2008-12-30

Paddelåret 2008


Nyårslöftet var att paddla varje månad, men nyårslöften är till för att brytas. Det blev paddling 11 av årets 12 månader och det totala antalet paddeltillfällen blev fler och antal km blev högre än året innan. Däremot färre tältnätter delvis p.g.a. av att det inte blev någon veckotur.


Januari
inleddes med isar och skridsskoåkning innan isen försvann och vårfloden slog till i Fyrisån.


Mars
blev en träningsmånad: från Kanothuset upp till Uppsala och tillbaks bland isflak och tillsammans med en och annan Ägir paddlare. Kvarnkrossen gick av stapeln i mitten av mars men då var den spektakulära vårfloden borta.


April

I april började saker och ting röra på sig, kajaker rustas och bryggor läggs i. Fortfarande är det Fyrisån som dominerar.


Maj

Mycket paddling i maj, vi stack till Ängsö 17 maj i ösregn. Dagen efter rekade David och jag Kolarmoraån inför arbetet med boken ”Friluftsliv kring Uppsala”. Sista helgen gick i enkeltpaddelns tecken på en solig och myggfri Färnebofjärd.


Juni

Månaden inleddes med Kajakforum 2008. Riktigt kul att träffa kajakledare från hela Sverige, dessutom fanns det möjlighet att prova en massa kajaker på Ljungskiles kajakprovardag.
Sän blev det ingen mer paddling, stack till Carmargue på cyckelsemester istället.


Juli

Paddelabstinensen var stor efter Frankrikesemestern. Det blev både Gräsö och paddling kring Arholma med besök på museet på Arholma Nord.


Augusti

Igen en ”dålig” paddelmånad p.g.a. av utlandsresor. Men en förlängd helgtur till Rödlöga blev det, en tur som bjöd på riktigt busväder men även sol och sälar.


September

Månaden inleddes med att vi tog UPK paddlare så långt ut på havet som det går i Uppland. Det blev både militärhistoria på Stor Roten, övernattning på Norrsten och rundning av Understens Fyrplats.
Helgen därpå var det nattpaddling, vi fick lite kritik för att vi paddlade 52 km inom 24 timmar på en 3:a tur ;-)


Oktober

Gourmetpaddlingen var månadens höjdpunkt. Massor av god mat, kanonväder och trevligt paddelsällskap.


November

Månaden inleddes med sol på Fyrisån, fortsatte med dimma helgen efter, gick över i snö på Rådmansö och avslutades med regn och kyla utanför Singö. En riktig novembermånad med andra ord!


December

Efter snön i november blev det vårflod i Fyrisån och ån fylldes av forspaddlare. Fick lite gliringar när jag nöjde mig med att stå på land och fotografera. Sedan blev det sol och kallt. Hann med att paddla en sista gång 21 december innan isarna började lägga sig. Sän dess har det bara varit skridsskoåkning och det ser ut till att blir det en tid framöver också om inte snön kommer.

Planerna för 2009 då?
Det skall bli en riktig långtur, ”Helgelandskusten revisited” med andra ord. Kanske även ASKR. Paddla över Ålands hav har funnits med i planerna flera år så det borde vara dags att göra verklighet av planerna.

Lite forspaddling måste också planeras in, det ger bra träning i att hantera stökigt havsvatten.
Slutligen har jag insett att man klarar sig inte med bara en kajak, vi får ser vad det blir listan innehåller både Lettman Streamliner och Skim Differ.

Gott Nytt Paddelår!

6 kommentarer:

eriksjos sa...

Gott Nytt!
När bär det av till Helgeland?
Vi har oxå funderingar åt det hållet.
Men först nyårspaddling i morrn!
/erik

lars kristian sa...

Preliminärt siktar vi på start i vecka 29 och avslut fredag/lördag vecka 30 så att man hinner upp till ASKR

Avundsjuk på er nyårspaddling, här omrking fryser allt till just nu, men isar plana som salsgolv är heller inte fel. Det blir långfärdsskridssko varje dag istället.

/Lars Kristian

eriksjos sa...

ok, det är nog i de krokarna vi funderar oxå. Är vi där samtidigt kanske vi kan sammanstråla på en kobbe om det passar.

ASKR kanske man skulle prova på...

Salsgolv låter inte fel, men jag föredrar nog ändå den mjuka sortens vatten!

lars kristian sa...

Vi får hålla kontakt när planerna blir mer detaljerade. Vi har diskuterat att gå norrut mot polcirkeln först därefter ner mot Lovund, Åsväret och söderut till Vega Världsarv. Men även samma område som 2007 men en mer västlig rutt lockar.


ASKR rekommenderas av alla som har varit där, väldigt sociallt och lärorikt.Om det blir av så blir det Lang Ramble inte tävling.

Hårt vatten är inte så dumt, det blir lite andra distancer på en dag när man har snitthastigheter omkring 18 km/h istället för 7 km/h på mjukt vatten

/Lars Kristian

Robsons Blogg sa...

Gott nytt år på dig!

/Robert

Robsons Blogg sa...

Gott nytt år på dig!

/Robert