2009-01-11

Vädersajter för paddling och skridsko


Under lunchen på dagens gråmuliga och blåsiga skridskotur ställde någon frågan vilka vädersajter man använder. Slutsatsen var nog att man måste använda flera. Dock var vi överens om att SMHI ligger lite efter andra alternativ på webben.

Allas favorit just nu verkar vara norska yr.no visserligen automatprognoser men med frekventa uppdateringar och bra gränssnitt. Dessutom en utomordentlig bra mobil version, de har även en egen Iphone variant.
Inför den kommande Norgepaddlingen är det bra att veta att de bara har 15 minuters fördröjning (i praktiken den tid det tar att processera bilden) på väderradarbilderna jämfört med SMHIs tvåtimarsfördröjning vi är vana vid här hemma.

När man paddlar är vindriktning och styrka det viktigaste. Båtvädret från Foreca är bra, Windguru ännu bättre. Nackdelen med Båtvädret är att deras sässong slutar i oktober - inget för vinteraktiviteter med andra ord.

Normalt använder jag alla ovanstående alternativ kombinerat med ett par mobila tjänster för turplanering. Man skall alltid ha stenkoll på vädret så att överraskningar undviks.

3 kommentarer:

eriksjos sa...

hade ingen aning om att yr fanns som iphoneapplikation.
Är ju fullständigt lysande! Nu behövs ingen av de andra längre! ;-)

Härnere i söder och sydväst funkar dmi rätt bra oxå.

lars kristian sa...

Mer info om Iphone version finns på http://www.yr.no/nyheter/1.6399516

/LK

eriksjos sa...

laddade ner den med en gång när jag läste inlägget.
Strålande!
Och den plockar vädret efter telefonens position om man vill det!
Det är ju såklart så här det ska funka!