2008-05-11

Kajakdagarna 2008


Kajakdagarna 2008 verkade större än någonsin. Bättre väder än förra året och med alla stora aktörer i branschen på plats.

Från Skåne dök KajakEvent upp med Tiderace Xcite och Xplore. Mycket bra byggkvalitet (byggs av Polska Plastex) av det man kunde se. Fotstödet känner man igen från Rockpool en av de bästa lösningarna på marknaden för roderlösa kajaker.

I år hade man satsat på fler bryggor, enligt Magnus Fischer då en del återförsäljare av plastkajaker hade klagat på att det blev för mycket repor i kajakerna på stranden? Nu trängdes alla kring ett par småbryggor i den östra delen av utställningsområdet medan det var gott om plats på stora bryggan. En del återförsäljare höll även mycket hårt fast vid att det var deras brygga om man råkade ta fel när man skulle lägga i. OK att veta det, så att man vet vilka man inte skall köpa kajak av!


Fören på en Skim Differ i Djurgårdsviken, gräsligt färgschema på kajaken!

En del nyheter bl.a. Skim Kayaks nya Skim Differ. I princip en förlängd Dex (535 cm lång, 51,5 cm bred) dock lite mer V-format skrov. Provpaddlade den och tyckte den påminde mycket om Dex. Den har högre deplacement vilket gör den mycket lämpad som både dagstur och turkajak. En kajak med mycket hög ”vill ha faktor”

Tre läckra Skim kajaker. Längst ner Distance, i mitten Differ och högst upp Dex

Nigel Fosters nya Point 65 Whisky 16 var en positiv överraskning. Den svänger som en forskajak, bara att luta den så vänder den. Nigel Foster har väl aldrig misslyckats med någon kajak och Whisky 16 är en utmärkt kajak. Bra lastutrymme också trots att det är en ganska kort kajak (486 cm).
Perfekt för rockhopping. Hoppas bara att Point kan leverera kajaker med bra kvalité, de senaste åren har inte varit helt övertygande men de har varit duktiga på att ta hand om kunder med klagomål.
För 22 000,- förväntar man sig en välbyggd och hållbar kajak. Provpaddlade Whisky 16 med en Werner Kallista som kändes mycket bra för tekniska styrtag.

De två ovannämda är kanske mina favoriter när det gäller att skaffa en mindre skäddakajak. Troligen kommer nog Skims överlägsna byggkvalitet och finish bli avgörande.

Dessutom är det tveksamt om man skall köpa en kajak som har transporterats 20000 km från ett produktionsland utan demokrati, ordentlig miljölagstiftning och med tveksamma arbetsmarknadsregler.

Boothaus visade upp Lettman Speedliner. Snacka om spetsig för, dessutom kan den nog lasta en god del. En havsracer som säkert kan hålla 10 km/h i snitthastighet och med ett bra pris jämfört med konkurrenterna. Fast en så lång kajak är svår att få in i kajakförvaringen.

Trapper hade med sig en halv kajak som man kunde hamra loss på för att visa att även glasfiber tål en del stryk. Lite fusk var det då det var endast den undre halvan som flexade när man slog på den dvs ingen spänning i skrovet.

Magnus Fischer slår loss på en en halv Trapper kajak

Trapper har ett mycket bra tillval i form av tunn alu-skena längsmed kölen på sina kajaker som säkert minskar slitaget avsevärt. Den väger endast 200 gram extra.

Hillberg var på plats och visade upp en del tält och tarpar.

Inga kommentarer: