2010-06-20

Havsdimma

Försommaren bjuder ofta på ett samspel mellan sjöbrisen och havsdimman. I lördags fick vi uppleva det gång på gång hela dagen. Ofta ligger dimman kvar ute på havet utanför de stora skärgårdsöarna, när fastlandet värms upp och sjöbrisen kommer igång vandrar dimman in i skärgården. Sen kyls marken ner och sjöbrisen avtar och solvärmen tar över och dimman försvinner. Är dimman borta så börjar sjöbrisen igen och då kommer dimman tillbaks.

Vi la i kajakerna vid Östersjö Brygga, medan vi packade kajakerna kunde vi se dimman utanför öarna söder om Arholma. Vi hade tänkt att går runt Arholma på östra sidan men ändrade planerna snabbt och stack söderut genom Stridsholmsundet mot Idö.

Då kom dimman för fullt och vi tog lunch vid Havssvalget. Under lunchen lättade dimman och vi tänkte att nu sticker vi till Gisslingö när vi har sikt. När vi väl satt  i kajakerna kom dimman tillbaks, så det blev att gå på kompass och GPS. Halvvägs över Havssvalget försvann dimman och vi tänkte att nu är det väl över för idag och gav oss iväg till Håkansskär i solen. På Håkansskär var det dimma en stund, sen sol och så fortsatte det fram och tillbaks hela eftermiddagen.

Slutligen slog vi läger på Vattungarna i kvällssol. Det blev en klar och kylig kväll med ljudet från Finlandsfärjorna som drog förbi i farleden söder om oss.

Idag vaknade vi till sol och sydlig vind 5 – 7 m/s. Vi valde att paddla mot Arholma via Gisslingsö. Vid Gisslingsö insåg vi att det bästa var att utnyttja medvinden och gå raka spåret mot Bredskär sydost om Arholma och sedan fortsätta upp via Ovanskär till Arholmas norra udde där vi tog lunchstopp.

Efter lunch blev det motvind ner förbi Arholma västerhamn via Tunnholmssundet ner till Rumpudden. Här var det ganska igenväxt men skam den som ger sig, igenom vassen tog vi oss. Sundet mellan Svedudden och Granö över till Östersjö Brygga är knappt 450 meter över brett, men det har jävlats med oss tidigare. Idag var det dags igen, vinden hade ökat till 10 – 12 m/s rakt söderifrån från fjärdarna mellan Idö och Lidö.  Vi fick jobba lite extra i motvinden och avdriften var enorm. Tror inte det skulle blåsa speciellt mycket mer innan man får problem att ta sig över.

Inga kommentarer: