2008-03-14

Vildmarksmässan

Var en sväng inom Vildmarksmässan idag.
Man känner igen mycket från tidigare år dvs en inte optimal blandning när det gäller utställare. Det fanns utrustningsleverantörer, turistorganisationer, guldletare, bokförlag, diversehandlare m.m. När det gäller Friluftsutrustningsproducenter så saknas en del leverantörer som man förväntar sig på en friluftsmässa men Bergans och Fjällräven fanns där. Andra var representerade genom Alewalds, GetOut, Addnature m.fl.

På kajaksidan var de ”vanliga” på plats. Tahe Marine visade upp nya Wind 505 (bild till vänster) med en snygg finish. Undrar varifrån de har fått idén till färgschemat. Väldigt likt Skim på ovansidan av däck.

Paddlepoint visade upp Point65 sin senaste kajak Whisky 16 designat av Nigel Foster. Ser lovande ut med markanta slag i skrovformen, en god del bredare än t.e.x. Skim Dex men å andra sidan så kan den lasta mer. Skall bli kul att provpaddla den, hoppas att kvaliteten på de Kina tillverkade kajakerna börjar närma sig det man förvantar sig av en kajak som kostar 22 999,-

Skärgårdens kanotcenter stod för VKV's representation på mässan.

Nytt iår är VKV Easy Kayak Enter (bild till vänster), kanske inget man behöver i nuläget men det är en innovativ uppfinning av Ingvar Ankarvik som säkert gör det mycket enklare för de som har lite svårt att ta sig i och ur kajaken.

Fick tid att diskutera hur jag skall åtgärda den läckande bakre luckan på min Offshore med Ingvar, nu är det bara att ta den in i verkstaden och fixa det hela, antigen byta siliconkant eller ta loss klämmarna fila bort någon mm på skrovet och sätta fast klämmarna igen. Det ekonomiskt sämsta alternativet skulle vara att byta hela luckan. Och som vanligt när man diskuterar med Ankarvik så kommer han alltid med den där sista förmaningen ”hade du låtit bli att stänga luckan när kajaken ligger i kanothuset så hade det aldrig hänt” kort sagt se till att sköta kajaken ordentligt!

Sit-on-top fiskekajaker fanns det gott om på mässan, men jag har aldrig sett någon ute på vattnet. Man undrar också var man gör av storgäddan när man har fått den ombord.

I Kajakboden Aquarius sin katalog hittade jag ett säkerhetstillbehör kallat stigbygeln som skall underlätta uppstigning med hjälp av paddelflottör. Lite skeptisk till hur den fungerar när det går vågor, det finns risk för att tyngdpunkten blir väldigt hög och fel fördelat.

Apropå kataloger så är Kajaktiv sin Megalog både tjock och innehållsrik (14 Mb att ladda hem! om man inte får tag i ett tryckt ex) och med några bra bildserier på hur man gör Re-entry roll med flottör, fångar bakvatten och Loopar med forskajak. Det sista kanske inget man lär sig av att bara titta på bilder.

Träffade på Erik från Kajak.nu , i tidningen Foto’s monter, för dagen inte iklädd något i orange färg men det var nog för att han var där i jobbet.

Bild till vänster: Snygga Vietnambyggda träkajaker fanns i flera montrar

Även för bråttompaddlare fanns det en del. Dalsland kanotmaraton hade en stor utställning ihop med Boothaus med massor av paddlingsmaskiner som ungdomar tävlingsprovpaddlade.

När det gäller tävlingar så verkar Arholma – Landsort Kayak Race 2008 vara intressant . 4 dagar tävling a 35 km är en utmaning med risk för en god del motvind . De borde göra som Stockholm Archipelago Downwind Experience SADE och satsa på medvindspaddling. Arholma – Landsort Kayak Race går av stapeln 1 – 4 augusti. SADE 80 km tävling (del av Stockholmscupen) äger rum 19 juli.

Det fanns lite tältutställningar dels i Addnature sin monter men även hos Bergans. Även ett par Hilleberg Soulo fanns på lite olika håll, säkert ett bra en-mans tält men väldigt dyrt jämfört med motsvarande tält från Marmot och Mountain Hard Ware.

Bergans 6051 Wiglo (ovan) , lagom stort kan man tycka, skulle nog rymma både ett antal paddlare, all utrustning och kanske en och annan kort kajak också. Som alla Berganstält prisvärt.

Inga kommentarer: