2008-07-02

Arholma Nord


Paddlade runt Arholma idag och passade på att besöka Batteri Arholma som har blivit museum. Batteri Arholma är en del av Arholma Nord där det även finns ett nytt vandrarhem i de gamla miltärbarackerna.

Eldsjälar på Arholma har jobbat hårt med att rädda Batteri Arholma från det öde som har drabbat de flesta andra batterier längs Sveriges kust.

Idag finns endast några få bevarade anläggningar kvar som museum (Hemsö Fästning, Batteri Arholma, Siarö fortet, Femöre Fortet, Batteri Helsingborg m.fl.) alla andra är raserade och plomberade. Inte bara negativt med avvecklingen, trots allt har det öppnats många nya öar för det rörliga friluftslivet i skärgården.

Man har snyggat upp området ganska bra och själva kustförsvarsanläggningen är väl värt ett besök. Det kan bli riktigt bra om de får fila lite på konceptet, sedan så behövs det guider som brinner för uppgiften.

Jag har varit på Hemsö fästning tidigare och hade turen att få en guide som själv hade tjänstgjort vid anläggningen, det var en engagerad berättelse om fortet. Dagens guidning var kanske inte helt i samma klass.

Anläggningen är välbevarad och det finns mycket klassisk utrustning kvar inne i fortet. På utsidan är det endast en ny nödutgång som har tillkommit, annars är allt som det var när anläggningen lades ner. Väl, det är ganske mycket mindre taggtråd nu jämfört med förr i tiden.

Paddlingsmässigt bjöd inte Arholmaområdet på några överraskningar idag svaga NO vindar som vände mot sydlig på eftermiddagen. Skönt att känna lite på Ålands hav på utsidan av Arholma och längsmed ö-raden från Ovanskär och söderut. Molnigt och grått var det hela dagen vilket var lite av en besvikelse solen kom först när kajaken var uppe på takräcket.


Receptionen till vandrarhemmet på Arholma Nord


TV kamera och lasersikte för stridsledningen på batteri Arholma


Klassiska gamla termosar!


Varken patient eller sjukvårdspersonal ser ut att må speciellt bra


Det berömda handtaget med kopplingen mellan krig och fred vid ammunitionshissen på pjäs 1 Batteri Arholma.


Inte mycket utrymme för den stackarn som fick dela bädd med ett stort rör


Ammunitionshissen i pjäsen

Havssvalget

Landhöjning pågår fortfarandeAnkare på Liss-Äspskär

Inga kommentarer: