling


Igår var det säsongens första kvällspaddling.
Sol och avtagande NV-vind gjorde att det blev en bra kväll.

Med en lite blandad grupp tog vi oss ut till Morga-klippan. På hemvägen fick man praktisera kamraträddning, alltid ett välkommet inslag.

Paddlade en ny Skim Differ innan fikat och Trapper Albacore på hemvägen. Skim Differ är tight och man har bra kontakt med kajaken. Men man får inte ha för långa ben, hade själv fotstöden längst fram.


Justering av fotstöd innan avfärd


Vid åmynningen träffade vi på Ägirs gäng. Även bråttompaddlare välter ibland.


På väg tillbaks med en Skim Differ i förgrunden.

2009-05-10

Seamasters tävling i havsmiljö

På kajakdagarna fanns reklam för Seamasters tävlingen vid Nomado Kayak sitt utställningstält.
Seamasters verkar spektakulär, rakt över Bråviken från Arkösund till Femörefortet vid Oxelösund. Verkar vara mest en surfskitävling men har även klasser för havskajak och utriggarkanoter.

En annan intressant tävling är Orust Runt 22-23 augusti, två dagar med övernattning. Inte lika mycket extremtävling, kanske ett alternativ till Stockenträffen man får se lite mer av Orust i alla fall.

I augusti är det gott om tävlingar, Dalsland Kanotmaraton+ går av stapeln 9 augusti.

I slutet av augusti finns även Ekoln Runt 23 augusti på hemmaplan och Stockholm Kanotmaraton den 29 augusti.

2009-05-09

Windpaddle kajaksegel

Hos Crossing Latitudes fanns en kajak med ett Windpaddle kajaksegel, de viste inte mycket om det men sade att det fanns en Svensk distributör men de visste inte namnet.
På hemsidan till Windpaddle sails står det "Scandinavian distributor coming soon"jag har en aning om vem det är men vill kolla upp det först.
Hur det hela funkar kunde ingen svara på, lite mer info finns på Windpaddle Sails sin hemsida

Kajakdagarna 2009



Kajakdagarna 2009 verkade lika stora som förra årets arrangemang. Massor av kajaker från ett trettiotal utställare och även om det var mulet i början så tittade solen fram. Men det var blåsigt värre.

Kanske inte så mycket nyheter men trevligt att ha nästan alla leverantörer på samma ställe. Nytt i år var utriggarkanoter från Tiki va’a, både en-, två- och fyramanns. Kul med Polynesiskt-inspirerade båtar.


En tvåmanns utriggarkanot från Tiki va’a. Vore spännade att se den "in action" i havsmiljö.


Lite ensam bland alla havskajaker, en prototyp till en slalomkajak från Trapper. Kul att de tar fram grejer för forspaddlare också.


Ny däckslayout på Fischer Edition VKV. Änligen lite ordning på däckslinorna.


Nytt i år var fler intressanta föredrag, även om det var kallt att sitta utomhus.
Her berättar Boothaus och Kanuk sina representanter om hur man paddlar lätta, snabba och sportiga motionskajaker med hightech vingpaddel.


Nytt hos Boothaus i år är surfskis från Think. En respektabel för som ser snabb ut.


Think Fit (längst ner på stativet) verkar vara en spännande hybrid mellan surfski och motionskajak.


Imponerande uppsättning av snabba Epic kajaker, synd att den svaga kronan gör dem så dyra, annars kanske man hade varit spekulant på en Epic 18x (kajak nr 3 från vänster).


Latexinuiterna fanns med i uppvisningsprogrammet i år också.


Fast är de riktiga latexinuiter, några verkade sakna grått skägg?


Tokstort lastutrymme i aktern på Lettmann Speedliner.


Nyuppackad Speedliner

2009-05-08

Vikingapaddlingen



Vikingapaddlingen lördag 27 juni är tänkt att bli kajakmotsvarigheten till Vikingarännet på skridskor.

Lite annorlunda upplägg med olika startplatser men gemensamt mål i Sigtuna efter ca
ca 2,5 -3,2 mil paddling i grupp.

Blir intressant och se hur många som deltar första året, ideén är god men troligen behöver man lite tid innan det hela hittar rätt former. I Uppsala blir det start från Skarholmen.

Bakom tävlingen ligger Scandinavian Kayaks, Connos Kajak, Sigtuna Turism, Uppsala Turism och Friluftsfrämjandet.

Mer information finns på Vikingapaddlingens hemsida