2007-08-15

Gällnövecka


Kom hem efter en vecka på Gällnö idag.
Lugnt skärgårdsliv med allt som hör till: lata dagar, bra väder, inhandlade av färska frallor i handelsboden, sena kvällar på bryggan, fästingar, rådjur som äter i trädgårdslandet m.m.

Tog med en Skim Distance denna gången, det ger lite mera räckvidd än att paddla med den gamla VKV Kåre som finns där ute.

Startade från Gustavssons Båtservice ute på Sollenkroka. Detta är nog en av de bästa parkeringarna i skärgården. Kostar visserligen en femtilapp per natt men det är det värt, en bra iläggningsplats, hyfsad säker parkering och framförallt man är välkommen som paddlare! Fixa bara detaljerna och betalningen på förhand.


Man måste se upp när man korsar Kanholmsleden utanför Sollenkroka – har blivit ”mästare” på K1 400 m efter denna veckan med snabba spurter över farlederna. De stora färjorna är inget problem, det är alla andra motorbåtar som man måste se upp med. RIB båtar som kommer i 50 knop, Vaxholmsbåtar, Cinderellor, cabincruisers osv.

Även utanför farlederna paddlar man inte säkert, vattenskidåkare, vattenskotrar och andra motoriserade flytetyg gör tillvaron osäker. Förr visade folk mer hänsyn och sänkte farten när de passerade paddlare, nuförtiden är det ingen som gör det. En del försöker till och med gå så nära de kan och se hur mycket svallvågor man klarar av.Tyvärr är det inte bara paddlare som har problem med svallvågor, stranderosion (bilden ovan) är ett problem längsmed en del av farlederna och det syns tydligt på östra sidan av Gällnö och på småöarna vid sydostspetsen av Gällnö.


Hjälmö – Lådna skärgården norr om Gällnö är ett eldorado att snirkla omkring i. Tog en runda varje dag för att köpa glass. Självklart kunde man nöjt sig med 300 m till Gällnö Handelsbod, men hade som regel att minst 2 mil paddling i högt tempo är lagomför att inhandla glass.


En viktig erfarenhet är att framöver skall det finnas några tior i fickan på flytvästen, hade oturen och glömde plånboken i måndags. Lite besviken var man när man kom fram till Lådnamacken minilivs.


Gällnöveckans paddlingar skulle ha varit en uppladdning inför Ekoln Runt, så blir det inte. Andra äventyr väntar…

Inga kommentarer: