2011-07-18

V8:an i kajakverkstan. Montering av lucka

Så var det dags att såga i Epic V8:an. Det kändes lite vemodigt att attackera en helt ny kajak med Drebelslipen.
Men åtkomst till förvaringsutrymme skulle kännas lite bättre än att ha grejer i en en packsäck på akterdäck.
Då akterdäcket inte är helt plant så avvaktar jag med lucka där utan det fick bli en 5" Becksonlucka framför fötterna för att kunna komma åt fören.

Redan under sågningen märkte jag att det var mer än bara glasfiber jag sågade i. För att styva upp fören finns det distansmaterial på tvären under framdäck. Det blev att karva ur lite grann men jag tror inte det påverkar kajakens egenskaper. Måste nog ta bort lite till om man skall få in en termos eller liknande. Jag skall höra med andra som har monterat lucka på V10:or vad de har gjort.  Efter sågning var det dags för lite finlir med slip och sandpapper.
Sen var det bara att limma fast lucksargen med Tec7 lim. Nu får den står 2 dygn innan finputsning med en vass kniv och sandpapper. Med luckan så får jag ju plats med lite mer grejer men att köra Orust Runt med så lite packutrymme vet jag inte om det går. Det får nog bli Royalen istället.

4 kommentarer:

M sa...

Hej,
Äntligen nån som förstått att det behövs en lucka! Jag vet andra gjort liknande men tack för att du verkligen visat hur du gjorde.

Kan du lägga ut en bild hur det ser ut inne i hålet?
Hur mycket får du plats med?
Är du nöjd med resultatet?
Funkar luckan bra (tät, inget strul med gruskorn som blockerar etc)?

lars kristian sa...

Skall ta en bild och lägga upp i bloggen. I fören finns en vertikal skiva med distansmaterial rosa på bilden som går ca 1/2 meter framåt framför den är en horisontellt liggande skiva av samma material.

Man kan få plats med ganska mycket om man packar i små påsar.

Är nöjd med resultatet, det känns bättre om ombyte, nycklar m.m. förvaras i fören än i en vattentät säck på akterdäck.

Har inte haft några problem med gruskorn, men vid ett tillfälle hade jag inte stängt den ordentligt vilket resulterade i några droppar vatten innanför luckan.

/LK

Anonym sa...

Hej,
Jag är jättenyfiken/sugen på en surfski men just saknaden av lucka för lite grejer och att alltid vara våt gör mig tveksam (har ej torrdräkt)...

Hur blöt upplever du att du blir vid en motionsrunda på en mil?

Hur kallt blir det, krävs heltäckande våtdräkt/torrdräkt höst/vår?

Vad har du på dig höst/vår samt under sommaren?

Har bara haft möjlighet att köra kortare testrundor så inte kunnat bilda mig en egen uppfattning om ovan tyvärr.

Tacksam för svar

lars kristian sa...

Hej!

Prova en surfski och du kommer garanterat skaffa en ;-)

Det finns modeller med en lucka fram. Det går även rykten om att 2012 versionen av Epic V8 kommer med lucka.

Att montera en lucka själv är heller inte omöjligt.

Blöt blir man, framför allt om vågor kommer in från sidan och ner i sitsen. Självlänsen tar hand om vatten som kommer in där man har fötterna och går det riktigt fort är det torrt.

Hur blöt man blir på en mil beror på vågorna, är det inte mycket vågor så blir man inte blöt men det är ju i vågor och surf skin befinner sig i sitt rätta element.

Sommartid brukar jag ha tunna neoprenshorts (Sandiline 1 mm eller NRS 1 mm) och tröja i samma material. Blir det lite kallare får man ha långa våtdräktsbyxor (Sandiline 2 mm)och tidig vår eller sen höst är det torrdräkt (Peak UK) som gäller.

Fördelen med surfskin är att det är lätt att ta sig upp i den om man råkar välta (osannolikt med V8:an)jämfört med en motionskajak som vattenfylls