2008-08-18

Busväder


Klev ur bilen på färjan över till Ljusterö och höll på att blåsa omkull. SMHI rapporterade 18 m/s på de flesta stationerna i skärgården kl 1555 och det var först till natten vinden och regnskurarna skulle avta.

När vi packade kajakerna på Östra Lagnö dök Nigel Foster upp och tyckte ”a little breeze” så det var inte så mycket mer snack om vinden.

Vi kom iväg i ösregn men när vi kom runt Östra Lagnö lugnade det ner sig och vi paddlade ut till Idskär för nattläger. När vi hade fått upp tälten så klarnade det upp och månen tittade fram.


Fredagen bjöd på strålande sol och vi stack över mot Ängödrommen. På vägen över upptäckte jag ett frustande ljud någon meter bakom kajaken, en säl, snart dök det upp fler sälar när vi passerade ett litet skär. Två av sälarna hängde efter oss flera km.


Vi tog oss upp till Rödlöga innan det var dags för en sen lunch. SV-vinden ökade på och vi beslutade att inte paddla över till Norrpada utan stanna på Rödlöga efter lite sight-seeing paddling runt ön.


På Lördagsmorgonen hade vinden vänt till nordlig och vi paddlade över till Svartlöga innan vi utnyttjade medvinden söderut via Lambskär och Idskär till lägerplats på Storskär.
I skydd för nordanvinden blev det en fin kväll och vissa passade på att bada och vi blev förvånade när det dök upp en extra badgäst. 5 meter ifrån en av de badande dök en säl upp!
Lördagskvällen bjöd även på månförmörkelse.

Vi hann nästan packa färdigt innan regnet kom på söndagsmorgonen. Vinden var frisk 10 – 12 m/s nordlig vind dvs motvind och mycket vågor hela vägen tillbaks till Östra Lagnö. Vi snirklade oss upp bland öarna via Finnhamn och Husarö och sökte le där det var möjligt, men det var tungt ibland för vissa. På slutet ösade regnet ner så det mesta blev blött när det var dags att lasta ur kajakerna. På Östra Lagnö träffade vi på Nigel Foster igen och även han tyckte det var lite ruggit väder.En lyckad skärgårdstur med andra ord, bra mix av olika typer väder och vi kunde utnyttja medvinden två av dagarna. Att träffa på säl så långt inne i skärgården var riktigt kul.

Dessutom denna gången var Hillebergdominansen bruten när det gällde tält, utöver alla Staika fanns det Vaude, Exped, North Face och Marmottält.

2 kommentarer:

eriksjos sa...

Skönt med lite vind så blir det inte så kvalmigt ;-)

Och kul med tältvariation. Var det några i nån snygg färg?

lars kristian sa...

14 grader i luften och inte mycket mer i vattnet är lagom ;-)

alldeles för många gröna tält men ett orange Vaude Hogan Ultralight utmärkte sig.