2009-01-25

Om man inte orkar paddla


Använder Google Alerts till att bevaka vissa nyckelord på webben. Blev lite förvånad när Google Alerts rapporterade en träff på en Newsdesk press release från Watski för utombordaren Travel Ultra Light för kajaker.

En lagom onödig pryl kan man tycka.

Hela meningen med att paddla är väl att man tar sig fram med hjälp av muskelkraft, men kanske de som håller på med fiske från kajak har användning för motor? Fast jag har sett fiskekajaker som kan drivas med pedalkraft när man fiskar.

Hittade en vettig pryl också, en ryggsäck i materialet TPU som skall vara biologiskt nedbrytbart. Hoppas bara att nedbrytningen inte går för fort om man är ute och vandrar i en fuktig miljö ;-)

2009-01-24

Nordens alla kanaler


Bosse Arnholm har en webbplats med uppgifter om Nordens alla kanaler.
Det finns även en del om Stockholms Skärgårds kanaler, mycket bra information inför sommarens paddelturer.

2009-01-18

Ekolnsundsviken och Hjälstaviken i med- och motvind


Bristen på paddelvatten gör att man får åka skridskor istället. Den här helgen valda jag fel dag när det gäller vädret. Lördagen var solig med nästan ingen vind. Söndagen molnig med ganska kraftig SO-vind.

Väl det var kul i alla fall. Start från Ekolnsund och söderut i motvinden till den ”gamla” isen tog slut och nyisen var för tunn att fortsätta på Det finns en del ytor kvar på Mälaren med andra ord hoppas bara att det inte blir för mycket snö framöver.

När vi inte kom längre söderut började medvindsåkningen norrut, lite landpassager vid järnvägsbanken och broarna samt lite surrande inne i vassen på Hjälstaviken, annars trevlig åkning på bra isar.

38 km blev det till slut, inte allt för mycket men helt OK, borde kanske åkt i A gruppen som tog sig hela vägen tillbaks till Uppsala?

2009-01-11

Vädersajter för paddling och skridsko


Under lunchen på dagens gråmuliga och blåsiga skridskotur ställde någon frågan vilka vädersajter man använder. Slutsatsen var nog att man måste använda flera. Dock var vi överens om att SMHI ligger lite efter andra alternativ på webben.

Allas favorit just nu verkar vara norska yr.no visserligen automatprognoser men med frekventa uppdateringar och bra gränssnitt. Dessutom en utomordentlig bra mobil version, de har även en egen Iphone variant.
Inför den kommande Norgepaddlingen är det bra att veta att de bara har 15 minuters fördröjning (i praktiken den tid det tar att processera bilden) på väderradarbilderna jämfört med SMHIs tvåtimarsfördröjning vi är vana vid här hemma.

När man paddlar är vindriktning och styrka det viktigaste. Båtvädret från Foreca är bra, Windguru ännu bättre. Nackdelen med Båtvädret är att deras sässong slutar i oktober - inget för vinteraktiviteter med andra ord.

Normalt använder jag alla ovanstående alternativ kombinerat med ett par mobila tjänster för turplanering. Man skall alltid ha stenkoll på vädret så att överraskningar undviks.

2009-01-10

Polarnattens Leende


Efter å ha läst Björn Thomassons recension av Svante Lyséns Polarnattens Leende sprang jag iväg till bokhandeln och införskaffade boken. Sedan har jag mer eller mindre sträckläst den.

Har normalt lite svårt för kajakberättelser i bokform vilket beror på att några av de första jag läste var ganska tråkiga berättelser dag för dag utmed ”havspaddlarnas blå band”.

Lyséns bok däremot är en mycket bra berättelse om övervintring på Svalbard och de naturupplevelser som möter en däruppe.

Boken börjar med Svantes kajakfärd längsmed Svalbard västkust året innan de övervintrade på 80 grader nord i Mosselbukta. På denna kajaktur ger Svante Lysén sig iväg utan vara sig vapen eller larmminor som skydd mot eventuella isbjörnar. Som en som har upplevt en isbjörn som ville in i våra tält mitt i natten så måste jag säga att det låter lite naivt att ge sig iväg i dessa områden utan rätt utrustning.

Som tidigare polarforskare så är det extra intressant att läsa om deras övervintring i ett område man själv varit fem somrar i rad.

Har man väl blivit biten av ”polarbacillen” så längtar man tillbaks, kanske man skulle sätta Spetsbergen upp på listan över tänkbara paddelvatten. Jag får nog börja med att scanna in en del av de ca 3000 diabilderna jag har. det farliga med det är nog att jag kommer längta tillbaks ännu mer.

Polarnattens Leende, Författare: Svante Lysén.
Format: pocket, 384 sidor. ISBN 978-91-975542-8-2.

Eftersom Polarnattens Leende saknar bilder och illustrationer utöver ett par kartor så har den en ”systerbok” Vinterpalatset (ISBN 978-91-975542-6-8) med massor av bilder och illustrationer från deras år på norra Spetsbergen. Utöver härliga naturfoton innehåller den även en god del kartor och faktauppgifter om Svalbard.

2009-01-06

Is överallt


Morgonstämmning vid Skarholmen, Ekoln


Det är bara att inse att det är långfärdsskridsko som gäller en tid framöver.
Isen har lagt sig överallt nu och det finns inget paddelvatten inom rimligt räckhåll. Dessutom är det svårt att komma åt kanothuset när man har lagt konstsnö i barnbacken som går över vägen ner i "gropen".


På väg uppför Gorran



Full fart vid
Skokloster Slott

Men med det väder vi har haft den sista veckan så har skridskoåkningen varit fantastisk. Det har blivit 4 - 5 mil åkning om dagen.

2009-01-03

Hårt vatten


Det nya årets inledning är inte lovande för kajakaktiviteter. Kylan stärker sitt järngrepp över Uppland och det finns is överallt. Till och med ute i skärgården pågår isläggningen för fullt.
Det ser ut som havskajaken kommer ligga i kanothuset en stund framöver.


Nedanför Islandsfallet har det bildats en enorm isvall, isbildningen gör att det är farligt att paddla i Islandsfallet då kombinationen av strömmande vatten och en iskant är livsfarlig om man måste lämna kajaken.



Här syns det tydligt att strömfåran i Fyrisån har frusit senare än kanterna.


Med andra ord det blir inomhusträning med UPK de närmaste veckorna. Inte helt fel med ett kajakworkoutpass en gång i veckan. Uppvärmning tillsammans med kajakpologänget och därefter eskimåsvängträning. Men man blir lite snurrig i huvudet efter en och halv timmes rollande ;-)

De fantastiska isar vi har inbjuder till långfärdsskridskoåkning. Isläget är helt utan like och nya salsgolv tillkommer hela tiden. Under julledigheten var det sjöar öster om Uppsala som bjöd på bästa åkningen, Gisslaren, Vällen, Skedviken, Sparren, Gavel Långsjön m.m., nu är det Mälaren som gäller och som sagt skärgården är på gång.

Sjöarna i Rimbotrakten (Skedviken, Sparren, Långsjön, Gavel Långsjön ) har varit en positiv överraskning. Har aldrig brytt mig om dessa tidigare då det oftast var varit bra is på annat håll. Men de har bjudit på ett trevligt kulturlandskap med slott och herrgårdar.


Vid Rånäs Slott


Den här bävern verkar ha ambitioner, varför skall man ge sig på småbuskage när det finns riktiga träd!


Även om det är bra isläge så är det alltid en och annan som drattar igenom. Det hjälper tydligen inte hur mycket information det finns om att man skall vara försiktig på isen. En del åker ensamma utan isdubbar, ryggsäck och ispik bara sjöarna är istäckta.

Att folk plurrar utanför Vreta Udd i Ekoln är förvånande då det i alla israpporter varnas för vindbrunnar/metagasbrunnar i det området.