2016-12-27

Surfski Las Palmas


Paddlade surfski på Gran Canaria i början av december. Kände för att komma bort från vintermörkret och bristen på bra paddlingsmöjligheter.

Hängde därför på Aterras surfski spirit resa till Las Palmas. Aterras upplägg är i samarbete med Livingsea som leds av Esteban Medina. Esteban är en meriterad surfskipaddlare med pallplaceringar i stora internationella tävlingar.

Livingsea har en stor uppsättning surfskis, mest Carbonology men även Epic V8:or och någon enstaka Fenn. Säkerhetsfokus är bra, om det behövs finns det alltid följebåt och det är flera instruktörer med på vattnet.
Kombinationen surfskipaddling och storstad var utmärkt, centralt boende på Bed & Chic Hotel inom gångavstånd till östra stranden Playa Alcaravaneras.

I nordöstra Gran Canaria blåser det nästan alltid NÖ mellan 6-10 ms, vilket resulterar i bra downwindpaddling. Men inte veckan vi var nere, det var en av väldigt få nästan vindstilla veckor.

Första dagen var mest en känna på dag i hamnen i Las Palmas, indelning i grupper efter färdighet och koll av paddelteknik. Ett roligt inslag var att Esteban med hjälp av vågorna från RIB-båt gjorde sitt bästa för att få oss att välta. Alla utom fyra hamnade i vattnet vilket var ett nederlag för honom som kaxigt hade inlett med att alla skulle i vattnet. Men alla fick prova på re-entry flera gånger vilket var nyttiga övningar.
Själv satt jag i Carbonology Zest med en Carbonology ZS 2 paddel. Nya versionen av Zest har fortfarande kvar en del av initialinstabiliteten som första modellen hade (var orsaken till att jag bytte ut min). Sitsen passar nog bäst för lite bredare paddlare, jag halkade runt en del och trivdes inte alls med den.

Dag 2 var det dags för 25 km downwind i måttliga vindar från Boca Las Casilas till Bahia de Santa Agueda med lunchstop i Maspalomas. Körde i en Zest två:a innan lunch, kul K2:a med egenskaper liknande Epic V10 double. Vi fick upp bra fart i surfvågorna som faktiskt var bättre än prognosen. Efter lunch paddlade jag en Carbonology Boost, vilket är en trevlig stabil men ändå ganska snabb låda. I stabilitet ligger den någonstans mellan Epic V10 Sport och V8 Pro.Dag 3 var avsatt för ”life-saving” övningar dvs. ”in and outs” i brytande vågor på en strand. Av någon konstig anledning (Aterra Leifs val) skulle vi ta oss dit via 10 km motvindspaddling. Paddlade Carbonology Cruze vilket är en helt OK riktig stabil låda.
Övningarna i vågorna ledde till en god del badande för alla involverade men tyvärr också axeln ur led för en av deltagarna.
Efter en vilodag var det dags för en ny downwindpaddling dag 4. 15 km paddling från Boca Las Casilas till Maspalomas var planen. Ingen vind alls så det blev plattvatten i mycket bra tempo.Sista dagen var en 25 km downwind inplanerat, vindstilla väder gjorde att vi fick ändra våra planer och leka i surfvågorna på norra stranden, Playa de Las Canteras, i Las Palmas istället. Tidvattnet skapade bra vågor över ett rev och det var ett bra tillfälle att köra in and outs i vågorna. Paddlade Carbonology Boost som uppförde sig exemplarisk i surfen.

Ska man summera upp så var det en bra vecka, hade gärna sett mer vind men det var kul att köra en del K2:a också. Kombinationen storstad och paddling var bra, speciellt rekommenderas hotellet. Roligt att prova en del nya skis, men Zest ska jag nog undvika även i framtiden.

Sen var det ett kul gäng att paddla med, både instruktörerna och deltagarna.

Inga kommentarer: