2009-06-30

"Black Distance"


Hämtade en Skim Distance hos Skim i Norrtälje morse. Svart basfärg och gula dekorlinjer. Udda färgkombination men när man kunde få ett riktigt bra pris på en demokajak var det svårt att låta bli ;-)

2009-06-29

Vilken helg!


Vilken helg! Sol, varmt, nästan ingen vind och obefintligt med mygg, perfekt för nybörjarkurs i skärgården med andra ord. Vi hade med oss 12 deltagare som redan hade haft två kvällar på Ekoln.

Ett riktigt entusiastiskt gäng, aldrig har vi övat så mycket kamraträddning, eskimåsvängar och styrtag på en och samma nybörjartur.


Vi utgick från Äspskär och tog oss upp till Söderskäret där vi slog upp tälten, sedan tog vi en runda upp till Norrkon för att blicka ut över Södra Kvarken.


På väg tillbaks upptäckte vi en orm som simmade ute på fjärden. Den var ganska intresserad av kajakerna, men vi ville inte ge den skjuts till land.




Vi fick en riktig varm och fin kväll med massor av god mat innan det var dags att lägga sig. Sän kom solen tidigt på söndagsmorgonen och man tvingades utrymma tältet redan vid fem-tiden pga. den olidliga värmen.




Hemfärden gick via Rosten, där vi övade kamraträddning i det varma vattnet på insidan av Långrundet.
När vi gav oss iväg plöjde en arg båtförare i full fart rakt igenom gruppen medan han spred okvedingsord omkring sig att om vi inte hade något där att göra. Det finns rötägg på sjön också!




Efter lunch med bad blev det fika med bad och eskimåsvängar innan vi motvilligt gav oss iväg till Äspskär och hemfärd med obligatorisk glasstopp i Öregrund.

2009-06-22

Streamliner


Körde ner till Norrköping i morse för att hämta en Lettmann Streamliner Touring på Nomado kayak.
Även om man var uppe alldels för tidigt på morgonen, kört bil i nästan 6 timmar och även varit en sväng inom jobbet så kunde jag inte låta bli att ta en premiärtur med kajaken ikväll.
Lite rankare än en havskajak är den självklart men inte tokrank och efter en mil på ån tog jag en sväng ut på Ekoln och fick känna på lite svallvågor från motorbåtar.


Får nog jobba lite med att justera in fotstöd och sits samt ta bort neoprendynan från sitsen så skall det nog bli ordning på den.

Den känns snabb och det är bra respons i Smarttrackrodret. Rodret var inte monterat när jag kom ner till Nomado i morse, så jag fick se hur mycket pilleri det var att montera ihop alla smådelar när linorna skulle fästas. Inget roder man skulle vilja ha på en lång expedition med andra ord.


Fotstöden är Lettmann original, rejäla stöd så att man kan sparka ifrån ordentligt. Färgen syns ju bra, valde gult däck och vit skrov. Det fanns en helgul också men blir det repor så är det enklare att få det snyggt med vit gelcoat/topcoat.

2009-06-21

Lite för lite paddling


Alldeles för lite paddlat den senaste veckan, men så har man å andra sidan varit i Rotterdam större delen av den.


I måndags hade vi första kvällen på den andra nybörjarkursen, det hade slutat att regna och vädret blev ganska bra till slut även om det var kallt. Det var full fart i Fyrisån efter 70 mm regn under helgen, gråbrun lersörja är nog en bra beskrivning av hur ån såg ut.


Idag tog några av kajakledarna en kort runda runda på Ekoln och övade lite kamraträddning och eskimåsvängar. Varmt och skönt i luften men avsvalkande 14 grader i vattnet, torrdräktstemperatur med andra ord.

2009-06-11

”Paddla i cirkel kväll”


I tisdags hade vi paddelteknikväll. Entusiastiska och duktiga deltagare (endast ett vält denna gången) som lärde sig kantställa kajaken, svep, sidoförflyttning, kontring, akterligt styrtag m.m.
Vackert väder var det också, vi är inte bortskämda med det denna säsongen.


Instruktion på land under fikapausen


Genomgång inför övningar med sidoförflyttning

2009-06-10

Orust runt

Anmälde mig till Orust runt här om dagen. Gillar upplägget som i princip uppstod från en diskussion på Utsidan.se, sän har det utvecklat sig till en tvådagars tävling (2 x 50 km) med övernattning på Vallerö. Man måste vara helt självförsörjande dvs ha med sig mat, vatten och övernattningsutrustning.

Just nu är det 79 anmälda men räknar man in 2 K2:or så är det 81 stycken, inte dåligt med tanke på att det är första året. Stockholm kanotmaraton hade inte så många fler förra året, även om de hade hur mycket reklam som helst.

Nu gäller det att ligga i och träna. Säsongen har kommit igång bra, men det gäller att få in ett antal långturer.

En Lettman Streamliner är på ingående, så att man äntligen kan köra med lite snabbare farkost på träningspassen. Kanske början till en kajakflotta? eller slutet för VKV'n? Nuväl den får hänga med till Helgeland och säkert runt Orust sän får vi se.

2009-06-08

Havsguidekurs första helgen


I helgen körde vi ledarutbildning för nya ledare. Det var deltagare från både Uppsala och kringliggande lokalavdelningar. Trots en dyster väderprognos blev det en kanonhelg. Vinden avtog och både lördag och söndag bjöd på massor av sol. Men vinden var kall och vattnet är inte speciellt varmt ännu.


Några av oss missade 22 färjan till Gräsö och fick därför paddla ut till nattläger på Fårön i mörker.


Kartkoll under under navigeringsövningarna.


Den mest horisontella tältplats jag någonsin har haft! Längst ute på före detta militärbryggan, Måssten.


Jörgen undervisar paddelteknik


Snabb havsracer (Lettmann Speedliner) väntar på sin paddlare.


På väg mot Skogsskäret.


Teorigenomgång innan övningar med kantställning och styrtag.


Paddla i cirkel


Om man inte går över gränsen så vet man inte hur mycket kajaken kan kantställas.


Kamraträddning


Kantställning med lågt stöd.


Eski

2009-06-04

"Sommarkväll"


4 grader i luften, iskall nordostlig vind, ösregn, grått och mulet, en perfekt kväll för kvällspaddling med andra ord. Men med paddeljacka, paddelbyxa och Chotas samt neoprenhandskar så gick det ganska bra. Behöver kanske inte påpeka att vi var ganska ensamma på ån, bortsett från en fyra från roddklubben.