2009-08-09

Asterholma – en pärla på Åland


Efter en vecka i Uppsala var det dags för Åland, lite antiklimax jämfört med Helgelandskusten men Åland är fantastiskt även om det medför algblommning, mygg, flugor, fästingar och huggormar.

Det gäller bara"överleva" resan dit, färjan från Grisslehamn är en påfrestning, men det är ju alla tax-free resenärer och smörgåsbordätare som gör färjan så billig. Hur som helst Ålands hav låg spegelblankt, man borde ha paddlat över istället.

Denna gång var det inte enbart Eckerölinjen utan ytterligare 3 färjor, först linfärjan till Vårdö, sedan Ålandstrafikens färja M/S Alfågeln i 2 timmar till Lappo och slutligen M/S Spoven över till Asterholma. Total restid från vi lastade kajakerna i Uppsala tills vi var framme på 12 timmar!


Asterholma är en lite ö öster om Lappo i Brändö kommun, det finns 14 fastboende på ön som ligger intill Skiftet, det är bara 3 km över fjärden till Åbolands skärgård. På ön finns en välskött liten stugby med mycket trevliga stugor.


Denna del av Ålands skärgård är vacker och även om de röda Rapakivigranitklipporna, från Norra Åland, saknas finns det gott om släta klipphällar. Det är ett glest befolkat område med väldigt lite fritidsbåttrafik. En och annan segelbåt ute på Skiftet och lite båttrafik till gästhamnen i Lappo var allt.

Området är rikt på fisk, grannarna fiskade varje dag och vissa av dem fick mycket fisk andra ingen fisk, det var tydligen mätspö som gällde. Mycket fågel fanns det också, skarv, havsörn, gäss, tranor och stora flockar med skrakar.


Kul med skillnaden mellan svenska och finlandssvenska, kanelbulle heter örfil på finlandssvenska medan en ostskinksemla inte låter så lockande helt tills man förstår att det är en fralla med ost och skinka. En simstrand låter mer ambitiöst än en badplats och i väderprognosen talar de alltid om temperatur på aderton grader.


Skönt att bara ta det lugnt och paddla när det passade på dagen, växlade mellan Streamlinern och Distance för att få lite variation även om det inte är bra för paddeltekniken att byta mellan vingpaddel och europapaddel hela tiden.


Ibland var Skim Distance var enda alternativet då det byggs lätt upp vågor på Bärö fjärden och Kyrkfjärden vid nordliga och västliga vindar för inte att tala om ute på Skiftet


Resterna av en gammal tremastare Diamant som avslutade sin tillvaro som brygga åt trålarföreningen på Asterholma 1968.


Rejäla spik höll ihop skrovet på Diamant.


På Asterholma fanns två vandringsleder en kort och en lite längre, si och så med översättningen men en kul skylt i allafall.


Med Skim Distance mot solnedgången


Paus på klippa intill skiftet

Inga kommentarer: