2008-01-07

Färgval kajak

En kommentar till bloggen frågade om färg på kajak.

Som paddlare syns man dåligt på sjön. Färgval på kajak kan hjälpa till en del, men kajaken ligger ju väldigt nära vattenytan.

Det är viktigare att paddlaren är klädd i signalfärger. Flytväst och keps bör absolut vara i färger som syns, gult och orange är bra val. Orange syns bra på dagen medan signalgult är bra både på dagen och i skymningen. Svart är nog en färg man skall undvika även om den verkar vara populär bland de såkallade latex inuiterna.

Det man först ser av en paddlare är oftast paddeln som rör sig, paddelblad i signalfärger är bra. Helt förkastligt är svarta paddlar, men dessa kan åtgärdas med tejp i signalfärger. Vita paddlar syns även de ganska bra.

Ledarna i Friluftsfrämjandet i Uppsala paddlar alltid med orange keps, vi har fått en god del positiva kommentarer från båtfolk att vi syns mycket bättre.
En flagga typ sådan som småbarn har på syna cyklar gör också att man syns mycket bättre.

Jag frågade en gång en helikopterpilot på en räddningshelikopter vilken färg som syntes bäst från luften och hans svar var fluorescerande grön! Kanske något för en kajak? Tror inte det är så många som kan leverera den färgen, men åtminstone hos Trapper kan man välja en personlig färg.

Annars så är vita kajaker med blå dekor snygga ;-) men min nästa kajak blir nog orange med vita ränder eller gul med röda ränder.

2 kommentarer:

maja sa...

TACK! misstänkte att orange eller röd var svaret. Vit är klassiskt vackert... (oavsett märke ;) -men är det vettigt överhuvudtaget? blir man bländad?
Bara långsommarpaddlat i orange.

lars kristian sa...

Har inte hört om någon som har blivit bländad.
En fördel med vit kajak är att det är enkelt att få tag i rätt färg för gelcoat och topcoat när det blir dags att laga kajaken.