2009-12-30

00-talets paddling


Så här på årets sista dagar är det dags för bokslut.

Att summera 2009 års paddling är ganska enkelt, inget höjdarår. Knappt 1100 km på 64 paddeldagar är inte mycket att hurra för, bättre då att summera hela 00-talet. Lite tunt från början av 00-talet blir det, bloggen finns ju bara sen 2007 och jag körde inte med digitalkamera förrän 2002.

Lite om paddlingsutrustningen under 00-talet
Skaffade VKV Offshoren 2003 etter å haft hyrt kajaker i flera år. VKV’n hängde med tills i år och ersattes av en Skim Distance och en Lettmann Streamliner Touring. Vi får se vad som händer 2010, kanske dags för en snabb roderlåda för havsbruk?

Flera paddlar har det också blivit, började med en Vitudden kolfiber, sen en Aquabound Expedition AMT som reserv. Efter ett tag blev det dags för ”vinge” och en Epic Mid Wing införskaffades, därefter kvaddade jag Vituddenpaddeln och skaffade en Vitudden 2. I år blev det även en Bracsa FW. Vitudden 2 är inte optimal så kanske en Wernerpaddel nästa år?

På digitalkamerasidan har det ju också hänt ett och annat, de första bilderna togs med en Nikon E950 med hela 2.1 megapixel! Den ersattes av en Pentax Optio WP som var en riktig trotjänare och ersattes först i år av en Canon Powershot D10. Har även en Canon G7 som är på väg att bytas ut mot en G11. På systemsidan är det Nikon D80 som gäller.

Några GPS’er har det blivit under 00-talet, den nuvarande Garmin GPSMAP 60Cx har hängt med ett tag men den fungerar så bra att det finns ingen anledning att byta ut den.

Så till paddlingen..

2002 en kanonsommar
En otroligt varm sommar är det man kommer ihåg. Flera turer i Gräsö Skärgård och till Håkanskär – Vattungarana.


Kylig morgon på Karrskär i blek oktobersol

Men höjdarturen var nog med numera avsomnade Norrtälje Kajakklubb (NKK) till Kläppenstugan ute på Karrskär i Söderarm i slutet av oktober. 7 minusgrader och nysnö på Kapellskär, men fantastiskt ute i Söderarm. Hösttom skärgård, klart i vattnet och helt vindstilla.

Roslagens Naturskyddsförenings Kläppenstuga ligger fint placerat med bra utsikt över Ålands hav och man ser Röder mot söder. Själva stugan är högt placerat på ön vilket är lite ovanligt, man brukar ju välja skyddade lägen. Det har sin förklaring, stugan var en kamouflerad mätstation till det numera nedlagda kustartilleriet på Söderarm.

2003 ”when the going gets weird, the weird turn pro”


Rödlöga Storskär 02.28 på morgonen midsommarafton

Tre paddlingar utmärkte sig 2003, midsommarturen till Ut Fredel var den första. Det började bra med nattpaddling från Kapellskär via Vidinge ner till Rödlöga Storskär. Efter ett par timmars sömn hann vi packa ner tält och utrustning torrt innan regn och blåsten började. En hel dag i motvind och kraftigt regn skrämde nog en del deltagare. ”Om jag välter så dör jag, och de kommer nog att begrava mig på en ö härute” var det en deltagare som sade. Kanske inte den känsla vi vill förmedla med främjandets turer ;-)
Som tur var så avslutades midsommarhelgen i strålande sol.Midsommarfirande Ut Fredel

Men det skulle bli tuffare, i mitten augusti var det dags för Svenska Högarna. Lugn start i bra tempo från Östra Lagnö och lunch på Idskär, sen på Rödkobbsfjärden började det 10 – 12 m/s från SO gjorde susen. Vilka vågor, det hade blåst i ett par dagar. Det jag mest kommer ihåg var den gröna väggen som bröt över kajaken från sidan.
Tungt men ganska oproblematiskt, det var bara att slappna av och lita på att ”Offshoren ” höll sig upprätt. Men visst var jag glad när jag kom i skydd av Stora Bonden ute på Stora Nassa.


Gillöga

Nästa dag stack vi via Gillöga ut till Svenska Högarna, vinden hade avtagit och det var endast stora dyningar.


Högarna är ett höjdarställe, men frågan är om det är klokt att övernatta där ute om vädret är ostabilt. Vi stannade över natten och det straffade sig. Nästa morgon blåste det fasansfullt och vi fick vänta till 16-tiden på eftermiddagen innan vi gavs oss iväg.


Svenska Högarna

Det började katastrofalt när en kraftig vind- och regnby nästan blåste oss omkull. Tre vände tillbaks varav en tog taxibåt hem, medan vi andra fortsatte rakt mot vinden, 10 m/s, upp till Ut Fredel. Med rätt inställning så går det mesta det tog oss 2 timmar.
Hemfärden via Svartlögafjärden dagen efter var en ren paradpaddling. Men det var en tur som fick oss att tänka efter och även lugna ner oss lite med ”femma-turerna”.


Året avslutades med en hösttur i Gräsö Skärgård, regn, snö och hagel var ett värdigt avslut på ett fantastikst paddelår.

2004
Jungfruskär, Långviksskär, Biskopö, Bullerön

Årets tur var en fyradagarstur i och omkring Jungfruskär, långviksskär och Biskopö med besök på bl.a. Bullerön. Otroligt bra sensommarväder med massor av sol, men ganska mycket vind gjorde att några fick åka taxibåt hem.2005 Åland slår allt

En vecka i skärgården på norra sidan av Åland kan jämföras med en vandring i Sarek. Folktomt med andra ord, vi såg tre-fyra båtar på hela veckan och två andra paddlare.Otroliga granithällar och gott om utrymme för tälten. Lite besvikna var vi då paddeldistansen blev mindre än vi hade hoppats på, men desto mer sol och bad.


I mitten av augusti rundade David och jag Understen, en tur där vi hade 100% ”timing” med vinden. SV-medvind från Singö ut till Understen, lunch på skären väster om Understen medan vinden vred till ostlig och sen blåste vi in till Gräsö. Nästa morgon hade vinden vridit till nordlig och det blev en skön medvindspaddling ner till Singö.

2006 Helgeland

Första gången på Helgelandskusten, ett paddlingsområde som slår allt. Vi fick uppleva både regn, kraftig blåst och riktigt busväder men även sol och fantastiska sandstränder. När vi kom tillbaks till bilarna efter en vecka var det självklart att hit skall vi igen.2007 Helgeland revisited


Helgeland igen, denna gången längre söderut. Mycket motvind men en fantastisk upplevelse.


I augusti var det dags för Nigel Foster kurs nere på Öja. En lärorik helg med en duktig pedagog.

2008 mycket paddling

Ett bra paddelår, men inga långväga utflykter.

Skall man nämna något så var det nog Norrsten ute vid Ålands hav. Inte världens bästa väder men dessa utskärgårdar utanför Gräsö lockar. Ute i horisonten ligger Märket, dit måste man med kajak – kanske 2010?2009 Inte så illa i alla fall

Helgelandsturen var en fullträff.


Sen att vinna K2 klassen i Orust Runt var en överraskning.


Att komma i land på Tjärven hade jag väntat på länge, inte det att det är så svårt att ta sig dit. Endast 7 km utanför Håkanskär är ju inget problem men det krävs lugn sjö för att ta sig i land, sen kommer ju färjorna fort i farleden så det gäller att vara uppmärksam.

Inga kommentarer: