2011-09-11

Surfskidag


Provade lite olika surfskis idag. Vi var några kajakledare som tog hjälp av Peter på Globalsurfski för att få lite mer inblick i surfskivärlden.
Tyvärr så bjöd inte Mälaren på så mycket vågor, men det blev en nyttig genomgång av bakgrund, historik, design och paddelteknik.
Sen tog vi en runda runt Kärsön innan lunch medan tiden efter lunch ägnades åt att prova de olika modellerna samt öva på re-entry.
Efter den här dagen är man ännu mer övertygad att det var rätt val att köpa Epic V8.
En god del nyttiga tips för paddeltekniken fick jag också, har nog kört med lite för hög paddelföring tidigare. Kortare paddel skall man också ha. Apropå paddel så funkar den nya Braca X'n som förväntat, mjuk isättning, går av sig själv i vattnet, lugnt drag.
Vad med de andra surfskis som vi provade? Point65 har ett och annat att förbättra med sina pedaler och rodersystem (kan vara fel på demokajakerna?) annars så verkade Bourbon Orca snabb och relativt stabil. Men  det blir väldigt mycket vatten i den då det är förbindelse mellan "fotbadet" och sitsen, men det försvinner med en gång självlänsen börjar verka.
XP18 Spyder är en hybrid mellan havskajak och surfski (en nercabbad XP18), provade den inte, men de andra tyckte den var stabil och inte så spännande. Är man ute efter goda packutrymmen och vill paddla sit-on top så är den ett bra val.
Peters Fenn och Vajda skidor var som förväntat ranka, men Vajdan kändes lite stabilare än Fenn men det var inget man skulle våga sig ut i vågor i.
8,3 kg surfski inget problem att lyfta

Instruktion innan paddling
"When in doubt, drop the leg"Inga kommentarer: