2010-05-09

Kajakdagarna 2010

Årets upplaga av Kajakdagarna vid Sjöhistoriska blev en blöt historia under lördagen. Det mesta regnade bort tydligen. Jag valda att ta vägarna förbi under söndagen då det var uppehåll, men kallt och molnigt.
Var där tidigt och det hela kändes lite avslaget men efterhand kom det en del folk.

Kanske det dåliga vårvädret, eller avsaknaden av vår, påverkar kajakintresset? Flera återförsäljare vittnade om att det är lite svalt på kajakmarknaden just nu, lågkonjunktur, osäkerhet kring Grekkrisen m.m. påverkar säkert när det gäller inköp av ny kajak.

Återstå att se om även de som håller på med ledarledda turer påverkas av ett mindre intresse. Har hört från Stockholm att intresset för nybörjarturer är mindre i år vilket säkert har en orsak i den kalla våren.

Även om mycket var sig likt så fanns det lite nyheter på kajakdagarna, framförallt när det gäller lite snabbare kajaker. Nordic Kayaks Rapido som Björn Thomasson har varit inblandat i designen av såg läcker ut. Verkar stabilitetsmässigt vara lite mindre rank än Rocket och har en del detaljer i skrovdesign gemensamt med Fusion. Den sista fanns på plats i racingutförande med vikt 9,5 kg inte illa för en kajak på 6,25 meter.

Snyggt arbete i karbon på Nordic Kayaks surfski Fusion, pedalerna ser tunna ut men skall tydligen vara starka nog. Egen lösning på dräningshålet gör att kajaken töms av sig själv efter 10 - 12 paddeltag.

 Diskussion kring prototypen till Point65's nya surfski XP21, Point påstår att det skall vara "the mother of all surfskis",som vanligt med Point65 sin marknadsföring får man kanske ta det med en nypa salt.

 Egna lösningar i cockpitlayouten på Point65 XP21

 Den främre fikaluckan på nya  Lettmann Streamliner S verkar ta en del benutrymme

Snygga däcksdetaljer på träkajak

 Det fanns mycket surfskis i år. Här några stycken från Honcho. Men även Epic, Nordic Kayaks, Think, Zedtech m. fl. ställdes ut. För vanliga havspaddlare är det nog Epic V10 Sport, Honcho Guru och Think Fit som ligger inom räckvidd när det gäller att hålla balansen.


Tillräckligt med batterikraft för att driva GPS, Ekolod, Mp3 spelare m.m. Men den är tydligen tänkt för att driva...


kajaken när man fiskar. Man kan komma upp i 5 km/h, styr gör man med pedaler så att man har händerna fria till fiske.

Inga kommentarer: