2009-01-03

Hårt vatten


Det nya årets inledning är inte lovande för kajakaktiviteter. Kylan stärker sitt järngrepp över Uppland och det finns is överallt. Till och med ute i skärgården pågår isläggningen för fullt.
Det ser ut som havskajaken kommer ligga i kanothuset en stund framöver.


Nedanför Islandsfallet har det bildats en enorm isvall, isbildningen gör att det är farligt att paddla i Islandsfallet då kombinationen av strömmande vatten och en iskant är livsfarlig om man måste lämna kajaken.Här syns det tydligt att strömfåran i Fyrisån har frusit senare än kanterna.


Med andra ord det blir inomhusträning med UPK de närmaste veckorna. Inte helt fel med ett kajakworkoutpass en gång i veckan. Uppvärmning tillsammans med kajakpologänget och därefter eskimåsvängträning. Men man blir lite snurrig i huvudet efter en och halv timmes rollande ;-)

De fantastiska isar vi har inbjuder till långfärdsskridskoåkning. Isläget är helt utan like och nya salsgolv tillkommer hela tiden. Under julledigheten var det sjöar öster om Uppsala som bjöd på bästa åkningen, Gisslaren, Vällen, Skedviken, Sparren, Gavel Långsjön m.m., nu är det Mälaren som gäller och som sagt skärgården är på gång.

Sjöarna i Rimbotrakten (Skedviken, Sparren, Långsjön, Gavel Långsjön ) har varit en positiv överraskning. Har aldrig brytt mig om dessa tidigare då det oftast var varit bra is på annat håll. Men de har bjudit på ett trevligt kulturlandskap med slott och herrgårdar.


Vid Rånäs Slott


Den här bävern verkar ha ambitioner, varför skall man ge sig på småbuskage när det finns riktiga träd!


Även om det är bra isläge så är det alltid en och annan som drattar igenom. Det hjälper tydligen inte hur mycket information det finns om att man skall vara försiktig på isen. En del åker ensamma utan isdubbar, ryggsäck och ispik bara sjöarna är istäckta.

Att folk plurrar utanför Vreta Udd i Ekoln är förvånande då det i alla israpporter varnas för vindbrunnar/metagasbrunnar i det området.

2 kommentarer:

Robsons Blogg sa...

Ser härligt ut, om man även uppskattar det hårda...

Ser ut som om det är frostfri is vid Rånäs slott?
På vår sjö och på Trehörningen är det ganska mycket frost och trögt.

Att folk går igenom är tyvärr inte så konstigt, då man kanske inte kan förstå skillnaden mellan "pansaris" på en insjö och den bitvis lömska isen på Mälaren.

Att det åks utan utrustning och vänner är väl kanske det som känns tråkigast.

Vi ses kanske på isarna!!

/Rob

lars kristian sa...

Det är några dagar sän jag var på skedviken.

I Rimbotrakten är nog Sparren ett säkert kort, var där i fredags fantastisk "betongis och nästan ingen frostbildning.

Frågan är vad snöbyarna igår har ställt till med.

/Lars Kristian