2007-07-29

Helgeland 2007 erfarenheter


Mer sol, mindre regn, mycket vind men mindre än förra året. Lika svårnavigerat som längre norrut vid Lovund, men kortare överfarter. Betydligt enklare att hitta tältplatser och framförallt bättre tältplatser. Mera salt i alla kläder och all utrustning.

De norska väderprognoserna hade vi "problem" med, de var ganska dystra i sina prognoser men det slog aldrig till. Dessutom var går kusten? öbältet är brett och skyddar för en del väder. Detta gjorde att vi var väldigt defensiva i vårat val av rutt. Det är i och för sig inget negativt i att man tänker på säkerheten, men hade vi haft mer erfarenhet av området så hade kanske rutten blivit annorlunda.

En större grupp medför fler utmaningar, men i stort fungerade det mycket bra.

Utrustning
Utrustningen var det inga speciella problem med, förutom att bakre luckan på VKV’n läcker måste kolla silikonkanten.

Hade ett nytt Bergans Kompakt 3 vilket fungerade bra. Det är vindtåligt och har bra innerutrymmen dock lite låg takhöjd. Men med tanke på priset (2800,-) så är jag nöjd. Kan inte se skillnaderna jämfört med det Hilleberg Nammatj GT 2 jag har som skulle motivera mer än dubbla priset för ett Hillbergstält.

En ny Canon Powershot G7 hade jag också med. Fungerade OK, fotografen bör nog läsa på alla finesser lite mera så skall den fungera ännu bättre.

Reed Chillcheater kläder börjar dyka upp bland ledarna. Har själv ett par kortbyxor som är varma och bra.

Rent generellt hade jag med mindre grejer i år, en chansning som gick hem med tanke på det soliga vädret.

Kajakerna vi hade med
VKV Seagull Offshore: snabb laståsna och surfmaskin. Samtidigt stabil fotoplattform. Lättpackad vilket gör att man kan sova längre på morgonen alternativt fotografera de andra medan de håller på att trassla in sin packning brevid skäddahus och liknande.
Skim Distance: All packning och 20 l vatten rymdes! Det trodde vi inte på förhand.
Trapper Dophin med skädda: Denna kajak övertygar mer och mer, lättpackad och lättsvängd. Men man måste lasta den korrekt. För mycket last i fören och den blir svår att hantera.
Kajaksport Artisan Millenium: Trotjänanare
Kanotbrygggan Arctic: Gammal trotjänare
North Shore Mariner: Lättsvängd traditionell engelsk kajak
North Shore Buccaner: Lättpackad med stora luckor. Låg sits, det ser ut som man sitter och paddlar i ett dike
Nigel Foster Legend: Outstanding, men tung 27 kg

Paddlar som användes
VKV Vitudden, VKV Vitudden 2, Epic Mid Wing glasfiber/kolfiber, Lendal Archipelago, Aquabound Expedition AMT, Werner Shouna och Werner Little Dipper

Återigen kan man konstantera att Vitudden paddlarna och Werner är i en klass för sig. Vitudden 2 har ett grymt bra grepp i vattnet. Men det är också en paddel som inte förlåter någonting. Är man slarvig med isättning så wobblar den.

Hade inte tid till att blogga mobilt, ladda upp några bilder till Flickr.com med hjälp av ShoZu men det fungerade bara en gång.

Vi åker nog tillbaks till Helgeland, kanske inte nästa år resan upp dit är lång, men säkert om 2 – 3 år.

3 kommentarer:

eriksjos sa...

Kul att läsa! Hoppas på mer info, färdspår och så vidare så småningom.

ShoZu strulade för mig med. Men nu tycker jag det funkar bra att maila till både flickr och blogger.

mvh erik

lars kristian sa...

Mer info kommer här Färdsspåret KML-filen kommer på Friluftsfrämjandet i Uppsalas hemsida. Skall bara hinna med att tvätta all utrustning och gjöra i ordning friluftsgrejiorna inför en fjällvandring.

/Lars Kristian

Robsons Blogg sa...

Tjena Lars Kristian,

Mycket trevlig läsning från Er Norgeresa!! Man blir något avundsjuk!

Hoppas att du får/har/har haft en trevlig tur i fjällen också.

/Robert