2016-04-18

Tarifa igen

Foto Boyan Zlatarev
Fjärde gången till Tarifa och Surfski center. Utan tvekan bästa destinationen i Europa för surfskipaddling, det blåser nästan jämt och geografin ger bra möjligheter att anpassa teknikpassen efter väderlek och deltagarnas förutsättningar.
Sen är inte resan så lång, pensionärs- och golfflyget till Malaga sen hyrbil 1,5 timme sen är man på plats. Sol, 20 grader i luften, 15 i vattnet känns bra jämfört med några plusgrader i både luft och vatten hemma.
I år hade Boyan höjt säkerhetsnivån ytterligare ett steg med walkie talkies kunde han ge instruktioner när man var på väg genom surfzonen eller när vi var ute i stora vågor.
En annan nyhet var att Boyan släpade med sig en Canon G7X i undervattenhus, tung kamera men en helt annan kvalité på bilder jämfört med en enklare  allväderskamera eller Gopro.

Foto Boyan Zlatarev
I år var det ofta lite lugnare förhållanden på förmiddagen men med kraftiga dyningar in mot stranden vilket gjorde att vi vi övade mycket på stödtag i surf och start och landning genom surfzonen. Kul när timingen satt,  blött när det gick fel.
Först övningar ute på lite lugnare vatten sen in i de stora vågorna, det gäller att att stödtagen sitter i ryggmärgen annars blev det "wipe out" och skin nådde stranden utan paddlare.
Men som alltid i surfzonen det gäller att ha tålamod, läsa havet och vågmönstret tills det rätta ögonblicket kommer. Sen är det bara att paddla på allt man kan för att ta sig genom vågorna.

Foto Boyan Zlatarev
På eftermiddagarna blåste det och vi paddlade i vågorna i "wavesurflabbet" vid sandynorna Punta Palomas. När de västliga vindvågorna möter tidvattenströmmen uppstår ganska branta vågor, vi hade turen att få vågor upp mot två meter och riktigt bra surfförhållanden. Vid varje vändning tog vi paus vilande med båda benen på samma sida av surfskin, behärskar man det i alla typer av vågor så sitter re-entryn också. Lite läskigt i de branta tvåmetersvågorna men det gick bra. Stabiliteten kommer när man sitter framåtlutad stödjer sig på paddeln.
Foto Boyan Zlatarev
Foto Boyan Zlatarev
Några rena teknikpass med rakt frampaddling blev det också tid till, ingen är perfekt och Boyan ser vilka fel man gör och tar fram övningar för att förbättra tekniken. Nu gäller det bara att öva och öva på hemmaplan.
Paddlade den nya V8 Pro, testexemplaret då leveranser sker först i maj, det mesta av tiden. En ski som ger köpbegär.

Annars var Tarifa sig likt, inte mycket folk på vattnet under "vintersäsong", men en del duktiga kitesurfarare var det framförallt på kvällen när det blåste upp.
Skön stämning som alltid längs strandpromenaden med flanörer, joggare, inlines åkare och mängder av hundar som alla springer fritt omkring.
Boendet i lägenheter är bra med nära till bra lunchrestauranger, men lunch serveras först kl 14, fram till 1315 är det frukostmeny!


Epic V8 Pro

Foto: Boyan Zlatarev

Senaste surfskin från Epic är en intermediate ski som hamnar mitt mellan V8 och V10 Sport. 4,5 cm smalare och 29 cm längre än V8 gör den till en relativt snabb och stabil surfski för de som tycker V8 inte är tillräckligt snabb men V10 Sport för rank. Längden på V10, 6 m och 10 cm,  kan också vara ett problem för vissa när det gäller att få plats i garage eller kanothus, då är V8 Pro ett bra alternativ.
Att den fick namnet V8 Pro och inte V9 beror på att udda siffror är reserverat för plastbåtarna medan de i glasfiber/kolfiber har jämna siffror.
Sittbrunnen är lite smalare och tightare än V8 och V10 Sport, vilket gör att skin passar bra för de som inte är för breda över höften. Den smalnar och också av mycket mer framför sittbrunnen jämfört med V8 vilket möjliggör bra paddelisättning. 
Provade V8 Pro i Ultra material både i 2 metersvågor och under lugna förhållanden under fyra dagar i Tarifa. Skin är mer lättsvängd än V10 Sport då den är kortare, den är lite topprankare än V8 men har god slutstabilitet så det gäller bara att lite på den. Den upplevs accelrationssnabbare än V8 och har god roderrepons. På samma sätt som V8 är detta en båt man tar ut när det blåser tokmycket sen är det bara att paddla på medan de som sitter i rankare skis ägnar tiden åt att hålla balansen.
Absolut en "vill ha" ski, ända nackdelen är priset, pga av den svaga svenska kronan mot dollar. Nästan 30 tusen för performance layup och 40 för ultra är en del pengar.
Med V8 Pro har Epic ett komplett utbud av skis från nybörjarsurfskis (V5, V6, V7 och V8) via intermediate skis (V8 Pro och V10 Sport) till  tävlingssurfskis (V10, V10L,  V12 och V14) det finns något för alla. Det ända som saknas är en en V8 dubbel, V10 dubbel är lite för rank, vilket vore en hit.