2009-10-29

Kustväder


Paddling i Nord Norge kräver att man har bra koll på vind, vågor och tidvatten.
Vi har för det mesta haft tur med vädret uppe på Helgelandskusten, även om vi ibland har fått känna på de speciella väderfenomen som kan dyka upp när man paddlar i ett fjordlandskap.

Tromsö Havpadleklubbs hemsida finns en mycket bra presentation från Meteorologisk Institut (de som ligger bakom vädersajten Yr.no) om vilka väderfenomen man kan stöta på vid paddling i Nord Norge.

Även om presentationen har fokus på vinterpaddling i Tromsöområdet så finns det en god del nyttigt för oss som sitter i novembermörkret och smider planer för nästa sommars paddling på Helgelandskusten.


Tromsö Havpadleklubb är nog en av de mest ”hard core” kajakklubbarna i Norge, de verkar paddla året om långt norr om polcirkeln. Här några ur "medvindsgänget" som vi träffade på norr om Vega 2007. De hade paddlat nästan 14 dagar i medvind och skulle ta Hurtigrutten tillbaks. Vi var inte lite avundsjuka då vi hade motvind hela veckan där uppe 2007.

2 kommentarer:

eriksjos sa...

Jaså? Blir det norge 2010 oxå?
Ja, vi är med lite sugna, fast vi har inte bestämt nåt.

lars kristian sa...

Har vissa saker ogjort där uppe.
Att vi inte tog oss ut till Træna får jag dras med hela vintern ;-)

En medvindstur kombinerat med Hurtigrutten lockar. Kanske även ASKR (har väl sagt det tidigare också).

Säkert är att det skall vara lite mer flexibelt upplägg nästa år så att man förhåppningsvis slipper ta sig in till fastlandet i blåst och regn.

/LK