2009-07-28

Helgeland 2009 dag 8 Kvitvær – Stokkvågen


Dags för hemfärd. Tittade ut ur tältet vid 6-tiden, vindstilla och tjock dimma. Men vinden skulle öka på under morgonen så sikten skulle nog bli bättre.


När vi väl kom iväg var det låg molnbas och ett par-tre kilometer sikt, helt OK med andra ord för att ta sig över farleden in mot Krongelvika. Vi fick invänta ett par färjor och ett lastfartyg innan vi gav oss iväg i nordlig sidvind och en sydgående tidvattenström.

Efter Krogelvika gick vi runt till östra sidan av Sjonøya, tog en kort fika innan överfarten till Stokkvågen.
Vi delade upp oss i två grupper igen innan vi gav oss ut på Sjonfjorden. Sidvind och vågor från norr samt ett ösregn utan like blev en värdig avslutning på turen. Väl framme verkade alla vara nöjda med turen och nöjda deltagare är det bäste betyg vi kan få.



Helgeland 2009 några erfarenheter
  • Området vi paddlade i denna gången hade en mycket större variation jämfört med de mer sydliga delarna vi besökte 2007.
  • Det var mycket enklare att proviantera, fylla på vatten osv jämfört med tidigare år
  • En grupp på 14 personer är för stor, man blir mer lättrörlig med en mindre grupp, kan ta snabba beslut och ändra färdväg efter väder och vind.
  • Allt rymdes i Skim Distance, kanske pga av mindre tält (Marmot Racer X), inte lika voluminöst luggunderlag (Exped Synmat 7 cm) och mindre dunsovsäck (Marmot Never Winter).
  • Marmot Racer X duger inte som tält när det blåser, tältet viker sig i vinden och fladdrar så mycket att man inte kan sova. Det blir att leta ett nytt en-mannatält med andra ord.
  • I en Skim Distance med den gamla sittbrunnssargen läcker det in lite vatten i sittbrunnen oavsett vilket kapell man har. Jag hade Reed kapell och fick in några dl vatten när det var mycket vågor. Leif hade samma problem med sin Skim. Distancen går lågt i vattnet med last, det märks när vågorna slår in över däck och man sitter med vatten (iskallt) långt upp på magen.

Skall vi tillbaks? Självklart, men med ett mindre gäng. Dessutom Træna ligger kvar där ute, nu får man grämas i ett helt år för att man missade chansen ;-)

Helgeland 2009 dag 7 Lovund – Kvitvær


Fåren verkade gilla våra kajaker, på morgonen låg hela flocken och sov brevid kajakerna. Vädret var grått och det var regn i luften. Vi paddlade inom Lovund för att fylla på nytt vatten eftersom vissa hade upptäckt att vattnet från Rödøya hade skumt mycket alger.


Sän gick vi via Oterøya och Gåsøya över till Sleneset, detta är ett ganska tråkigt område med massor av likadana öar. Det hela blev inte bättre av att vi körde ganska länge innan det var dags för lunch. Tur att vi hade med en tarp i alla fall eftersom det regnade ganska bra.


Vi tog en stopp på Sandvær. Detta är en grupp öar med orgasmiska sandstränder enligt de som känner till området. Lite svårt att bli sådär entusiastisk i ösregnet, men fint är det.


Kvitvær bjuder på nästan lika bra sandstränder och gått om tältplatser. Det slutade regna och det blev en fin kväll med trolska molnhattar på fjällen omkring.


Den andra gruppen skulle ha varit på Kvitvær men valde att stanna i Krongelvika på Onøya då de lyssnade för mycket på väderprognosen som en nojig seglare på Lurøya gav dem.

Helgeland 2009 dag 6 Lovund


Man sover dåligt om man har ett tält som fladdrar i vinden och samtidigt har ett får med bjällra som betar 2 meter från tältet hela natten.

Det blev vilodag på Lovund, vi hade paddlat 65 km de senaste 24 timmarna. Proviatering och dusch var huvudsysslor denna dag.


Fick SMS från Erik på kajak.nu som undrade om vi var på Træna i det vackra vädret. Erik och Pia var på väg mot Kvitvær under torsdagen så vi missade dem med en dag.

Helgeland 2009 dag 5 Risøya - Lovund


Dags att dela upp gruppen, det går för långsamt med en så pass stor grupp som 14 paddlare. 7 av oss stack västerut, tyvärr lyckades jag inte övertala dem att gå mot Træna så det fick bli Lovund istället. De stora överfarterna ut mot Træna skrämmer nog några även om överfarten Nesøya – Lound, 15 km, inte är att leka med heller.



I nästan obefintlig vind och kvalmig värme gav vi oss söderut mot Lovund efter å ha gått väster om Nesøya.


Långa överfarter är tråkiga, man sitter och ser på GPS’en hur den räknar ner antal meter kvar till målet. Andra räknade paddeltag. Det blev 20 km non-stop innan det var dags att gå iland och sträcka på fötterna.


Framme vid Lovund slog vi upp tälten på stranden innanför Alkøya. Här finns det gott om tältplatser, jag hade lockat med en fotbollsplan, men som Mikael sade detta är inte en fotbollsplan det är en yta stor som en olympiastadion.

Helgeland 2009 dag 4 Rødøya – Risøya


Efter en natt då det kändes som om Marmot Racer X tältet skulle blåser sönder när som helst insåg vi att det var bara att vänta ut vinden.

Det blev mera våfflor, en dusch samt lite proviatering innan vi bestämde oss för att sticka iväg vid 20-tiden.
Nu hade vi ”förlorat” två dagar så planerna ändrades till att gå ner mot Hestmona under natten för att fortsätta söderut under onsdagen.

En gråmulen paddling i avtagande nordlig medvind tog oss ner till Geiterøya. Färjan till Hestmona tog en för oss oväntad kurs så det blev att paddla på som tusan för att undvika den.

Efter Geiterøya tog vi oss västerut till Store Skarvøya, då var vi så pass västerut och vädret så bra att jag föreslog att vi skulle ändra planer och ta oss ut mot norra sidan av Nesøya under natten för att komma i position för Træna eller Lovund.


Vi hamnade till slut på Risøya, inte världens bästa tältplats men helt OK 0215 på natten efter 26 km paddling.

Helgeland 2009 dag 3 inblåst på Rødøya


Vaknade tidigt på morgonen av Finnarna som gav sig iväg tidigt för att undvika den värsta vinden. De gick och tittade på våra kajaker innan de stack. Förstod inte så mycket av kommentarerna men när de kom till de två Skim Distance kajakerna hörde man ”Skim Kajaki” och sedan en lång andäktig tystnad.



Det finns sämre öar att vara inblåst på än Rødøya, det finns mycket att göra. Vi valde att försöka bestiga Rødøyløven en oorthodox väg från väster. Inte helt lyckat att försöka klättra upp dessa rännor några kom upp bara för att bli tvingade att ta sig ner igen på andra sidan hängande i den branta björkskogen. De kom upp på toppen till slut. Vi andra valde att avbryta toppförsöket och gå ner till normalvägen istället.


Ville man inte gå upp på toppen kunde man alltid spela beachvolleyboll på Storsanden, ta en dusch, gå in till samhället och äta våfflor eller köpa torrfisk eller andra läckerheter från havet.

Helgeland 2009 dag 2 Geiterøya – Rødøya


Vaknade av att solen värmde tältet redan vid halv fem tiden, sän blev det snabbt outhärdligt varmt.
En otrolig fin morgon men med mycket mer nordlig vind än dagen innan. Det var bara att förbereda sig för motvindspaddling. Vi hade Rødøya som mål, dels för att det är ett måste att besöka ön men också för att det finns mycket att göra om man skulle bli inblåst, väderprognosen indikerade nordliga vindar 17 m/s nästa dag.

Tungt och långsamt i motvinden (och motströms) upp mot Flatøya, vi tog lunchpaus på en strand på Svenningen innan överfarten till Flatøya. Här fick vi verkligen användning för bärstropparna när vattnet försvann när tidvattnet var på väg ut.


Därefter nöta på upp mot vinden samtidigt som det gällde att hålla koll på båttrafiken. Katamaraner i 30 knop går fort.

Väl uppe vid Rødøya fanns det gott om potentiella tältplatser, vi kollade Bukkøya, Prestøya, Storsanden på Rødøya innan vi hamnade i Hestvika. Här låg vi väl skydda från de värsta vågorna även om det var ett blåshål med sandstormar och tjutande högspänningsledningar.




Som grannar hade vi ett gäng paddlare från Lappeenranta i östra Finland som hade varit ute i 10 dagar och nu var på väg hem.


Vissa passade på att fiska på kvällen medan andra gav sig upp på närmaste berg för att se på utsikten.



Helgeland 2009 dag 1 Tonnes – Geiterøya


Första dagen innebär alltid en massa logistik. Tanka bilen i Hemavan, handla de sista färskvororna på Ica, handla i Mo i Rana för att få med sig norska specialiteter som rømmegröt m.m. Sän lämnade vi en bil på Stokkvågen, tog en kort stopp vid Grönsvik kystfort inna vi kom fram till iläggningsplatsen på Tonnes.

Det tar sin tid att packa kajaken för en hel vecka, men allt rymdes i Distancen.


Väl ute på vattnet gav vi oss iväg norrut i motvinden förbi Polarcirkelmonumentet på Vikingen. På Vikingen fanns det en grupp scouter från Sverige, 29 kajaker!


Vi matade på upp via Storbjørnøya och Selsøya upp till Geiterøya norr om Sundøya där vi hittade en perfekt strand med hur mycket tältplatser som helst.

2009-07-14

Skokloster


Skokloster tur och retur efter jobbet i dag, 23 km i bra tempo. Mikael och Jurgen hängde med.
Kanonväder men otroligt lite folk på vattnet, endast några segelbåtar, ett fåtal motorbåtar och två kajaker på Ekoln. Det verkar som om att folk flyr fältet bara det finns hot om en liten regnskur.



Lite motvind ner mot Skokloster, på hemvägen blev det lite vågor in från SV på sträckan Krusenberg – Oxtorget. Jag fick känna på att Streamlinern inte är lika stabil som en havskajak, men med några låga stöd så gick det bra.


Vi stannade till i Rörviken där ett gäng ankor visade stort intresse för kajakerna, sedan var det raka spåret tillbaks i motvind på slutet. På ån träffade vi på ett gäng från Ägir i full fart medströms.

2009-07-11

Krusenberg - Pinkan - Flässjan


En träningsrunda på Ekoln på lördagsmorgonen.
Tyckte inte det blåste mycket inne i stan, och på väg ner till Sunnersta såg det heller inte så illa ut. Tog därför Streamlinern, men med ett havskappell. Väl ute på Granebergsviken var det inte farligt, men vid Skarholmen märktes SO-vinden ganska bra när man fick reflexvågor från bryggorna, det var lite gropig sjö. Sedan var det 5 – 7 m/s vind från sidan över till Vreta där David och Lotta väntade. David hade en ny Skim Differ, han är den tredje av kajakledarna i Friluftsfrämjandet Uppsala som har bytt tll Skim de senaste veckorna.


Streamlinern övertygar mer och mer i vågor, inga problem med stabiliteten när man har vant sig med kajaken. Vi paddlade ner till Krusenberg och rundade Pinkan och Flässjan på hemvägen. Kul med lite surf på väg norrut, innan vinden vände och det blev motvind och motströms upp ån.

Totalt 18 km innan lunch är inte så illa, bra träning inför de kommande veckorna. Vi lär nog få både mer vågor och mot- eller medvind på Helgelandskusten.

2009-07-07

Ny Point65 XP på gång

Såg på "Richard at Point65 bloggen" att det är en ny Point65 XP på gång.
Point har tagit hjälp av designern Magnus De Brito och ritat om och hottat upp XP'n med ny för och akter. Man lovar "improved stabilty, manueverability and speed compared to it's predecessor".
Skall bli spännade att prova den när den dyker upp, färgschema och design verkar coolt.

2009-07-06

Folktomt


Paddlade ut till Morga klipporna och tillbaks efter jobbet idag.
Ekoln var nästan totalt öde, endast en segelbåt syntes till vid Skarholmen. Lite gråmulet väder samt ett och annat regnstänk, men ändå det är ju en ganska normal sommar!
Myggorna var på plats som vanligt vid kanothuset man packar kajaken på rekordtid.

2009-07-02

Kvälls- och prova på paddling


Igår var det prova på paddling och ikväll kvällspaddling.

Kvällssol, varmt (vissa ville nog kalla det kvalmigt), massor av folk på vattnet (segelbåtar, motobåtar, vattenskotrar, bråttompaddlare, kanadensarepaddlare och paddlare i havskajak).

Ända negativa man kan komma på är myggen, Uppsala har invaderats av översvämmningsmyggan Aeda sticticus, nere vid kanothuset är det ett rent h......, men även inne i stan finns de i mängder.


Paddlade Skim igår, alla kallar den för getingen, och Streamliner idag. Att ligga på vågen bakom motorbåtar med Streamlinern är kul, bra respons i Smarttrackrodret gör att man kan hålla sig kvar.