2010-08-29

Norrsten, Södra Kvarken

Riktig ytterskärgårdspaddling denna helgen. Norrsten var målet med några försvarshistoriska stopp på vägen dit. Vi la i kajakerna vid lotsbryggan ute vid Svartklubben, vi fick lite stökig sjö när vi tog oss över farleden och fortsatte upp till Skogskäret där vi lunchade i gassande sol.Efter lunch blev det en kort paddling över till Stora Roten där vi gick i land och tittade på resterna efter batteri Roten som fanns där mellan 1940 och 2000.

 Gammal barack på Stora Roten. Stativet för fiskenäten tyder på att det fanns tid för fiske även under beredskapstiden.

 Nerlagd och plomberad ammunitionsbunker

Hösten 1940 var detta pjäsvärnet färdigt, knaptt ett halvår efter att beslut om byggande av Batteri Stor Roten.

 Nere vid bryggan på stora Roten såg vi denna lilla rackare.

Sen var det ut i motvinden igen för en ny överfart till Norrskär och Norrsten. Vi tältade på västra sidan av Norrsten där vi hade bra skydd för den NO-liga vinden.

Efter att vi hade satt upp tälten tog vi en runda ner till sydspetsen och utsiktspunkten på den gamla bunkern som var en av observationsplatserna till batteri Stora Roten. Kvällen bjöd på en strålande solnedgång, månsken och ganska ilskna myggor.

 Tältplats på Norrsten, lagom nära kajakerna.

 Utsikt mot nordväst med Singö och Örskär i bakgrunden.


Söndag morgon var det sol och lite lugnare vindar, men vi hade en god del stökig sjö ner mot Understen. Gamla dyningar kombinerat med vågor från minst ett par håll gjorde det till en lärorik men jobbig paddling enligt Mikael.

 Vi gick på insidan av Understen och  fortsatte i medvind och surf ner mot Abborren och Västerskäret där vi gick iland, efter 13 km non stop paddling, för lunchstopp.

Vi hann även med ett stopp på Måsten där vi gick upp till högsta punkten på ön där en av mätstationerna till batteri Stor Roten fanns. Vi kunde se hela vägen över till Signildsskär på Åland.
Slutligen var det bara att i surf glida över till Lotsbryggan vid Svartklubben.

Inga kommentarer: