2007-05-16

Kvällspaddling


Igår gick säsongens första kvällspaddling av stapeln. Det var ganska blåsigt 8-9 m/s SV vind, mer i kasten, ute på Ekoln. Med tanke på deltagarnas erfarenhetsnivå och att det för flera var den första turen iår så valde vi att paddla på Fyrisån och Sävjaån istället.

Kanske ett klokt beslut med tanke på gårdagens kajakincident i Stockholm, det är fortfarande kallt i vattnet.

Så det blev att trängas med roddarna på ån. Vid övre föret fanns det en flock kor som var väldigt nyfikna på våra Skim kajaker. Sävjaån var riktigt kul, har inte paddlat den förrut (det heter ju havskajak som en kompis sade till mig). Vi vände vid fallet uppe vid järnvägsbron.

I det strömmande vattnet provade några på lite kontring - styrtag i forsen. Tyckte att Skim Dex uppförde sig riktigt bra. Det roliga tog slut när jag körde paddeln in i en sten i full fart under bron och kajaken pressade på. Slutsats man skall inte leka i fors med en Vitudden kolfiberpaddel.

Hade planer på en skärgårdstur imorgon men SMHI snackar om 20 - 30 mm regn så det blir nog att stanna hemma. Istället för paddling så får man ta ett ryck med planeringen för Helgelandskusten i Juli, det är bara två månader kvar nu!

2 kommentarer:

Erik sa...

Vart på Helgelandskusten blir det i år då?

lars kristian sa...

Vega världsarvsområde är huvudmålet.
Två alternativ finns. 1. Starta på Tjøtta söder om Sandnessjøen och gå ut mot Kilværet därefter norrut mot Husvær, yttersidan av Dønna via Skipsbåtvär och upp till Åsvär. 2. Starta på Dønna och gå ut till norra delen av världsarvsområdet därefter Skipsbåtvær, Åsvær, Lovund och norrut. Alternativ 1 ger kanske bästa möjligheter för skyddad paddling om vädret skiter sig. Dessutom är resvägen Tärnaby - Hattfjelldal - Mosjøn - Sandnessjøen lite häftigare än att åka via Mo i Rana till Nesna.