2009-02-22

Äntligen Skärgårdsis !Passade på att åka skridskor på lördagen med tanke på dagens snöoväder.
Det blev Baggensfjärden och Erstaviken, tyvärr hade det snöat både natten till fredag och lördag så torsdagens fina isar var snötäckta.

Baggensfjärden var ingen njutning, gammal styrande snö i drivor som man körde fast is, vi stack raka spåret söderut till Älgö och tog landpassagen vid SSSK’s klubbstuga. Erstaviken däremot var bättre, bra is men snötäckt.


Det blev en lärorik dag när där det gällde att skilja ut vindbrunnar och områden med icke bäring nyis, här ett exempel från Erstaviken.

Ibland var det tunt med vi tog inga chanser, att beskriva Erstaviken som förrädisk som Sjöräddningen gjorde är kanske att ta i men om man åker i grupp och använder sunt förnuft så är det relativt problemfritt.

Men man förvånas över dessa ensamåkare, gående utan säkerhetsutrustning och personer med barnvagn, det var absolut inte isar för den typen av aktiviteter och tyvärr slutade det med en fatal olycka för en ensamåkare.


Snirklande runt tunnisområden vid Södra Korpmaren.

Vi åkte ner längs Gåsös västra sida mot Ägnö och Söderuddsbergen, vid stora och lilla Korpmaren var det lite snirklande runt partier med nyis. Efter en solig lunch försökte vi att gå öster om Gränö men det tog stopp på tunn is så vi vände västerut till Ängsön. Vid Ängsön blev det stopp vid rännan som Vaxholmsbåten hade brutit under fredagen.


På väg över rännan vid Ängsö, tunnt men med försiktighet gick det. Några blev blöta på knän och armar.

Det gick att krypa över rännan, men vi tyckte att vi var där för att åka skridskor och gav oss iväg norrut igen.


Nyisparti vid Stora Korpmaren.

Denna gången på östra sidan av Ägnö för att prova på Ingaröfjärden men även där blev det stopp vid kanten till nyis. Därefter mer eller mindre raka spåret norrut till bilarna på Baggensudden.

Denna gången var det mina skridskor som strulade, Salomons automatbindingar trivs inte med snö! Hela tiden småstrul när man skall ta på sig skridskorna. Dessutom tappade jag bakre plattan på ena Salomonbindingen, det har hänt en gång tidigare så jag börjar tröttna. Det blir att traska iväg till Leffes cykel imorgon och lämna in dem till reparation.

Till nästa säsong blir det nya grejer synd bara att man måste byta pjäxor också. Lundhagspjäxorna är jag nöjd med, Lundhagsskridskor är jag tveksam till och Salomonbindning finns inte ens med som alternativ.

Inga kommentarer: